Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Στις 6 Φεβρουαρίου 2014 στις Πατρινές αίθουσες η πρωτότυπη ιστορία αγάπης "Her - Δικός της", ανάμεσα σε έναν άνδρα και μία γυναικεία φωνή στο κομπιούτερ

Στις 6 Φεβρουαρίου 2014 στις Πατρινές αί...

Η ταινία του Σπάικ Τζόνζι είναι υποψήφια για 5 Όσκαρ

Aπό τις πρωτότυπες φετινές ταινίες που αναμένουν με περισσό ενδιαφέρον και οι Έλληνες σινεφίλ είναι το φιλμ «Her – Δικός της» που θα βγει στις αίθουσες της χώρας μας στις 6 Φεβρουαρίου 2014 σε διανομή από την Audiovisual (αναμένεται και στα Ster cinemas, στη Βέσο Μάρε, στην Πάτρα).

Η ταινία σε σενάριο και σκηνοθεσία του Σπάικ Τζόνζι διεκδικεί 5 Όσκαρ, στις κατηγορίες της καλύτερης ταινίας, του πρωτότυπου σεναρίου όπου είναι και φαβορί (ήδη κατέκτησε την Χρυσή Σφαίρα καλύτερου σεναρίου), καλλιτεχνικής διεύθυνσης, καλύτερου τραγουδιού και μουσικής.

Πρόκιεται για μια πρωτότυπη ιστορία αγάπης τοποθετημένη στο Λος Άντζελες, στο εγγύς μέλλον. Η ταινία που έχει εισπράξει κολακευτικά σχόλια και κριτικές, ακολουθεί τον Θίοντορ (στο ρόλο ο Γιοακίν Φοίνιξ), έναν ιδιόμορφο, τρυφερό άνδρα ο οποίος βγάζει τα προς το ζην γράφοντας συγκινητικές, προσωπικές επιστολές για άλλους ανθρώπους.

Πληγωμένος από το τέλος μιας μακρόχρονης σχέσης, ενθουσιάζεται από ένα νέο, εξελιγμένο λειτουργικό σύστημα στον ηλεκτρονικό του υπολογιστή, το οποίο υπόσχεται να είναι μια διαισθητική και μοναδική οντότητα. Με την εγκατάστασή του, απολαμβάνει τη γνωριμία του με τη «Σαμάνθα», μια έξυπνη γυναικεία φωνή (δανείζει την φωνή της η ηθοποιός Σκάρλετ Γιόχανσον) η οποία διαθέτει ενόραση, ευαισθησία και απρόσμενο χιούμορ. Καθώς οι ανάγκες της και οι επιθυμίες της μεγαλώνουν, παράλληλα με τις δικές του, η φιλία τους εμβαθύνει σε έναν αναπόφευκτο έρωτα.

Το φιλμ εξερευνά την εξέλιξη της φύσης της αγάπης και τους κινδύνους της μοναξιάς στον σύγχρονο κόσμο με έναν πολύ ιδιαίτερο και έξυπνο τρόπο κι αυτό είναι που ξεχώρισε το φιλμ και το έφερε στην πρώτη γραμμή πολλών βραβεύσεων.

«Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις σε μια σχέση, είναι η απόλυτη ειλικρίνεια και η πίστη, και να επιτρέπεις στον άνθρωπο που αγαπάς να είναι ο εαυτός του», λέει ο ίδιος ο Τζόνζι.

«Συνεχώς μεγαλώνουμε και αλλάζουμε, οπότε το ερώτημα είναι, πώς επιτρέπεις στον άλλον την ελευθερία να είναι ο εαυτός του, στιγμή τη στιγμή, μέρα τη μέρα, χρόνο το χρόνο; Και να συνεχίζεις να αγαπάς αυτό που είναι; Επιπλέον, μπορούν οι άλλοι να συνεχίσουν να σ’ αγαπάνε; Αυτά είναι κάποια από τα ερωτηματικά και τις ιδέες που αναδεικνύει ο Θίοντορ όταν φέρνει σπίτι ένα αριστοτεχνικό, φωνητικό λειτουργικό σύστημα… και γνωρίζει τη Σαμάνθα. Διαφημίζεται ως ένα διαισθητικό σύστημα το οποίο ακούει, καταλαβαίνει και σε γνωρίζει.

Με μια υψηλή τεχνητή νοημοσύνη, η Σαμάνθα γίνεται αμέσως θερμή και συμπονετική. Σύντομα αποκαλύπτει ένα χαρακτηριστικό ανεξαρτησίας, μια αίσθηση του χιούμορ και μια όρεξη να κατανοήσει την αλήθεια των πραγμάτων, καθώς και έναν πλούσιο συναισθηματικό κόσμο. Με την ύπαρξή της, προοδεύει γρήγορα, όπως και η σχέση τους, από μία βοηθός σε μια έμπιστη φίλη και από αυτό σε κάτι πολύ-πολύ περισσότερο».

Το ότι επιλέγει να εξερευνήσει την ανθρώπινη φύση της αγάπης μέσα από τη σχέση ενός άνδρα και της άυλης συνείδησης τού λειτουργικού του συστήματος, δεν αποτελεί έκπληξη. Το έργο του είναι συνώνυμο με την καινοτομία, από το ξεκίνημά του ως σκηνοθέτης μουσικών βίντεο και ντοκιμαντέρ, μέχρι τα δημιουργικά αριστουργήματά του όπως «Στο Μυαλό του Τζον Μάλκοβιτς», «Adaptation», και «Στη Χώρα των Μαγικών Πλασμάτων».

Ο 44χρονος σκηνοθέτης με καταγωγή από το Μέριλαντ έχει προταθεί για Όσκαρ και πάλι το 1999 για το φιλμ «Στο μυαλό του Τζον Μάλκοβιτς» στην κατηγορά της καλύτερης σκηνοθεσίας ενώ φέτος για το «Her» είναι υποψήφιος και στην κατηγορία του τραγουδιού καθώς έχει γράψει τους στίχους του «Moon song» σε μουσική Karen O.

Ο Γιοακίν Φοίνιξ, ο οποίος πρωταγωνιστεί ως Θίοντορ, βρήκε την ιστορία «εξαιρετική». Αν και ήταν απασχολημένος τότε με την απαιτητική ταινία «The Master» θυμάται χαρακτηριστικά. «Όποτε μας δινόταν η ευκαιρία, ο Σπάικ κι εγώ μιλούσαμε για το σενάριο και για τους χαρακτήρες και ήταν θαυμάσιο να το βλέπεις να εξελίσσεται.

«Εμπιστεύομαι το ένστικτό του. Εάν έχει κάποιον ενδοιασμό για κάτι, τότε ξέρω ότι χρειάζεται μια βαθύτερη ματιά», λέει ο Τζόνζι ο οποίος πλησίασε τον ηθοποιό μια εβδομάδα μετά την ολοκλήρωση του σεναρίου. «Μέσα στα πρώτα πέντε λεπτά που μιλήσαμε, τον λάτρεψα. Ήταν αυτός που ήθελα για την ταινία. Ο Γιοακίν Φοίνιξ προσδίδει τόση καρδιά και ειλικρίνεια στον ρόλο. Αν και ο Θίοντορ κουβαλά πολλή θλίψη, μπορεί ακόμα να χαρεί και να παίξει και είναι μια γλυκιά αντίθεση, και όλα αυτά τα δίνει ο Χοακίν με την ερμηνεία του και όχι μόνο».

Εκλεπτυσμένη και σοφιστικέ αλλά εξόχως άμεση, η ταινία «Δικός της» κινείται από το δράμα και τις σπαρακτικές στιγμές τού εξελισσόμενου ειδυλλίου και στοχασμού, στη φυσική κωμική ταύτιση των δύο πρωταγωνιστών της.

Ο Φοίνιξ και η Γιόχανσον, σε συνεργασία με τον Τζόνζι, ανέλαβαν την πρόκληση να «ζωντανέψουν» τη Σαμάνθα, η οποία δεν εμφανίζεται ποτέ στην οθόνη, με την ολότητα και την παρουσία που της αξίζει. «Διαθέτει τόσα πολλά γνωρίσματα η Σαμάνθα», σημειώνει ο Τζόνζι.

«Πρέπει να είναι άδολη, κι όμως πνευματώδης, έξυπνη και ψύχραιμη και ακόμα ερωτική και πονηρή, ενώ εξελίσσεται σε μια συναισθηματική οντότητα και όλα αυτά πρέπει να αποδοθούν από την ερμηνεία της Σκάρλετ Γιόχανσον». Για την φωνητική ερμηνεία της Σαμάνθα ο σκηνοθέτης είχε αρχικά επιλέξει την Σαμάνθα Μόρτον ωστόσο θεώρησε ότι ήθελε για το ρόλο μία φωνή ακόμη πιο ιδιαίτερη και σέξι, όπως της Γιόχανσον.

Η ιδέα της ταινίας «Δικός της» απασχολούσε τον Τζόνζι επί χρόνια. Το έναυσμα δόθηκε από ένα άρθρο που είχε δει στο διαδίκτυο πριν 10 χρόνια, σε εφαρμογή ανταλλαγής άμεσων μηνυμάτων με μία τεχνητή νοημοσύνη.

«Υπάρχουν πολλές ιδέες εδώ για την τεχνολογία και τον κόσμο που ζούμε, την απομόνωση αλλά και τις επαφές που μας δημιουργεί και το πώς αλλάζουμε ως κοινωνία,» εξηγεί ο Τζόνζι.

Η Σκάρλετ Γιόνχανσον για την όλη εμπειρία δήλωσε, «υπήρχε μία εξαιρετική αίσθηση ελευθερίας στο να σου δίνεται η δυνατότητα να δημιουργήσεις μια προσωπικότητα χωρίς τα όρια ή τις προσδοκίες οτιδήποτε φυσικού. Ήταν απελευθερωτικό».

Στο μεταξύ, μια άλλη γυναίκα στη ζωή τού Θίοντορ, η καλύτερή του φίλη Έιμι, την οποία υποδύεται η Έιμι Άνταμς (υποψήφια για Όσκαρ α’ γυναικείου ρόλου φέτος για τον «Οδηγό Διαπλοκής»), εμφανίζεται σε μια παράλληλη τροχιά, καθώς αντιμετωπίζει τη λήξη του δικού της γάμου, αν και οι περιστάσεις διαφέρουν.

Τους βασικούς ρόλους πλαισιώνουν η Ολίβια Γουάιλντ, η οποία πρωταγωνιστεί ως υποσχόμενο αλλά απρόβλεπτο τυφλό ραντεβού για τον Θίοντορ σε μια εξαιρετικά ζωντανή σκηνή και η Ρούνει Μάρα.

Η ταινία έχει κερδίσει πολλά βραβεία στο δρόμο για τα Όσκαρ όπως του Chicago Film Critics Association (καλύτερο πρωτότυπο σενάριο και καλύτερη μουσική – Arcade Fire), καλύτερη ταινία από τους κριτικούς του Λος Άντζελες μαζί με το «Gravity», καλύτερο σενάριο από τους NY Film Critics Online, κ.α.

Στα Αμερικάνικα ταμεία η ταινία μέχρι στιγμής σε ένα μήνα προβολής έχει φτάσει τα 13 εκατομμύρια δολάρια σε εισπράξεις.

 

 

 

Σκηνή από τα γυρίσματα της ταινίας. Δεξιά με τα ακουστικά ο σκηνοθέτης Σπάικ Τζόνζι.

Σκηνή από τα γυρίσματα της ταινίας. Δεξι...

Σκηνή από τα γυρίσματα της ταινίας. Δεξιά με τα ακουστικά ο σκηνοθέτης Σπάικ Τζόνζι.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture