Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Το νέο βιβλίο του Πατρινού συγγραφέα Κώστα Λογαρά θα παρουσιαστεί στην Αθήνα στις 19 Φεβρουαρίου 2014

Το νέο βιβλίο του Πατρινού συγγραφέα Κώσ...

Στο βιβλιοπωλείο art bar Ποιήματα & Εγκλήματα στην οδό Αγίας Ειρήνης 17, στο Μοναστηράκι

Μετά την επιτυχημένη πρώτη παρουσίαση που έγινε στην Πάτρα, την περασμένη εβδομάδα στο μπαρ – πολυχώρο Ghetto, το νέο βιβλίο του Πατρινού συγγραφέα και καθηγητή φιλόλογου Κώστα Λογαρά «Ιστορίες του Δρόμου» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γαβριηλίδη, θα παρουσιαστεί στην Αθήνα στις 19 Φεβρουαρίου 2014 στις 20.30, σε εκδήλωση στο βιβλιοπωλείο art bar Ποιήματα & Εγκλήματα στην οδό Αγίας Ειρήνης 17, Μοναστηράκι (60 μέτρα από το μετρό), τηλ.210-3228839.

Για το βιβλίο που ήδη πηγαίνει πολύ καλά και έχει λάβει και θετικές κριτικές, θα μιλήσει ο ίδιος ο συγγραφέας. Δημιουργική παρέμβαση θα κάνει η διακεκριμένη συγγραφέας Ρέα Γαλανάκη που αν και Κρητική στην καταγωγή, ζει μόνιμα στην Πάτρα εδώ και πολλά χρόνια και έχει πολιτογραφηθεί πλέον Πατρινή.

Οι ιστορίες των 10 διηγημάτων του βιβλίου «Ιστορίες του Δρόμου», θα ζωντανέψουν μέσα από μουσικο-θεατρικές διαδρομές. Αφήγηση - δράση: ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Περικλής Βασιλόπουλος, Τραγούδι: Αγγελική Τουμπανάκη και Κιθάρα: Βασίλης Κετεντζόγλου.

Όπως επισημαίνει ο ίδιος ο Κώστας Λογαράς, «στην συλλογή διηγημάτων καταγράφονται ιστορίες ανθρώπων του λαϊκού κόσμου. Άνθρωποι που αποκαλύπτουν έναν σκοτεινό εαυτό – στον οποίο όμως υποφώσκει κάτι ανθρώπινα ελκυστικό. Οι ήρωες ζούνε μέσα στα αδιέξοδα της ζωής  τους,  αναλώνονται  στα πάθη τους, σε σχέσεις και σε έρωτες  που τους συνθλίβουν.

Αλλά διατηρούν μιαν αυθεντικότητα, μιαν εντιμότητα ( λες και είναι στοιχεία εγγενή του  χαρακτήρα τους)· παρότι ακραίοι ή σκληροί ( κι οι ίδιοι κι η ζωή τους),  αναδύεται μια ιδιαίτερη ευαισθησία. Αυτή ακριβώς ήταν η  πρόθεσή μου: να ανασύρω στοιχεία των ανθρώπων τα οποία μας διαφεύγουν, να αναδείξω αθέατες ρωγμές (και ρήγματα), να πέσει λίγο φως στις πληγές τους.

Το ξέρουμε όλοι ότι η προσέγγιση του ανθρώπινου πάθους  – και του πόνου – προϋποθέτει την έγνοια για τον άλλον και τελικά την κατανόηση του. Κι η Τέχνη (με την οποιαδήποτε μορφή της) αποτελεί το μέσον για μια προσέγγιση  του  «Άλλου και του Διαφορετικού». Είναι ο σφαιρικός φακός για να βλέπεις με άλλα μάτια και άλλη οπτική. Πίσω απ’ την επιφάνεια. Οι αναγνώστες θα κρίνουν σε ποιο βαθμό η γραφή  πέτυχε το στόχο της.

Πάντως, οι ήρωες που παίρνουν σάρκα και οστά  στα διηγήματα της συλλογής  έχουν, λίγο- πολύ, εκλείψει πια. Μαζί με τις κοινωνικές και τις οικονομικές συνθήκες που τους γέννησαν και τους εξέθρεψαν. Οι ραγδαίες αλλαγές, από τα μέσα της δεκαετίας του 70 και μετά, διάβρωσαν αυθεντικά  χαρακτηριστικά : ένα ήθος λαϊκό εκφυλίστηκε σε ευτελή λαϊκισμό, και η δωρική αξιοπρέπεια αυτού του κόσμου εξοστρακίστηκε από τον γελοίο νεοπλουτισμό.  Γι’ αυτό κι οι περισσότεροι ήρωες στις «Ιστορίες του δρόμου» φεύγουν απ’ τη ζωή.  Σαν  φυσική εξέλιξη.

Στο εξής, κανείς δεν ξέρει ποιοι άλλοι, ποιας ποιότητας και με ποιο τρόπο θα τους διαδεχτούν. Τα πράγματα εξελίσσονται – και η ζωή. Ήδη βρισκόμαστε μέσα σε δίνη μετασχηματισμών και αλλαγών.  Όμως, είμαστε εδώ. Για να τις ζήσουμε.

Όπως κι αν είναι. Καινούρια ήθη, άλλα δεδομένα θα δώσουν νέο υλικό στην Τέχνη. Και στη  Λογοτεχνία».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture