Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Πάτρα - Η επιτυχημένη παράσταση του "Ρεφενέ", "Ο Μπίτερμαν και οι εμπρηστές" μπήκε στο τελευταίο δεκαήμερο της στο θέατρο Αγορά

Πάτρα - Η επιτυχημένη παράσταση του &quo...

Ιδιαίτερα θετικά τα σχόλια στον Τοπικό Τύπο και το διαδίκτυο

Στο τελευταίο 10ήμερο παραστάσεων μπαίνει το έργο του Μαξ Φρις «Ο Μπίντερμαν και οι εμπρηστές» που έχει ανεβάσει με επιτυχία η θεατρική ομάδα του Ερασιτεχνικού Σχήματος Πάτρας «Ρεφενέ» στη σκηνή του θεάτρου "Αγορά", στην οδό Καραισκάκη 149, μεταξύ της Γεροκωστοπούλου και της Πατρέως.

Ήδη οι συνειρμοί του έργου με την σημερινή Ελληνική πραγματικότητα έχουν ξεσηκώσει πληθώρα σχολίων στο θεατρόφιλο κοινό της πόλης της Πάτρας.

Το έργο να θυμίσουμε ότι παίζεται καθημερινά μέχρι και την άλλη Κυριακή 1/12/2013, στις 21:15 στο θέατρο "Αγορά".

Κρατήσεις θέσεων στο ταμείο του θεάτρου και στα τηλέφωνα

6955-514155 & 2610-223884 (11:00-13:30 & 18:00-20:00 καθημερινά).

Τιμή εισιτηρίου 8 ευρώ (6 ευρώ για φοιτητές & άνεργους, με επίδειξη κάρτας στη προπώληση)

Ενδιαφέρον έχουν τα σχόλια στο διαδίκτυο για την παράσταση.

Chrissa Driva

13 Νοεμβρίου 11:58 μ.μ.

Απόψε έφαγα μια υπέροχη γροθιά στο στομάχι... Αξίζει η επιλογή, το κείμενο, η αξιοπρεπέστατη απόδοση. Θέλω απλά να το ξαναδώ!

Nick Papageorgiou

15 Νοεμβρίου 8:23 μ.μ.

ΝΑ πάτε, να πάτε, να πάτε .... εγώ θα ξαναπάω πάντως, γι'αυτό και δεν λέω τίποτα ακόμα, μέχρι να το ξαναδώ και τότε θα σας πω λεπτομέρειες. Ότι είναι "γροθιά", όπως λέει και η Χ. Δρίβα το προσυπογράφω...

Χθες ξανά πήγα στο Μπίντερμαν και τους εμπρηστές (Ρεφενέ Ε.Σ.),θέατρο "Αγορά". Πολλά θα μπορούσα να πω, όμως στον Μπίτερμαν δεν είχα ξαναδεί πιο συγκινητική εικόνα του πόνου. Ήταν ντυμένος πολύ απλά, μα τους ανθρώπους που είναι καλής "καταγωγής" και "καλλιεργημένοι" τους ξεχωρίζει κανείς με την πρώτη ματιά. Σηκώθηκε ... και διέκρινα στο βλέμμα του, στα χαρακτηριστικά του και σ' όλες τις κινήσεις του τόση ευγένεια και λεπτότητα, που αυθόρμητα ένιωσα πολύ φιλικά απέναντί του. Προφανώς δεν ήμουν ο μόνος. Το ίδιο είχαν ξαναδεί (και σ' άλλους) και οι εμπρηστές (φασίστες).

Μπορώ ωστόσο να σας πω αυτό που ακόμα κι εκείνοι οι "άθλιοι" ξέρουν. Η "καταγωγή" και η "καλλιέργεια", ή δήθεν, ήταν αυτή η αιτία που ήθελε να παίξει "διπλό" παιχνίδι. Αυτό που ακόμα και οι "άθλιοι" ξέρουν. Το τι κατά είσαι, τι μαζί τους, καμένος από "χέρι" θα είσαι. Γιατί είσαι αναλώσιμος Κ.κ. Μπίντερμαν.

Ότι κι αν κάνεις, είσαι αναλώσιμος. Γιατί ... τελικά είσαι ανθρωπάκι ...κ. Μπίντερμαν. Δεν έχεις ανάστημα, είσαι δειλός, αχρείος, ίσως πιο αχρείος και απ' τους εμπρηστές. Σου τα έλεγε ο "χορός", αλλά ... εσύ νόμιζες πως είσαι πιο έξυπνος. ΟΧΙ Κ.κ. Μπίντερμαν δεν είσαι αθώος, έγινες μέρος του προβλήματος, έδωσες τον "ψήφο" σου στην λάθος μεριά. Η απελπισία και φόβος είναι τα όπλα τους. Αλλά εσύ νόμιζες πως ήσουν έξυπνος, κι όμως ήσουν ....από "χέρι" καμένος.! «Η απόλαυση της ζωής πηγάζει από την καθαρή συνείδηση». Την συνείδηση που μας λείπει τόσο, μα τόσο πολύ στις μέρες μας.! Την συνείδηση, που θα σου δώσει το θάρρος να τους πετάξεις με τις κλωτσιές έξω απ' το σπίτι σου .... έξω απ' τη χώρα σου.!                 Τους δήθεν ιδεολόγους ,"θεωρητικούς" και "πρακτικούς" ...!!!!

Κρίμα κ. Μπίντερμαν ...κάπου στο βάθος σε λυπάμαι ...αλλά και σε μισώ.! Γιατί και η χώρα μου ,έχει πολλούς σαν του λόγου σου ....

21/11/2013

Η ΓΕΩΡΓΙΑ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ έγραψε: "εξαιρετική επιλογή του έργου, πολύ καλή απόδοση, μια σκληρή αλλά ουσιαστική βραδιά που μας απασχόλησε και τις επόμενες μέρες..... καλοτάξιδη να είναι........"

Tzeni Papandreou

17 Νοεμβρίου 11:25 π.μ.

μπράβο σας παιδιά. συγχαρητήρια σε όλους σας!!! εξαιρετική παράσταση!!!

Επίκαιρο όσο κανένα άλλο και σε καμιά εποχή για την Ελλάδα του σήμερα το έργο του Μαξ Φριτς –οι Εμπρηστές-που ανέβασαν –και εξακολουθεί να παίζεται με επιτυχία-  στο θέατρο Αγορά από το Ρεφενέ.

Επίσης στον τοπικό Τύπο ο συγγραφέας, Σταύρος Ιντζεγιάννης έγραψε για την παράσταση της ομάδας του «Ρεφενέ».

«Φωτογραφίζει με μια καταπληκτική ευκρίνεια την  Ελλάδα η οποία κυριαρχείται από το σύνθημα ζήτω η πάρτη μας. Οι εμπρηστές είναι ένας καθρέφτης όπου ο καθένας μπορεί να δει τον εαυτό του  μέσα στο πλαίσιο της σύγχρονης Ελλάδας σε ένα έργο που θα μπορούσε να έχει τον τίτλο οι δανειστές μια και οι εμπρηστές δεν είναι άλλο παρά οι ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ τίτλος που ταιριάζει γάντι εν χώρο και χρόνο και μάλιστα με την υπογράμμιση του τραγικού που αναπηδά μέσα από το κωμικό καθώς ο Μπίντερμαν δίνει ο ίδιος τα σπίρτα για τον εμπρησμό όμοια καθώς εμείς οι ίδιοι δίνουμε με το μνημόνιο τα κλειδιά  μας στους Δανειστές μας..».

Η Τούλα Ηλιάδου – Μανιάκη καθηγήτρια γαλλικών, αρχαιολόγος, θεατρολόγος, έγραψε μεταξύ άλλων στην κριτική της για την ομαδική και συγχρονισμένη νέα θεατρική προσπάθεια του Ρεφενέ ότι «αληθινά  ο Γιάννης Γεωργακάκης ο οποίος με την ομάδα του ρεπερτορίου  διάλεξε και σκηνοθέτησε το έργο χτύπησε διάνα. Τράβηξε μια φωτογραφία της Ελλάδος του 2013 προέκταση της Ελλάδος του 1905 όπου το ίδιο είχε συμβεί με τους  τότε δανειστές μας η ιστορία επαναλαμβάνεται.

Τα εύσημα στην αρμονική συνεργασία των Ρεφενέδων που πραγμάτωσαν τους κώδικες της σκηνοθετικής εκφώνησης, έριξαν τη πέτρα στις υποχωρήσεις και τους συμβιβασμούς. Η πυρκαγιά είναι πάλι, γιατί η ζωή κάνει κύκλους και περιμένει ν’ ανάψει, αν δεν συνέλθουν ηθικά, άτομα και ηγέτες. Αλλοίμονο αν αδρανεί μια χώρα μπρος σε παρόμοιες καταστάσεις».

Τέλος ο Πατρινός ιστορικός Βασίλης Λάζαρης έγραψε, «το συγκεκριμένο θεατρικό του Μαξ Φρις προβάλλει καίρια ερωτήματα, διατυπωμένα εδώ και πενήντα πέντε χρόνια, που φτάνουν μέχρι τις δικές μας ημέρες και αφορούν όχι την αποτροπή του εμπρησμού του σπιτιού του Μπίντερμαν, αλλά τον κόσμο, που είναι δυνατό να χτιστεί πάνω στα ερείπια του. Ο Φρις βάζει τους πυροσβέστες να πατούν άβουλοι και τρομαλέοι τα σκορπισμένα παντού αποκαΐδια, δεν προτείνει ωστόσο για λύση τον θρήνο του Μάριου πάνω στα χαλάσματα της προσκυνημένης Καρχηδόνας. Αυτή τη λύση αφήνει προφανώς να τη συλλάβουν ως σκέψη και να την αλλάξουν στη συνέχεια σε δράση οι άνθρωποι του μόχθου, που οφείλουν μέσα στις άναστρες νύχτες να αντιλαμβάνονται έγκαιρα τους εμπρηστές, οι οποίοι καταφθάνουν πάντοτε με τους άγριους ανέμους των καιρών και με αναμμένες τις καταστροφικές δάδες τους, τραγουδώντας τα βαρβαρικά τραγούδια των φονιάδων».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture