Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

«Τα Παιδιά από την Πάτρα» στις 30 Μαρτίου στο Συνεδριακό κέντρο του Πανεπιστημίου - Αφιέρωμα στο θρυλικό λαϊκό συγκρότημα

 «Τα Παιδιά από την Πάτρα» στις 30 Μαρτί...

Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη

Το Γυμναστήριο του Πανεπιστημιακού ιδρύματος της Πάτρας, στο Ρίο διοργανώνει την ερχόμενη Κυριακή 30 Μαρτίου 2014 στις 8 το βράδυ στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου, ένα μουσικοχορευτικό αφιέρωμα που αναμένεται να ξυπνήσει πολλές μνήμες και να προξενήσει ιδιαίτερη νοσταλγία.

Το αφιέρωμα θα αφορά στα «Παιδιά απ' την Πάτρα», το θρυλικό συγκρότημα της δεκαετίας του ’80 με πολλές επιτυχίες στο ενεργητικό του. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό και θα τηρηθεί προτεραιότητα μέχρι κάλυψη όλων των θέσεων.

Η συναυλία αυτή – αφιέρωμα (ήδη αφίσες έχουν αρχίσει να τοποθετούνται σε κεντρικά σημεία της πόλης) εντάσσεται και στο πλαίσιο της εορταστικής επετείου των 50 χρόνων λειτουργίας του Πανεπιστημίου της Πάτρας.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Μεγάλο Αμφιθέατρο, ώρα 20:30, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό (είσοδος από 19:45 ως και την κάλυψη των θέσεων).

Θα παρευρεθούν «τα Παιδιά απ’ την Πάτρα» όπου και θα τιμηθούν από το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο, για τις δισκογραφικές τους επιτυχίες και τη μουσική τους διαδρομή. Θα ακουστούν γνωστές επιτυχίες του ιστορικού συγκροτήματος από τα ίδια «τα παιδιά απ’ την Πάτρα», θα συμμετέχει η δεκαπενταμελής ορχήστρα «Μουσικοτεχνουργική Πατρών» και επίσης, μέλη της φοιτητικής χορευτικής ομάδας του Πανεπιστημιακού Γυμναστηρίου, θα παρουσιάζει σε διάφορα διαστήματα της εκδήλωσης χορογραφίες σε λαϊκούς ρυθμούς, επιμέλειας του μέλους Ε.Ε.Π. Φυσικής Αγωγής του Γυμναστηρίου κ. Γρηγόρη Μικρώνη. Η ενορχήστρωση και η επιμέλεια του μουσικού προγράμματος είναι του μουσικού και ιατρού, κ. Βασίλη Ζωϊτόπουλου.

Το Αφιέρωμα στο ιστορικό μουσικό συγκρότημα «Τα Παιδιά απ’ την Πάτρα», αυτή την περίοδο, αποφασίστηκε, για να θυμηθούν οι παλαιότεροι, πως τα μέλη του ιστορικού συγκροτήματος, ξεκίνησαν ως μια ομάδα φοιτητών του Πανεπιστημίου Πατρών, ως μια ομάδα φίλων, που αγαπούσαν τη μουσική και το τραγούδι και κατάφεραν να δημιουργήσουν μεγάλα λαϊκά γλέντια, γλέντια όλων των ηλικιών, να τραγουδήσουν τον πόνο, την αγάπη, τη φτωχολογιά, την ομορφιά, τη φοιτητική ζωή και να καταγραφούν σαν ένα από τα δισκογραφικά εμπορικότερα συγκροτήματα πανελληνίως.

«Τα παιδιά απ’ την Πάτρα»

Στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του ’70, τέσσερα νέα παιδιά από ισάριθμα μέρη της Ελλάδας βρίσκονται στην Πάτρα σπουδάζοντας στο εκεί Πανεπιστήμιο. Είναι ο Βαγγέλης Δεληκούρας (Πολιτικών Μηχανικών), ο Αργύρης Παπαγεωργίου (Φυσικής), ο Λάμπρος Καρελάς (Βιολογικό) και ο Χρήστος Παπαδόπουλος (Μηχανολόγων Μηχανικών).  Οι τέσσερίς τους  θα ξεκινήσουν εμφανίσεις στο κέντρο «Χάραμα» της Πάτρας και κάθε βράδυ θα γίνεται κυριολεκτικά χαμός. Την περίοδο 1982-83 θα πάρουν την τελική μορφή τους με την ένταξη στο σχήμα του αείμνηστου Παναγιώτη Μανωλάκου, ο οποίος έπαιζε μπουζούκι.

Το πρώτο τους άλμπουμ με τίτλο «Αφιερωμένο εξαιρετικά» το φθινόπωρο του 1983 θα σαρώσει εμπορικά και θα πουλήσει περισσότερα από 350.000 αντίτυπα, εκτοξεύοντας «Τα παιδιά απ’ την Πάτρα» στην κορυφή! Κι όλα αυτά, σχεδόν με μηδενική διαφήμιση και χωρίς το «σπρώξιμο» από το τμήμα μάρκετινγκ κάποιας μεγάλης δισκογραφικής εταιρείας.

Το Πάσχα του 1985, ενάμισι χρόνο μετά το «Αφιερωμένο εξαιρετικά» έρχεται ο νέος δίσκος τους με τίτλο «Καραβάν». Οι πωλήσεις θα φτάσουν και πάλι στα ύψη (πάνω από 250.000 αντίτυπα) καθώς κι αυτός περιλαμβάνει «ξεχασμένα» και «αδικημένα» λαϊκά τραγούδια που μέσω των «Παιδιών» θα γίνουν επιτυχίες.

Λίγους μήνες μετά τον εμπορικό και καλλιτεχνικό θρίαμβο του «Καραβάν», η «πεντάδα» επιστρέφει μ’ ένα νέο από κάθε άποψη δίσκο. Πρόκειται για το «Αχαρνών 77», όπου για πρώτη φορά τα τραγούδια είναι όλα γραμμένα από τα «Παιδιά». Το άλμπουμ θα πουλήσει περισσότερα από 150.000 αντίτυπα και θα «βγάλει» τρεις πολύ μεγάλες και διαχρονικές επιτυχίες.

Την επόμενη χρονιά (1986) θα κυκλοφορήσει το «Απόψε πάλι» με εκ νέου δικά τους τραγούδια και ο δίσκος  θα ξεπεράσει τις 80.000 πωλήσεις.

Το 1991 και αφού τα χρόνια που μεσολάβησαν έγιναν κάποιες αυτόνομες δισκογραφικές δουλειές από τα μέλη του συγκροτήματος, «τα παιδιά απ’ την Πάτρα» θα ενωθούν ξανά και θα παρουσιάσουν το νέο άλμπουμ τους με τίτλο «Θα χτυπήσω αναβολή». Ξεχώρισαν και έγιναν επιτυχίες τα τραγούδια “Το Εθνικάκι”, “Θα  χτυπήσω αναβολή”, “Το AIDS δεν κολλάει με το μάτι”.

Η τελευταία «ενωμένη» δισκογραφική τους δουλειά θα γίνει το 1993 με το άλμπουμ «Ανατολή λατρεία μου».

 

Πρόκειται για ένα αξιόλογο αφιέρωμα που την οργάνωση και την πραγματοποίησή του έχει αναλάβει για άλλη μια χρονιά το Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο. Πόλος έλξης Φοιτητών και Εργαζομένων της πανεπιστημιακής κοινότητας, που στις σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις του, υλοποιεί τη δράση διατήρησης και βελτίωσης της φυσικής κατάστασης των ασκουμένων, με πολλά προγράμματα εκγύμνασης που αναλαμβάνουν εξειδικευμένα μέλη Ε.Ε.Π. Φυσικής αγωγής Διοργανώνονται πολλές αθλητικές δραστηριότητες, τοπικών, πανελλήνιων και παγκόσμιων πρωταθλημάτων, αλλά και πολλά πολιτιστικά γεγονότα, εντός και εκτός του Πανεπιστημίου Πατρών με τη φοιτητική χορευτική ομάδα του Πανεπιστημιακού Γυμναστηρίου. Η Φοιτητική Χορευτική Ομάδα του Πανεπιστημιακού Γυμναστηρίου, έχει μέχρι σήμερα λάβει μέρος σε μεγάλα αφιερώματα όπως του Άκη Πάνου, του Τάκη Σούκα, του Νίκου Ξυλούρη, καθώς και έχει πραγματοποιήσει παραστάσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Στο αφιέρωμα της βραδιάς θα παρουσιάσει χορογραφίες σε διάφορους ρυθμούς και με ιδιαίτερες χορογραφίες.

Στο αφιέρωμα χορεύουν οι φοιτήτριες και οι φοιτητές:

Αγγέλη Δώρα, Δεσύλλα Ευτυχία, Δημητρακάκη Καδιανή, Ζαφειράκη Ευσταθία, Καλλίρη Αφροδίτη, Λουρίδα Λαμπρινή,Νάνου Γεωργία, Παπασταύρου Μαρία, Πετράκη Ελένη, Πετροπούλου Μαρία, Ραμαντάνη Θεοδώρα, Χριστοπούλου Κωνσταντίνα, Βαλμάς Αλέξανδρος, Κοτρώτσος Αθανάσιος, Λαμπράκης Νίκος, Ξενάκης Αλέξανδρος, Παπαδημητρόπουλος Κωνσταντίνος, Χαραλαμπόπουλος Ανδρέας, Χριστόπουλος Κωνσταντίνος

 

«Μουσικοτεχνουργική Πατρών»

Το ερασιτεχνικό σχήμα “Μουσικοτεχνουργική Πατρών” πρωτοεμφανίστηκε στα πολιτιστικά δρώμενα της Πάτρας το 2010.  Μια ομάδα ερασιτεχνών αλλά και επαγγελματιών μουσικών, που κοινό τόπο είχαν την αγάπη για το καλό λαϊκό  τραγούδι,  δημιούργησαν το σχήμα για να εκφράσουν  τη δική τους μουσική άποψη με μια σειρά από αφιερώματα σε δημιουργούς που επηρέασαν διαχρονικά το Ελληνικό λαϊκό τραγούδι. Το καλλιτεχνικό αυτό σμίξιμο  επαγγελματιών και ερασιτεχνών έχει κερδίσει με τις εμφανίσεις του την εκτίμηση και το σεβασμό του κοινού της Πάτρας όσον αφορά την καλλιτεχνική  του ειλικρίνεια, την εντιμότητα, την αφοσίωση και την αγάπη για το έργο του.

 

Ζωϊτόπουλος Βασίλης

Ακορντεόν - Ενορχήστρωση

Κεκκάτος Παντελής

Μπουζούκι – τραγούδι

Παναγιώτου Χρήστος

Μπουζούκι

Θεοδώρου Γιώργος

Μπουζούκι

Μελάς Θανασης

Μπουζούκι

Μπούνας Ανδρέας

Κιθάρα

Πούτος Σωτήρης

Κιθάρα - τραγούδι

Νικολόπουλος Γιώργος

Κιθάρα δωδεκάχορδη

Αναγνωστόπουλος Γιάννης

Μπάσο

Κακός Ντίνος

Ντραμς

Σιάσος Μάκης

Κρουστά

Μεσσήνης Γιάννης

Τραγούδι

Φάκου Μαρία

Τραγούδι

 

Χορηγοί της εκδήλωσης είναι η μπυραρία BeerBarQ, η εταιρεία Dianoil-Anastasiadis, η εταιρεία ComputerKey, η Αντιδημαρχία Παιδείας διαφάνειας και ηλεκτρονικής διαβούλευσης του Δήμου Πάτρας.

 

Τα Παιδιά από την Πάτρα σε φωτ. στην πλατεία Ομονοίας στην Αθήνα, τη δεκαετία του '80.

Τα Παιδιά από την Πάτρα σε φωτ. στην πλα...

Τα Παιδιά από την Πάτρα σε φωτ. στην πλατεία Ομονοίας στην Αθήνα, τη δεκαετία του '80.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture