Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΓΟΡΑ

/

Όλη η περιουσία των ΕΑΣ και ποιες οι εκτιμήσεις για την αξία της

Όλη η περιουσία των ΕΑΣ και ποιες οι εκτ...

Στην πολύπαθη εταιρεία έχει τοποθετηθεί σύμβουλος για την αναδιάρθρωσή της

Προϋπόθεση για την επανεκκίνηση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ) είναι να βρεθούν 30 εκατ. €, ακόμα κι αν  επιλεγεί το σενάριο της εκκαθάρισης εν λειτουργία.

 

 

 

 

Στην πολύπαθη εταιρεία έχει τοποθετηθεί σύμβουλος για την αναδιάρθρωσή της και στα τέλη του μήνα αναμένεται να κάνει την πρότασή του. Τα ΕΑΣ (πρώην ΕΒΟ-ΠΥΡΚΑΛ) από την πλευρά τους, διαθέτουν μεγάλη ακίνητη περιουσία μέσω της οποίας προσβλέπουν να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση, σύμφωνα με μελέτη βιωσιμότητας, που έχει συνταχθεί.

Στα 30 εκατ. € περιλαμβάνονται οφειλές προς την εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία και άλλες ΔΕΚΟ. Σύμφωνα με τη μελέτη, το κονδύλι θα μπορούσε σταδιακά να αποπληρωθεί μέσω μιας «αυτοχρηματοδότησης» από αξιοποίηση περιουσίας και άλλων οφειλών. Αναλυτικά:

Από οφειλές του Ιράκ, οι οποίες φτάνουν τα $ 126 εκατ. Έχει γίνει διακρατική συμφωνία, που προβλέπει αποπληρωμή σε 44 εξαμηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από 1ης Μαρτίου του 2019. Όταν κατατεθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή για την επικύρωση της συμφωνίας, θα διερευνηθούν και τρόποι προείσπραξης μέρους του ποσού, που μπορεί να φτάσει το 50%, ακόμα και εντός του 2013.

Εκποίηση αποθεμάτων, τα οποία εκτιμάται ότι φέρουν στα ταμεία της εταιρείας περί τα 15 έως 20 εκατ. € (περί το 20% της αρχικής τους αξίας).

 

Ακίνητα στα αζήτητα

 

Τα ΕΑΣ διαθέτουν αρκετά οικόπεδα, τα οποία ωστόσο δεν χρησιμοποιούν. Διαθέτουν:

-    Στη Σύρο 20 στρέμματα αντικειμενικής αξίας 2,8 εκατ. €

-    Στο Μαρτίνο Φθιώτιδας 600 στρέμματα αξίας 1,3 εκατ. € (κατά την εκτίμηση από το ΣΟΕ)

-    Στη Μάνδρα 116 στρέμματα 3,3 εκατ. € (εκτίμηση ΣΟΕ)

-    Στο Λαύριο 407 στρέμματα αντικειμενικής αξίας 9,1 εκατ. € και άλλα 13 στρέμματα στην ίδια περιοχή αξίας 10,3 εκατ. € (εκτίμηση ΣΟΕ).

 

Μια τεράστια έκταση 600 στρ. αξίας 30 εκατ. € (εκτίμηση ΣΟΕ) διαθέτουν και στο Χαϊδάρι. Ωστόσο, πρόκειται για ακίνητο που έχει επιτάξει το Δημόσιο από το... 1947 και η κυριότητα αμφισβητείται. Και μάλιστα πρόκειται για υπόθεση που το δημόσιο στρέφεται κατά του… δημοσίου (ή πιο σωστά κατά μιας κρατικής εταιρείας) και η διαφορά χρονίζει…

 

Συνολικά, εκτός των ακινήτων στο Χαϊδάρι, εκτιμάται ότι όλα τα υπόλοιπα μπορούν να πωληθούν εντός 12- 24 μηνών, φέρνοντας ρευστότητα 20 έως 30 εκατ. ευρώ στο ταμείο των ΕΑΣ. Εάν περιληφθούν και ακίνητα, που χρησιμοποιεί η εταιρεία, η συνολική τους αξία σε περίπτωση πώλησης φτάνει τα 237 εκατ. ευρώ. Σε αυτό δεν περιλαμβάνει η τεράστια έκταση στον Υμηττό, η αξία της οποίας είχε εκτιμηθεί προ τριετίας κοντά στο ένα δισ. €, όσο σχεδόν και τα χρέη της εταιρείας.

 

Οι θυγατρικές

 

Τα ΕΑΣ έχουν το 100% των μετοχών της «Μεταλλουργικής Βιομηχανίας Ηπείρου Α.Ε.», όπως και της «Ηλεκτρομηχανικής Κύμης ΕΠΕ», καθώς και το 92% στην «Ελληνική Εριουργία Α.Ε.».

 

Η τελευταία έχει σταματήσει να λειτουργεί και εδώ και χρόνια βρίσκεται σε καθεστώς εκκαθάρισης. Διαθέτει ακίνητο οχτώ στρεμμάτων στην Αθήνα, αξίας 10,7 εκατ. € (κατ΄ εκτίμηση του ΣΟΕ), ενώ η εταιρεία εμφανίζει διαθέσιμα περί τα 1,5 εκατ. €.

 

Τα ΕΑΣ προσβλέπουν σε διακοπή της διαδικασίας εκκαθάρισης, ώστε να προχωρήσουν σε απορρόφηση της εταιρείας για να προχωρήσουν σε αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας.

 

Η περιουσία (πάγια) της «Ηλεκτρομηχανικής Κύμης» έχει εκτιμηθεί σε 5,4 εκατ. € και οι εγκαταστάσεις της «Μεταλλουργικής Βιομηχανίας Ηπείρου» τα 2,3 εκατ. €.

 

Για την τελευταία έχουν γίνει επαφές στην προοπτική συμμετοχής ιδιωτών στο κεφάλαιο της εταιρείας. Σε περίπτωση πώλησης της περιουσίας ή δραστηριοτήτων θυγατρικών εταιρειών υπολογίζεται ότι θα αποφέρει έσοδα της τάξης των 15 έως 20 εκατ. €.


Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Αγορά