Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Η Αντιγόνη Βαλάκου είχε παίξει Ιοκάστη, Μπερντάρντα Άλμπα και στην παράσταση "Λαβδακίδες" στο Αρχαίο Ωδείο της Πάτρας

Η Αντιγόνη Βαλάκου είχε παίξει Ιοκάστη, ...

Μάλιστα το καλοκαίρι του 1997 την είχε τιμήσει το Φεστιβάλ Πάτρας του Οργανισμού Καλλιτεχνικών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων

Ιδιαίτερη συγκίνηση και θλίψη προξένησε στο Ελληνικό κοινό η είδηση ότι έφυγε από τη ζωή σήμερα 12 Νοεμβρίου 2013, σε ηλικία 83 ετών η αγαπημένη και σπουδαία ηθοποιός Αντιγόνη Βαλάκου.

Η εκλιπούσα ηθοποιός που έσβησε στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός της Αθήνας μετά από ολιγοήμερη νοσηλεία, είχε παίξει αρκετές φορές στην Πάτρα και μάλιστα το καλοκαίρι του 1997 που είχε παίξει στο Αρχαίο Ρωμαικό Ωδείο στην παράσταση αρχαίου δράματος «Λαβδακίδες» του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών (την συρραφή των αρχαίων κειμένων είχε επιμεληθεί ο Κώστας Γεωργουσόπουλος), είχε τιμηθεί για την μεγάλη και σημαντική προσφορά της στο θέατρο από το Φεστιβάλ Πάτρας με το μετάλλιο και την περγαμηνή του Οργανισμού Καλλιτεχνικών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων.

Την απονομή στην συγκινημένη Αντιγόνη Βαλάκου που αγαπούσε την Πάτρα και εκτιμούσε βαθιά το θεατρόφιλο κοινό της πόλης, είχε κάνει ο ιδρυτής και πρόεδρος του Φεστιβάλ Πάτρας Ανδρέας Ανδριόπουλος.

Ανάμεσα στον κ. Ανδριόπουλο και την Αντιγόνη Βαλάκου υπήρχε αμοιβαία εκτίμηση και σεβασμός. Η Αντιγόνη Βαλάκου, μία ηθοποιός που διακρίθηκε κυρίως σε δραματικούς ρόλους με αυτήν την υπέροχη εύθραυστη φωνή και συνάμα στιβαρή, αρχοντική παρουσία, είχε παίξει στο Φεστιβάλ Πάτρας του ΟΚΠΕ, στο Αρχαίο Ρωμαικό Ωδείο και το καλοκαίρι του 1996 (στις 29 και 30 Ιουνίου) με την παράσταση «Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα» του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα όπου τη σκηνοθεσία είχε υπογράψει ο Σπύρος Ευαγγελάτος.

Επρόκειτο για μία παράσταση του Εθνικού θεάτρου όπου η Αντιγόνη Βαλάκου είχε υποδυθεί τον κεντρικό ρόλο της Μπερνάρντα Άλμπα.

Όπως θύμισε στο thebest.gr ο Ανδρέας Α. Ανδριόπουλος πολιτιστικός σύμβουλος του Φεστιβάλ Πάτρας, η Αντιγόνη Βαλάκου, αυτή η τόσο σεμνή και ταλαντούχα πρωταγωνίστρια είχε παίξει σε πάνω από 43 παραστάσεις στο Εθνικό Θέατρο.

Η 1η της εμφάνιση στο Εθνικό ήταν στο «Χειμωνιάτικο παραμύθι» του Σαίξπηρ το 1952 όπου είχε κάνει το ρόλο της Περντίτα πλάι στην μεγάλη Μιράντα – Ερμιόνη και τον Γεώργιο Γληνό –Λεόντιο.

Συγκλονιστική ήταν και το 1987 στον ρόλο της Ιοκάστης στον «Οιδίποδα Τύραννο» του Σοφοκλή, στο Εθνικό Θέατρο, με Οιδίποδα τον Νικήτα Τσακίρογλου, σε σκηνοθεσία Γιώργου Μιχαηλίδη, παράσταση που επίσης είχε παιχθεί στην Πάτρα. Είχε ακόμα υποδυθεί την Μήδεια του Ευριπίδη αλλά και την «Τρελή του Σαγιό» του Ζιροντού στο Εθνικό το 2003 σε σκηνοθεσία Κοραή Δαμάτη, μία από τις μεγάλες της επιτυχίες.

Στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος η Αντιγόνη Βαλάκου που καταγόταν από την Καβάλα, είχε επίσης συμμετάσχει σε παραστάσεις όπως το 1978 στους «Πέρσες» πλάι στους Μάνο Κατράκη και Πέτρο Φυσσούν (η φωτ. είναι από το σάιτ της εφημερίδας Αγγελιοφόρος).

Θρυλική κατά πολλούς θεωρείται και η ερμηνεία της στην «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή στα Επιδαύρια του 1972, σε σκηνοθεσία του Σπύρου Ευαγγελάτου. Σε εκείνη την παράσταση που έχει κινηματογραφηθεί και μπορεί κάποιος να τη δει στο youtube, η Αντιγόνη Βαλάκου έκανε την Ηλέκτρα, η αξέχαστη Αλέκα Κατσέλη την Κλυταιμνήστρα, ο Νίκος Τζόγιας τον Παιδαγωγό και ο Πέτρος Φυσσούν τον Ορέστη.

Ακόμα είχε υποδυθεί την Οφηλία στον Άμλετ το 1955 αλλά και την Άννα Φρανκ στον θίασο του σπουδαίου ηθοποιού και θιασάρχη της εποχής του '50 Κώστα Μουσούρη. Το 1958 πρώιμα σχεδόν στην καριέρα της (δεν ήταν ακόμα ούτε 28 ετών) τιμήθηκε με το υψηλού γοήτρου θεατρικό έπαθλο Μαρίκα Κοτοπούλη.

Τα πιο τελευταία χρόνια ήταν συγκλονιστική στον μονόλογο της Ρόουζ στο θέατρο Χώρα αλλά και στο κύκνειο άσμα της, την παράσταση Μαντάμ Φλο που είχε παίξει τη σαιζόν 2011-12 με τον Γιώργο Καραμίχο να υπογράφει την σκηνοθεσία και τον Γιώργο Χρανιώτη να συμπρωταγωνιστεί, στο Αγγέλων Βήμα κοντά στην πλατεία Ομονοίας.

Είχε παίξει και στον κινηματογράφο αν και η μεγάλη της αγάπη παρέμενε πάντα το θέατρο. Προσωπικά τη θυμάμαι από την συγκινητική της παρουσία και ρόλο πλάι στον Ορέστη Μακρή στην κοινωνική ηθογραφία «Το αμαξάκι» του 1957.

Όπως είχε γράψει το περιοδικό Αθηνόραμα για την «Μαντάμ Φλο», η Βαλάκου είχε χαρίσει στο κοινό μία ερμηνεία-άθλο ως γηραιά παράφωνη αοιδός όπου ανέπτυξε μια αξιοθαύμαστη σωματική ενέργεια επί σκηνής και με την εκφραστικότητά της έδωσε προσωπική πνοή στο εξομολογητικό κείμενο του Στίβεν Τίμπερλεϊ.

Τις φωτό από το ντεμπούτο της στο Εθνικό θέατρο το 1952 και την παράσταση "Η Τρελή του Σαγιό" το 2003, μας τις έστειλε ο πολιτιστικός σύμβουλος του Φεστιβάλ Πάτρας του ΟΚΠΕ Ανδρέας Α. Ανδριόπουλος.

ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Από την "Τρελή του Σαγιό".

Από την "Τρελή του Σαγιό".

Από την "Τρελή του Σαγιό".

Με τον Γιώργο Χρανιώτη η Αντιγόνη Βαλάκου στον τελευταίο ρόλο της στο θέατρο, την "Μαντάμ Φλο".

Με τον Γιώργο Χρανιώτη η Αντιγόνη Βαλάκο...

Με τον Γιώργο Χρανιώτη η Αντιγόνη Βαλάκου στον τελευταίο ρόλο της στο θέατρο, την "Μαντάμ Φλο".

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture