Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Έρχεται στις Ελληνικές αίθουσες η συγκλονιστική ταινία "Dallas Buyers Club" με τις ήδη πολυσυζητημένες ερμηνείες των Μακόναχι και Λέτο

Έρχεται στις Ελληνικές αίθουσες η συγκλο...

Από την προσεχή Πέμπτη 13/2/2014

Πολλά είναι τα βραβεία που έχει ως τώρα κερδίσει η ταινία του Ζαν Μαρκ Βαλέ «Dallas Buyers Club» με τις καταπληκτικές ερμηνείες του Μάθιου Μακόναχι και του Τζάρετ Λέτο που στην Ελλάδα θα βγει στις αίθουσες την προσεχή Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014 (αναμένεται και στα Ster Cinemas στη Βέσο Μάρε, στην Πάτρα).

Την ταινία διανέμει στην Ελλάδα η εταιρεία Feelgood.

Το «Dallas Buyers Club» ήδη έχει κερδίσει την Χρυσή Σφαίρα καλύτερου Α’ Ανδρικού Ρόλου - Δράμα  για την αποκαλυπτική ερμηνεία του 45χρονου Matthew McConaughey και την Χρυσή Σφαίρα Β’ Ανδρικού Ρόλου για τον Jared Leto που υποδύεται μία τραβεστί. Επίσης οι δύο αυτοί ηθοποιοί κατέκτησαν και τα

Κινηματογραφικά Βραβεία SAG (Ένωσης Ηθοποιών), A’ Ανδρικός Ρόλος και Β’ Ανδρικός Ρόλος, αντίστοιχα όπως και τα Βραβεία Critics’ Choice. Ο Λέτο έχει πάρει και το Βραβείο της Ένωσης Κριτικών της Νέας Υόρκης (New York Film Critics Circle) για τον Β’ Ανδρικό ρόλο όπως και της Ένωσης Κριτικών του Λος Άντζελες.

Το φιλμ διεκδικεί με αξιώσεις 6 Όσκαρ και πιο συγκεκριμένα τα Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, Α’ Ανδρικού Ρόλου, Β’ Ανδρικού Ρόλου, καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου, Μοντάζ και Μακιγιάζ – Κομμώσεις.

Ο Matthew McConaughey καταθέτει την ερμηνεία της ζωής του, έγραψε η εφημερίδα The Washington Post

Ο McConaughey είναι καθηλωτικός, The Chicago Tribune

Η ερμηνεία του McConaughey είναι ένας άθλος!, New York Post

Ο McConaughey είναι εκπληκτικός και ο Jared Leto είναι συγκλονιστικός! The New Yorker

Η μεταμόρφωση του Jared Leto είναι τόσο ολοκληρωμένη –στο σώμα και στη φωνή- που δυσκολεύεσαι να πιστέψεις ότι θα μπορούσε να είναι οποιοσδήποτε άλλος, New York Magazine

Τέλος για μία βαθιά συγκινητική ταινία, κάνει λόγο το Rolling Stone και για ένα από τα καλύτερα ζευγάρια της μεγάλης οθόνης φέτος, υπογράμμισε το περιοδικό Entertainment Weekly. Επίσης για μία ερμηνεία που θα αλλάξει την καριέρα του Matthew McConaughey, ανέφερε το Dallas Morning-News.

Πρόκειται για μια άκρως επιτυχημένη κινηματογραφική μεταφορά της αληθινής ιστορίας ενός ανθρώπου που χρειάστηκε να βουλιάξει σε όλα αυτά τα οποία αφόριζε, για να βρει τελικά τον εαυτό του.

Ο Matthew McConaughey (Magic Mike, The Wolf Of Wall Street, Mud) πρωταγωνιστεί ενσαρκώνοντας έναν, στα όρια του άξεστου, καουμπόι/ηλεκτρολόγο και θα μπορούσε να κλέψει την παράσταση αν στο πλάι του δεν πρωταγωνιστούσε ο εξίσου καθηλωτικός Jared Leto (Requiem for a Dream). Οι δυο ηθοποιοί υποβλήθηκαν σε εξαντλητική απώλεια βάρους για να υποδυθούν δυο οροθετικούς (φορείς του ιού ΗIV), αντίθετους πόλους, έναν ομοφοβικό μάτσο Τεξανό και μια εκκεντρική τραβεστί.

Εκτός από την εντυπωσιακή σωματική τους μεταμόρφωση, αυτό που τους αναβαθμίζει στην κατηγορία της αξέχαστης ερμηνείας είναι η αφοσίωση και η ειλικρίνεια με την οποία αποδίδουν τις πτυχές του χαρακτήρα τους στα χαμηλά και στα υψηλά που τους επιφυλάσσει αυτή η γλυκόπικρη ιστορία.

Αντίστοιχα, το σενάριο (Craig Borten, Melisa Wallack)και η σκηνοθεσία του Jean-Marc Vallée (C.R.A.Z.Y.) υπηρετούν με ακριβοδίκαιες δόσεις τόσο τις δραματικές όσο και τις χιουμοριστικές πτυχές της ζωής των οροθετικών της σκοτεινής δεκαετίας του ’80, κάνοντας το Dallas Buyers Club μια ολοκληρωμένη, συγκινητική και μεστή κινηματογραφική εμπειρία.

Γέννημα θρέμμα Τεξανός, ο Ron Woodroof είναι ηλεκτρολόγος και καουμπόι σε ροντέο που διάγει έκλυτο βίο χωρίς καμία έννοια για την επόμενη μέρα. Το 1985, ο Ron χάνει τη γη κάτω από τα πόδια του ξαφνικά, όταν οι γιατροί κάνουν διάγνωση ότι πάσχει από τον ιό H.I.V. και του δίνουν μόνο 30 μέρες ζωής. Όμως, ο Ron δεν είναι διατεθειμένος να δεχτεί αυτή τη θανατική ποινή. Μετά από υπερεντατική έρευνα ανακαλύπτει ότι υπάρχει έλλειψη πιστοποιημένων φαρμάκων και θεραπειών στις Ηνωμένες Πολιτείες, οπότε περνάει τα σύνορα και φτάνει Μεξικό, αγνοώντας τις οδηγίες του γιατρού του. Παρ’ όλο που είναι ομοφοβικός, ο Ron συνασπίζεται με έναν αναπάντεχο σύμμαχο, έναν επίσης οροθετικό τρανσέξουαλ που μοιράζονται το ίδιο πάθος για ζωή.

Οι δυο τους διακρίνονται για το επιχειρηματικό τους πνεύμα και ιδρύουν ένα κλαμπ, όπου οι οροθετικοί έχουν πρόσβαση σε φάρμακα με μηνιαία συνδρομή. Η παρέα μεγαλώνει και ο Ron μάχεται όχι μόνο για την επιβίωση αλλά και για θέματα αποδοχής. Στα χρόνια που ακολούθησαν τη διάγνωση του ο Ron θα ζήσει πιο έντονα από ποτέ.

Διάρκεια: 117’

Ο σεναριογράφος Craig Borten έμαθε για την ιστορία του Ron Woodroof μέσω ενός φίλου του. Ο Ron διαγνώστηκε με HIV το 1985 σε μια εποχή που η Αμερική είχε αρχίσει να θορυβείται από τις διαστάσεις αυτής της νόσου. Η gay κοινότητα είχε αρχίσει να δέχεται μεγάλο πλήγμα, ενώ ο γυναικάς και μάτσο ηλεκτρολόγος από το Τέξας ήταν ένας από τους εκατομμύρια Αμερικανούς που πίστευε ότι το AIDS αφορούσε μόνο τους ομοφυλόφιλους.

Στα 35 του χρόνια, ο περήφανος Τεξανός βρέθηκε ξαφνικά «εξοστρακισμένος» από φίλους και συναδέλφους. Πέθαινε και δεν είχε καθόλου χρήματα. Αλλά ήταν αποφασισμένος να επιβιώσει και όχι μόνο τα κατάφερε, αλλά βοήθησε να σωθούν ζωές.

Στα 7 χρόνια που μεσολάβησαν από τη διάγνωση μέχρι τον θάνατο του, ο Ron εξελίχθηκε σε κινητή εγκυκλοπαίδεια αντι-ιικών φαρμάκων, φαρμακευτικών δοκιμών και πατεντών των κανονισμών του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων και των δικαστικών αποφάσεων. Αγωνίστηκε για τα δικαιώματα των ασθενών, συμπεριλαμβανομένης και της πρόσβασης σε εναλλακτικά φάρμακα και θεραπείες.

«Όσα περισσότερα ανακάλυπτα, τόσο μεγαλύτερη ήταν η πρόκληση. Αυτό που μου κίνησε το ενδιαφέρον είναι ότι ένας μισαλλόδοξος τύπος χάνει τις φιλίες του και μετά αλλάζει και μαθαίνει τι σημαίνει πραγματική φιλία. Αυτοί που τον αποδέχονται και τον υποστηρίζουν είναι οροθετικοί και σχεδόν οι περισσότεροι είναι ομοφυλόφιλοι.

Έχουμε κάποιον που καταδικάζεται με θανατική ποινή και το ανατρέπει κάνοντας μερικές ανακαλύψεις. Σε αυτή τη διαδικασία, αλλάζει και βοηθά και τους άλλους να αλλάξουν. Όποιος τα βάζει με τις δυσκολίες είναι για εμένα πηγή έμπνευσης και αυτό έκανε ο Rod» σχολιάζει ο σεναριογράφος.

Παρ’ όλο που ο Craig Borten είχε έρθει σε επαφή με την παραγωγό Robbie Brenner ήδη από το 1997, το σενάριο δεν κατάφερε να προχωρήσει γρήγορα στο κρίσιμο στάδιο της παραγωγής.

Όταν ο McConaughey διάβασε το σενάριο εντόπισε μια σπουδαία ιστορία που ξετυλιγόταν σε κάθε σελίδα. «Απίστευτα ανθρώπινη, χωρίς συναισθηματισμούς. Δεν είχα ξαναδιαβάσει σενάριο που να αντιμετωπίζει το θέμα από αυτή την οπτική. Ο Ron είναι αυθεντικά Αμερικανός. Έφερε τα πάνω κάτω. Έκανε θόρυβο. Και είπα ότι θέλω να πω την ιστορία του» σχολιάζει ο ηθοποιός που έχει μεγάλες πιθανότητες να πάρει φέτος το Όσκαρ καλύτερου α’ ανδρικού ρόλου, θεωρείται ακλόνητο φαβορί.

Ο επόμενος σημαντικός κρίκος ήταν ο 42χρονος Jared Leto που επιλέχθηκε να ενσαρκώσει τον ρόλο της τραβεστί Rayon.  Ο Leto (που τον θυμόμαστε από τις ταινίες Ρέκβιεμ για ένα όνειρο και Αλέξανδρος) έχει εργαστεί στο παρελθόν ως σκηνοθέτης/σεναριογράφος και μουσικός/τραγουδιστής για πέντε χρόνια και δεν επιδίωκε να επιστρέψει στην υποκριτική. Αλλά, όπως εξηγεί ο ίδιος, ο συνδυασμός των στοιχείων, ο ρόλος, το σενάριο και ο σκηνοθέτης, ο Mάθιου Μακόναχι και ο ρόλος του Ron, το έκαναν απίθανο να απορρίψει αυτή την ταινία.

Αντίστοιχα, η ηθοποιός Jennifer Garner μοιράστηκε τον ίδιο ενθουσιασμό και δεσμεύτηκε να ενσαρκώσει τον ρόλο της γιατρού Dr.Eve Saks που στέκεται στο πλευρό του πρωταγωνιστικού διδύμου. Κατά τη γνώμη της, η ιστορία φωτίζει μια σκοτεινή εποχή της Αμερικής, ενώ η σχέση της με τον Ron και τη Rayon την κάνουν να αλλάξει γνώμη για τη θεραπεία του AIDS και να αρχίσει να προκαλεί το καθεστώς.

Τέλος να αναφέρουμε ότι τον Σεπτέμβρη του 1992, ο Ron Woodroof υπέκυψε τελικά στις επιπλοκές που προκαλούσε στην υγεία του ο ιός του AIDS. Επτά χρόνια νωρίτερα, του είχαν δώσει μόνο 30 μέρες ζωής. Ένα μήνα πριν τον θάνατο του, ο σεναριογράφος Craig Borten πήγε από το Λος Άντζελες με το αυτοκίνητο του μέχρι το Ντάλας και συναντήθηκε μαζί του για να γράψει την ιστορία του. Η ταινία χρειάστηκε 20 χρόνια για να γίνει, ωστόσο το αποτέλεσμα είναι θριαμβευτικό.

Η ταινία άρχιζε να γυρίζεται τον Νοέμβριο του 2012 και το γύρισμα διήρκεσε μόνο 25 μέρες. Για να ανταποκριθεί στους καταιγιστικούς ρυθμούς γυρίσματος ο σκηνοθέτης αποφάσισε να χρησιμοποιήσει μόνο φυσικό φως και κάμερα στο χέρι.

Το στυλ της τραβεστί Rayon είναι εμπνευσμένο από τον Marc Bolan των T.Rex, ενός διάσημου σταρ του glam rock από τη δεκαετία του ’70.

Σύμφωνα με άρθρο του 1991 της εφημερίδας Chicago Tribune, λειτουργούσαν καμιά δωδεκαριά τέτοια club στις ΗΠΑ με παρόμοιες συνθήκες όπως αυτό του Ντάλας, εξυπηρετώντας 10,000 πελάτες. Εκτός από την περίφημη πρωτοβουλία του Ron, ένας οροθετικός μπορούσε να απευθυνθεί στο Healing Alternatives Foundation στο Σαν Φρανσίσκο, το People With Aids (PWA) Health Group στη Νέα Υόρκη και το Fight for Life στη Φλόριντα.

Στην ταινία παίζουν ακόμα οι Denis O’Hare και Steve Zahn.

Οι εισπράξεις του φιλμ του Καναδού Ζαν Μαρκ Βαλέ μέχρι στιγμής στις ΗΠΑ έχουν φτάσει τα 23 εκατομμύρια δολάρια.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture