Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Αφιέρωμα στην γενιά και το κίνημα των Μπίτνικ λογοτεχνών, θα πραγματοποιηθεί στο Περί Τεχνών της Πάτρας στις 10/11

Αφιέρωμα στην γενιά και το κίνημα των Μπ...

Στις 19.30 σε συνεργασία με την ΚοινοΤοπία

Το Κέντρο Πολιτισμού «Περί τεχνών» στην οδό Κανακάρη και Αράτου, στην Πάτρα και η Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού ΚΟΙΝΟ_ΤΟΠΙΑ www.koinotopia.gr προσκαλούν το κοινό σε μια γνωριμία με το κίνημα των πρωτοπόρων Αμερικανών λογοτεχνών (γενιά των Beat της δεκαετίας του ‘50) αυτή την Κυριακή 10 Νοεμβρίου, στις 19:30.

Οι λεγόμενοι «Μπίτνικ» ποιητές επηρέασαν βαθιά την Αμερικανική λογοτεχνία και κοινωνία. Συνήθιζαν να διαβάζουν τα ποιήματά τους σε βιβλιοπωλεία, νυχτερινά κέντρα, μπαρ, υπόγεια, πάρκα κ.α.

Ο όρος Beat εισήχθη από τον Τζακ Κέρουακ (Στον Δρόμο) περίπου το 1948 όταν θέλησε να περιγράψει τον κοινωνικό και καλλιτεχνικό του περίγυρο στον μυθιστοριογράφο John Clellon Holmes και με αυτό τον τρόπο δήλωνε επιπλέον τις έννοιες κουρασμένος, χτυπημένος, νικημένος ή ακόμα μακάριος. Ο όρος συνδέεται ακόμα και με το ρυθμό της τζαζ μουσικής.

Ποιήματα στην εκδήλωση θα διαβάσουν οι Λαμπρινή Ζώτου, Ευάγγελος Μιχάλης, Παναγιώτης Καρώνης και η Μαίρη Σιδηρά. Αναφορά στη γυναικεία Μπιτ σκηνή θα κάνει η Αθανασία Δανελάτου, η οποία και θα διαβάσει ποιήματα Μπιτ ποιητριών σε μεταφράσεις της. Παράλληλα, θα γίνεται και προβολή φωτογραφικού υλικού.

Θα ακουστούν ποιήματα των: Αλλεν Γκίνσμπεργκ, Τζακ Κέρουακ, Γκρέγκορι Κόρσο, Πίτερ Ορλόφσκι, Νταϊάν Ντι Πρίμα, Ρίτσαρντ Ντέιβιντσον, Τζόζεφ Λεσύερ, Τζακ Μισελίν, Μάικ Μακλιούρ, Χιού Ρομνέι, Ντέιβιντ Γκέλερ, Μπρέντα Φρέιζερ, Μπρους Φιαρίνγκ, Λενόρ Τζέιφι, Φράνκ Ο' Χάρα, Τζεντ Τζόουνς, Κέννεθ Ρέξροθ, Τζον Ουίνερς, Μάικ Μακ Κλουρ, Σινκλέρ Μπέηλς.

Η επιλογή των ποιημάτων είναι του Παναγιώτη Καρώνη, τα δε ποιήματα είναι σε μετάφραση Αθανασίας Δανελάτου, Γιάννη Λειβαδά, Τζένης Μαστοράκη, Αρη Μπερλή, Τάσου Σαμαρτζή, Κώστα Γιαννουλόπουλου, Φώτη Αθέρα, Γιώργου Μαυρογιάννη, Βαγγέλη Κατσάνη.

Η επιμέλεια βραδιάς ανήκει στην Βάσω Μαργέλου.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture