Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Η Πατρινή ποιήτρια Νίκη Κωνσταντοπούλου στο thebest.gr - "Το βιβλίο μου είναι μία καταγγελία, μία γροθιά στην κοινωνία της κρίσης"

Η Πατρινή ποιήτρια Νίκη Κωνσταντοπούλου ...

Η 1η της ποιητική συλλογή "Απόψε νιώθω μία ντροπή" θα παρουσιαστεί στο "Περί Τεχνών" την Παρασκευή 25/4/2014, στις 20.00

Του ΤΑΚΗ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΥ

Το κοινό αίσθημα που επικρατεί στην Ελληνική κοινωνία τα τελευταία χρόνια λόγω της κρίσης όπως οργή, αγανάκτηση, θυμό, απογοήτευση και ελπίδα από την άλλη πλευρά, αντανακλούν τα περισσότερα από τα ποιήματα της πρώτης ποιητικής συλλογής της Πατρινής δημιουργού Νίκης Κωνσταντοπούλου με τίτλο «Απόψε νιώθω μία ντροπή» που κυκλοφόρησε εδώ και λίγο καιρό από τις εκδόσεις «Περί Τεχνών» του Γιώργου Πανόπουλου.

Το βιβλίο θα παρουσιαστεί σε εκδήλωση στον πολιτιστικό πολυχώρο «Περί Τεχνών», στην οδό Αράτου και Κανακάρη 65, στην Πάτρα, την Παρασκευή 25 Απριλίου 2014 στις 20.00.

Όπως ανέφερε μιλώντας στο thebest.gr, η Νίκη Κωνσταντοπούλου ο τίτλος της ποιητικής της συλλογής είναι ενδεικτικός και αντιπροσωπευτικός της θεματικής των ποιημάτων της. «Υπάρχει μία μεγάλη ενότητα που περιστρέφεται γύρω από τις σημερινές κοινωνικές συνθήκες στη χώρα μας, με ποιήματα που είναι όπως λέω, “παιδιά” της Ελλάδας της κρίσης. Αντανακλούν και εκφράζουν το κοινό αίσθημα που επικρατεί. Θα χαρακτήριζα το βιβλίο ως μία καταγγελία, μία γροθιά στην κοινωνία.

Το ρήμα “νιώθω” δεν έχει μπει τυχαία στον τίτλο, διότι ως κοινωνία έχουμε τελευταία παραγκωνίσει την εκδήλωση των συναισθημάτων μας. Τα ποιήματα της συλλογής εκφράζουν μία ηθική ευαισθησία που ο σύγχρονος άνθρωπος έχει αφήσει στην άκρη και αυτήν την ανάγκη έρχομαι να θυμίσω.

Όσο για την λέξη “ντροπή”, μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που μιλάω αλλά και μέσα από την δουλειά μου ως εκπαιδευτικός, είδα και άκουσα πολλές φορές τα τελευταία χρόνια την λέξη “ντρέπομαι που είμαι Έλληνας”. Σίγουρα υπήρξε για τους περισσότερους από μας μία στιγμή που δηλώσαμε κάτι τέτοιο, ντροπή. Ακόμη κι αυτό πάντως είναι μία λύτρωση, μία εξωτερίκευση ενός συναισθήματος όσο βαρύ κι αν είναι. Επίσης αποτελεί μία μαρτυρία απέναντι σε κάτι σάπιο.

Το συγκεκριμένο ποίημα με τον τίτλο “Απόψε νιώθω μία ντροπή” που δίνει και τον τίτλο στην ποιητική μου συλλογή, κλείνει το βιβλίο και είναι το τελευταίο που έγραψα, μετά από την τραγωδία με τους μετανάστες στο Φαρμακονήσι. Ήταν ένα ποίημα σαν συμπέρασμα όλων των προηγουμένων συναισθημάτων και ιδεών της συλλογής.

Βέβαια μεταξύ των 24 ποιημάτων της συλλογής, υπάρχει και μία μικρότερη ξεχωριστή ενότητα με ποιήματα για την ψυχή καθώς και κάποια πιο τρυφερά για την φιλία και την αγάπη», ανέφερε χαρακτηριστικά στο thebest.gr η Νίκη Κωνσταντοπούλου.

Όπως η ίδια τόνισε, έγραφε από τα χρόνια της εφηβείας της. Ως παιδί θυμάται τον εαυτό της να ξενυχτά πάνω στο χαρτί. «Είναι η περίοδος που συνήθως κάνεις αυτή την ανακάλυψη και αντιλαμβάνεσαι αν υπάρχει μία κλίση. Με το πεζό έχω επίσης πειραματιστεί λίγο και έχω επιχειρήσει να γράψω και κάποια θεατρικά κείμενα που δεν έχουν εκδοθεί.

Ωστόσο θεωρώ ότι σε μένα υπερτερεί η ποίηση. Η ποίηση είναι κάτι μαγικό. Θα χαρακτήριζα τον εαυτό μου ως άνθρωπο της ουσίας, με λίγα λόγια και καλά. Με γοητεύει λοιπόν η πύκνωση του λόγου της ποίησης, το αίσθημα να έχεις διαβάσει μία ποιητική συλλογή και να νιώθεις σαν να έχεις διαβάσει ένα ολόκληρο μυθιστόρημα».

Το βιβλίο «Απόψε νιώθω μία ντροπή» κυκλοφορεί ήδη στα Πατρινά βιβλιοπωλεία όπως το Anima Libri, η Πρωτοπορία, κ.α. Η Νίκη Κωνσταντοπούλου έχει γεννηθεί στην Πάτρα και είναι καθηγήτρια Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, πτυχιούχος του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στη Γαλλία, στην πόλη Τουρ πάνω στην εκπαίδευση ενηλίκων.

Από το 2007 εργάζεται επαγγελματικά ως καθηγήτρια γαλλικών (έχει δουλέψει στην δημόσια εκπαίδευση και στην ιδιωτική). Ποιήματα και άρθρα της έχουν δημοσιευτεί σε διαδικτυακά και έντυπα περιοδικά καθώς και σε Γαλλικά βιβλία.

Στην εκδήλωση που θα γίνει στο «Περί Τεχνών», μέσα από τις ερωτήσεις του συγγραφέα Κωνσταντίνου Κυριακόπουλου, η Νίκη Κωνσταντοπούλου θα αποκαλύψει πτυχές του εαυτού της και του έργου της. Ποιήματα από την ποιητική συλλογή «Απόψε νιώθω μία ντροπή» θα διαβάσει η Πατρινή ηθοποιός Ελένη Καλαντζοπούλου ενώ θα παρουσιαστούν και τέσσερα μελοποιημένα ποιήματα της Νίκης Κωνσταντοπούλου σε μουσική του Πατρινού πιανίστα και συνθέτη Γιώργου Δίπλα και του επίσης συμπολίτη λυρικού ερμηνευτή Χρήστου Κωνσταντόπουλου. Πιάνο: Γιώργος Δίπλας και ερμηνεία: Χρήστος Κωνσταντόπουλος.

Όπως μάλιστα μας είπε η κυρία Κωνσταντοπούλου, τα 4 μελοποιημένα ποιήματα της θα συμπεριληφθούν στον δίσκο που ετοιμάζει ο Χρήστος Κωνσταντόπουλος που είναι αδελφός της, και θα κυκλοφορήσει στις αρχές Μαίου του 2014. Μάλιστα ήδη προετοιμάζεται και εκδήλωση παρουσίασης του δίσκου στις 24 Μαίου 2014 στον Ιανό στην Αθήνα, όπου θα μιλήσουν ο συνθέτης Νότης Μαυρουδής και ο Αντώνης Μποσκοίτης.

Το «Απόψε νιώθω μια ντροπή» είναι ένα ποιητικό έργο που συγκινεί και τραβά το ενδιαφέρον με τον ιδιαίτερο τίτλο του αλλά και την αλήθεια, το συναίσθημα, την αυθεντική γραφή και τον προβληματισμό του.

*Το ζωγραφικό εξώφυλλο του βιβλίου έχει επιμεληθεί ο Πατρινός καλλιτέχνης Γιώργος Μελισσαρόπουλος.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture