Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Το ποιητικό έργο «Μέρες Επιταφίου» του Νίκου Γκάτσου παρουσιάζεται απόψε στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών στην Αθήνα

Το  ποιητικό έργο «Μέρες Επιταφίου» του ...

Ερμηνευτής του έργου του Δημήτρη Παπαδημητρίου θα είναι ο σπουδαίος λαικός τραγουδιστής Μανώλης Μητσιάς

Μια διαφορετική, σύγχρονη και άμεση προσέγγιση στο κλίμα των αγίων ημερών της Μεγάλης Εβδομάδας επιχειρεί ο συνθέτης Δημήτρης Παπαδημητρίου μέσα από το νέο μουσικό έργο του με τίτλο «Μέρες Επιταφίου», το οποίο είναι βασισμένο σε στίχους του Νίκου Γκάτσου και θα παρουσιαστεί, με πρώτη εκτέλεση, σήμερα, Μ. Τετάρτη 16/4/2014 το βράδυ, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, στη Λ. Συγγρού.

Πρόκειται για ένα μεγάλο ορχηστρικό έργο με θεματικό χαρακτήρα, για αφηγητή, σολίστες, χορωδία και ορχήστρα που φέρνει κοντά τη θεϊκή και την ανθρώπινη φύση του μαρτυρίου.

Το ποιητικό κείμενο του έργου όπως αναφέρει δημοσίευση της εφημερίδας «Έθνος» δημιουργήθηκε μέσα από τη συνύπαρξη ιερών κειμένων της Καινής Διαθήκης και λαϊκών στίχων του Νίκου Γκάτσου.

«Οι στίχοι του Νίκου Γκάτσου αποτελούν μια ιδιαίτερη φιλοσοφική ματιά ενός σύγχρονου ανθρώπου ο οποίος επαναφέρει το συνολικό θείο δράμα από το επίπεδο του θεϊκού και του έπους σε κάτι απλό, σε κάτι που συμβαίνει δίπλα μας.

Για παράδειγμα, η Παναγία και ο Χριστός γίνονται η μάνα και ο γιος. Και αυτή η σύγχρονη ματιά δίνει αλήθεια και πραγματικότητα στο συναίσθημα της Μεγάλης Εβδομάδας», εξήγησε ο Δημήτρης Παπαδημητρίου.

Ερμηνευτής του έργου του Δημήτρη Παπαδημητρίου θα είναι ο σπουδαίος λαικός τραγουδιστής Μανώλης Μητσιάς.

Όπως αναφέρει το «Έθνος», ο συνθέτης καταπιάστηκε με τη μελοποίηση του συγκεκριμένου έργου όταν η Αγαθή Δημητρούκα του είπε, κάποια στιγμή, πως μαζί με τον Μανώλη Μητσιά -ειδικά για τη φωνή του οποίου γράφτηκε το έργο- ήθελαν να πραγματοποιήσουν την επιθυμία του ποιητή και να βρουν έναν τρόπο μελοποίησής του. Ο Νίκος Γκάτσος το είχε δώσει στο παρελθόν στον Μάνο Χατζιδάκι, εκείνος όμως δεν πρόλαβε να το μελοποιήσει.

Στην συναυλία θα συμμετάσχει και η Καμεράτα υπό τη διεύθυνση του Λουκά Καρυτινού.

Η μουσική σύνθεση του Δ. Παπαδημητρίου ακολουθεί τα βήματα του ποιητικού κειμένου, από το θεϊκό στο ανθρώπινο. Δηλαδή έχουμε μια αρμονική συνύπαρξη της θρησκευτικής βυζαντινής μουσικής με την αντίστοιχη λαϊκή, δύο κόσμων που μπορεί εκ πρώτης όψεως να μοιάζουν αταίριαστοι, στην ουσία, όμως, έχουν πολλά κοινά.

«Ο κόσμος του ρεμπέτικου και του λαϊκού μουσικού ιδιώματος είναι απότοκο της βυζαντινής μουσικής. Εύχομαι μετά την ακρόαση του έργου το κοινό να καταλάβει τη στενή συγγενική τους σχέση» υπογραμμίζει ο συνθέτης και προσθέτει, «αυτό το έργο απευθύνεται σε όλους όσους ακούνε ελληνική μουσική αλλά και σε εκείνους που θέλουν να βιώσουν το κατανυκτικό κλίμα των ημερών αυτών διαφορετικά και όχι με τον παραδοσιακό τρόπο που ίσως δεν τους ταιριάζει».

Την απαιτητική μουσική σύνθεση του Δημήτρη Παπαδημητρίου θα αποδώσει η Καμεράτα, Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής υπό τη διεύθυνση του Λουκά Καρυτινού. Ερμηνευτικά συμμετέχει η λυρική σοπράνο Μυρσίνη Μαργαρίτη ενώ τον ρόλο του αφηγητή έχει αναλάβει ο ηθοποιός Γιάννης Φέρτης.

Τη διδασκαλία της χορωδίας που θα συμμετάσχει στην πρώτη αυτή παρουσίαση του έργου έχει κάνει ο Βάλερι Ορέσκιν.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture