Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

/

Μόνο οι... μισοί Αμερικανοί ξέρουν ότι τα Χριστούγεννα είναι θρησκευτική γιορτή!

Μόνο οι... μισοί Αμερικανοί ξέρουν ότι τ...

Έρευνα της Pew

Εννέα στους 10 Αμερικανούς δηλώνουν ότι γιορτάζουν τα Χριστούγεννα -μεταξύ τους 80% μη Χριστιανοί, σύμφωνα με σφυγμομέτρηση του Κέντρου Έρευνας Pew που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Ωστόσο μόλις το ήμισυ των Αμερικανών θεωρεί τα Χριστούγεννα ως κυρίως θρησκευτική γιορτή, ενώ το ένα τρίτο τα θεωρεί περισσότερο πολιτιστική γιορτή. Άλλοι δήλωσαν πως πιστεύουν ότι είναι ένας συνδυασμός και των δύο ή δεν εξέφρασαν άποψη.

Στη δημοσκόπηση οι Αμερικανοί ρωτήθηκαν επίσης πώς γιορτάζουν σήμερα την περίοδο των Χριστουγέννων και πώς την γιόρταζαν όταν ήταν παιδιά. Ορισμένες χριστουγεννιάτικες παραδόσεις έχουν μείνει ίδιες για τον κόσμο με την πάροδο των ετών, ενώ άλλες έχουν εκλείψει.

Για παράδειγμα, το 86% δήλωσε ότι θα παρευρεθεί σε συγκέντρωση της οικογένειας ή φίλων την παραμονή των Χριστουγέννων, ποσοστό χαμηλότερο από το 91% που δήλωσε ότι γιόρταζε έτσι την βραδιά αυτή ως παιδί. Σχεδόν το 86% σκοπεύει να ανταλλάξει δώρα, ποσοστό ελαφρώς χαμηλότερο από το 89% που είπε ότι ακολουθούσε αυτό το έθιμο ως παιδί.

Στα έθιμα που εκλείπουν για ορισμένους ερωτηθέντες είναι η αποστολή ευχετήριων καρτών για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, τα κάλαντα, η παρακολούθηση της λειτουργίας στην εκκλησία.

Ελαφρώς λίγο πάνω από το μισό, το 54% των Αμερικανών, δήλωσε ότι προτίθεται φέτος να πάει στη λειτουργία των Χριστουγέννων σε σχέση με το 69% που δήλωσε ότι πήγαινε στην εκκλησία την ημέρα αυτή ως παιδί. Το ποσοστό αυτό συγκρίνεται με το 36% των ερωτηθέντων που δήλωσε ότι συνηθίζει να πηγαίνει στη λειτουργία της Κυριακής σε μια κανονική εβδομάδα.

Οι νεότεροι ενήλικες δεν δείχνουν να θεωρούν τα Χριστούγεννα θρησκευτική γιορτή σε ποσοστό 39%, σε σχέση με το 66% αυτών που είναι 65 ετών και άνω, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση. Νεότερης ηλικίας ενήλικες δεν δείχνουν να πιστεύουν στη θεία γέννηση. Συνολικά 66% των ερωτηθέντων ηλικίας 18 έως 29 ετών δεν πιστεύει στον γεννηθέντα εκ Θεού Ιησού, σε σχέση με το 76% του συνόλου των ενηλίκων.

Όταν ρωτήθηκαν τι προσμένουν από τα Χριστούγεννα και την περίοδο των γιορτών, η συντριπτική πλειοψηφία, 69%, δήλωσε ότι θέλει να περάσει τις ημέρες οικογενειακά και με φίλους. Όταν ρωτήθηκαν τι τους αρέσει λιγότερο, το ένα τρίτο των ερωτηθέντων δήλωσε η εμπορευματοποίηση, ενώ το 22% απάντησε ότι η περίοδος αυτή είναι πολύ δαπανηρή.

Η έρευνα διεξήχθη σε δείγμα 2.001 αμερικανών ενηλίκων από τις 3 έως τις 8 Δεκεμβρίου και το περιθώριο λάθους είναι συν πλην 2,6 ποσοστιαίες μονάδες.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr