Μια σημαντική προσπάθεια στο χώρο της ιατρικής έρευνας για τον καρκίνο συνυπέγραψαν σήμερα το Πανεπιστήμιο και η Περιφέρεια Κρήτης. Πρόκειται για τη δημιουργία ενός κέντρου καταγραφής των κρουσμάτων καρκίνου σε ολόκληρο το νησί. Όπως τονίστηκε στο πλαίσιο της υπογραφής τη σύμβασης η καταγραφή θα πραγματοποιηθεί από την μια άκρη του νησιού ως την άλλη με λεπτομερή στοιχεία να συλλέγονται από κάθε πόλη, χωριό και... συνοικία του νησιού.

Στην υπογραφή της σύμβασης παρέστησαν ο Κοσμήτωρας της Ιατρικής Σχολής Ανδρέας Μαργιωρής, ο καθητής κοινωνικής Ιατρικής Χρήστος Λιονής καθώς και ο καθηγητής Ογκολογίας Βασίλης Γεωργούλιας. Όπως τόνισαν και οι τρεις πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική προσπάθεια με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης που θα βοηθήσει σημαντικά την επιδιομιολογική έρευνα για τους καρκίνους με τη συγκέντρωση στοιχείων σε επίπεδο νησιού.

Χιλιάδες κρούσματα

Όπως τόνισε από την πλευρά του ο καθηγητής Ογκολογίας κ. Γεωργούλιας μόνο στην Ογκολογική Κλινική του ΠΑΓΝΗ τα τελευταία 5 χρόνια καταγράφονται περί τα 1200 νέα περιστατικά κάθε χρόνο ενώ ο αριθμός πολλαπλασιάζεται με τα στοιχεία από το Βενιζέλειο, τα Χανιά και εκείνα που βγαίνουν εκτός Κρήτης για θεραπεία. Ο ίδιος τόνισε πως η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενων αυτών είναι εντυπωσιακή. το προσδοκιμο ζωής έχει ανέβει και αρκετοί είναι εκείνοι που έχουν ιαθεί πλήρως και ζουν μια φυσιολογική ζωή.

Όπως συμπλήρωσε ο ίδιος στην ογκολογική κλινική δεν παρατηρούνται περιπτώσεις ασθενών που μένουν χωρίς θεραπεία.