Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

"Δικός της - Her", ένα μελαγχολικό, πολύ ενδιαφέρον αλλά και ψυχρό "πορτρέτο" της σύγχρονης αποξένωσης που προκαλεί η τεχνολογία

"Δικός της - Her", ένα μελαγχο...

Η ταινία με τον εξαιρετικό Γιοακίν Φίνιξ διεκδικεί 5 Όσκαρ

Συμπαθητικά ξεκίνησε την πορεία της στα Ελληνικά ταμεία η ιδιαίτερη ταινία «Her – Δικός της» σε σκηνοθεσία του Σπάικ Τζόνζι (Στο Μυαλό του Τζον Μάλκοβιτς, Στη Χώρα των Μαγικών Πλασμάτων).

Το φιλμ που είναι υποψήφιο για 5 Όσκαρ (και για καλύτερη ταινία) με μεγάλες ελπίδες να κερδίσει το βραβείο του καλύτερου πρωτότυπου σεναρίου, προβάλλεται και στην Πάτρα, στα Ster Cinemas, στη Βέσο Μάρε.

Είναι ένα φιλμ που σίγουρα σε εντυπωσιάζει με την απίστευτη πρωτοτυπία της όλης ιδέας του σεναρίου που μπορεί κάλλιστα να συμβεί στο κοντινό μέλλον. Η ιδέα μάλιστα αυτή της επικοινωνίας και ερωτικής σχέσης που αναπτύσσεται ανάμεσα σε έναν φρεσκοχωρισμένο και κάπως μοναχικό συγγραφέα που δουλεύει σε μία εταιρεία που γράφει προσωπικές επιστολές για άλλους ανθρώπους, και μία φωνή στο κομπιούτερ (που ανήκει όχι σε κάποιο πρόσωπο αλλά σε ένα λογισμικό) αναπτύσσεται από τον Τζόνζι με ενδιαφέρον τρόπο και εικαστική άποψη.

Για παράδειγμα το όλο ντύσιμο των ηρώων παραπέμπει σε κάτι μεταξύ μέλλοντος και παρελθόντος. Ο 40χρονος Γιοακίν Φίνιξ με ρίζες από το Πουέρτο Ρίκο, αδελφός του αδικοχαμένου ηθοποιού Ρίβερ Φίνιξ, σε έναν ακόμα παράξενο ρόλο μετά την περσινή του ερμηνεία στο «The Master» που τον έφερε ως τα Όσκαρ όπου έχασε από τον Ντάνιελ Ντέι Λιούις και τον «Λίνκολν», είναι θαυμάσιος στο ρόλο του Θίοντορ Τουόμπλι, ενός πολύπλοκου και ευαίσθητου άνδρα. Τόσο ο Θίοντορ όσο και οι υπόλοιποι άνδρες που εμφανίζονται στην ταινία όπως ο Κρις Πρατ που κάνει το αφεντικό του στην εταιρεία, είναι ντυμένοι με ψηλόμεσα και λίγο «ατσούμπαλα» παντελόνια!

Επίσης η τεχνολογία έχει τόσο προχωρήσει που όλα γίνονται μέσω φωνητικών εντολών και ενός απλού ακουστικού στο αυτί, απ’ όπου μπορείς να ακούσεις και να απαντήσεις στα μέιλ που θέλεις ή αντίθετα να διαγράψεις αμέσως τα ανεπιθύμητα.

Ο Θίοντορ λοιπόν πληγωμένος μετά το χωρισμό του από μια πολύχρονη σχέση (τη κοπέλα υποδύεται η Ρούνει Μάρα) θα αρχίσει να αφοσιώνεται σε ένα προχωρημένο λειτουργικό σύστημα, όπου μια διαισθητική οντότητα με ερεθιστική βραχνή φωνή, η Σαμάνθα (εξαιρετική η φωνητική ερμηνεία της Σκάρλετ Γιόχανσον) θα γίνει σταδιακά ο…δεσμός του! Μέχρις ότου ανακαλύψει και βρεθεί προ δυσάρεστης εκπλήξεως καθώς η φωνή που έχει παρέα καθημερινά, «εξυπηρετεί» εκατοντάδες ακόμα μοναχικούς ανθρώπους -χρήστες!

Η ταινία κρύβει πολλά νοήματα και μηνύματα, έχει αναμφίβολα ενδιαφέρον και περιλαμβάνει τουλάχιστον τρεις καλές σκηνές όπως αυτή που ο Θίοντορ κάνει για πρώτη φορά έρωτα με την φωνή της Σαμάνθα καθώς και η σκηνή που έρχεται «ολοζώντανη» μία κοπέλα που μοιάζει στη Σαμάνθα για να συνευρεθεί ερωτικά μαζί της ο Θίοντορ. Επίσης το τραγούδι «The Moon song» που ακούγεται σε ένα σημείο του φιλμ, είναι απλό αλλά πολύ καλό και έχει καταφέρει να είναι και στα υποψήφια για Όσκαρ φέτος.

Ωστόσο στο τέλος η αίσθηση που μένει είναι μίας περίεργης ψυχρότητας που τυλίγει την ταινία και το όλο περιβάλλον, όπως παρουσιάζεται. Είναι βέβαια και το στυλ έτσι του Τζόνζι, πιο παράξενο, ονειρικό και ασυνήθιστο. Είναι μία καλή και άκρως ενδιαφέρουσα ταινία αλλά δεν σου δημιουργεί την θέληση να την ξαναδείς ενώ και η ζεστασιά, οικειότητα και το συναίσθημα που δημιουργεί, είναι μάλλον περιορισμένα!

Στο ρόλο της καλής φίλης του Θίοντορ εμφανίζεται η Έιμι Άνταμς και μίας γυναίκας που βγαίνει ραντεβού η πάντα σέξι Ολίβια Γουάιλντ.

H ταινία διανέμεται στην Ελλάδα από την εταιρεία Audiovisual.

Στα Αμερικάνικα ταμεία οι έως τώρα εισπράξεις έχουν φτάσει τα 22 εκατομμύρια δολάρια.

Επιμέλεια - ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture