Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Πάνω από 1800 θεατές αποθέωσαν την παράσταση για τον Μίκη Θεοδωράκη στο Φεστιβάλ της Αρχαίας Ήλιδας

Πάνω από 1800 θεατές αποθέωσαν την παράσ...

Η παράσταση αναμένεται να παρουσιαστεί στην Πάτρα στις αρχές Σεπτεμβρίου στο Παμπελοποννησιακό στάδιο

Όπου παρουσιάζεται η συγκεκριμένη παράσταση η προσέλευση του κόσμου είναι τεράστια ενώ όπως ήδη ανακοινώθηκε η παράσταση θα συνεχιστεί στην Αθήνα και την ερχόμενη χειμερινή σαιζόν, για 2η χρονιά.

Ο λόγος για το συγκινητικό μουσικοθεατρικό θέαμα «Ποιος στη Ζωή μου» σε σκηνοθεσία του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας Θέμη Μουμουλίδη που είναι αφιερωμένο στην ζωή του μεγάλου μας συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη.

Τις προάλλες την παράσταση είδαν στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς πάνω από 2.500 θεατές ενώ το περασμένο Σάββατο, στο Φεστιβάλ της Αρχαίας Ήλιδας, στο γειτονικό νομό Ηλείας, την είδαν περισσότεροι από 1800 θεατές.

Όπως γράφει η εφημερίδα «Πατρίς», ήταν τότε, είναι τώρα, είναι εδώ, ο Μίκης Θεοδωράκης είναι παρών στην Ελλάδα της κρίσης, στην Ελλάδα του σήμερα, εμπνέει και καθοδηγεί ένα λαό που οφείλει και πρέπει να έχει μνήμη, οφείλει να θυμάται αυτά που έγιναν, οφείλει να διαβλέπει αυτά που έρχονται και κυρίως δεν πρέπει να ξεχνά τους «πρωταγωνιστές» της ιστορίας του τόπου, τους μπροστάρηδες στους αγώνες…

Ο Μίκης Θεοδωράκης, που έχει καταγραφεί στην ιστορία του τόπου και που τα τραγούδια του αποτελούν σημείο αναφοράς «ένωσε» το βράδυ του Σαββάτου περισσότερους από 1800 θεατές που κατέκλυσαν το θέατρο της Αρχαίας Ήλιδας για να παρακολουθήσουν την παράσταση: «Ποιος τη ζωή μου… - Μίκης Θεοδωράκης».

Ένα θέατρο που «βούλιαξε» από κόσμο, έγινε ένα με τους πρωταγωνιστές της μουσικής αυτής παράστασης και τραγούδησε μαζί τους τα τραγούδια του Μίκη, «συναντώντας» τις μεγάλες στιγμές της ιστορίας του τόπου.

Στη θεατρική αυτή παράσταση, που δικαίως έχει χαρακτηριστεί ως η παράσταση της χρονιάς, παρουσιάζεται η ζωή και το έργο του κορυφαίου Έλληνα δημιουργού, μέσα από την εξαιρετική σκηνοθεσία του Θέμη Μουμουλίδη, ο οποίος έχει επιμεληθεί και τα κείμενα.

Το κοινό ταξίδεψε μαζί με την Ελλάδα από το ’22 μέχρι τις μέρες μας, μέσα από τη ζωή, τις μουσικές και τα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, σε ένα οδοιπορικό μνήμης και συγκίνησης, από την Μικρασιατική καταστροφή, την δικτατορία του μεταξά, την Κατοχή, τα Δεκεμβριανά, τον εμφύλιο, τις εξορίες, την δεκαετία του ’60, την δικτατορία, την μεταπολίτευση, το σήμερα…

Μέσα από τις συναντήσεις του Μίκη Θεοδωράκη με τις μεγαλύτερες προσωπικότητες του σύγχρονου πολιτισμού, τον Χατζιδάκι, τον Ελύτη, τον Ρίτσο, τον Σεφέρη, τον Αναγνωστάκη, τον Γκάτσο, τον Λειβαδίτη, τον Κατσαρό, τον Σαββίδη, τον Χιώτη, τον Κατράκη… Εκεί που η ποίηση συνυπήρχε με το τραγούδι, συνοδεύοντας τα σημαντικότερα κοινωνικοπολιτικά γεγονότα του αιώνα που πέρασε…

Εικοσιπέντε ηθοποιοί- χορευτές, τέσσερις τραγουδιστές και μία εξαιρετική ορχήστρα δέκα μουσικών, έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό, για να θυμηθούν οι μεγαλύτεροι και να μάθουν οι νεώτεροι.

Μοναδικές ερμηνείες από τον Άρη Λεμπεσόπουλο ως Μίκης Θεοδωράκης, τον Γρηγόρη Βαλτινό στο ρόλο του πατέρα του, την Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου στο ρόλο της μητέρας του, την Ελισάβετ Μουτάφη στο ρόλο της αγαπημένης του Μυρτώς και τον Χρήστο Πλαΐνη στο ρόλο του αδελφού του, ενώ μάγεψαν με τις ερμηνείες τους οι τραγουδιστές Κώστας Μακεδόνας, Γιώτα Νέγκα, Κώστας Θωμαΐδης και Άννα Λινάρδου.

Αξίζει να σημειωθεί, όπως γράφει η "Πατρίς", ότι το κοινό στην Αρχαία Ήλιδα χειροκροτούσε όρθιο τους συντελεστές, αναζητώντας στην Ελλάδα της κρίσης εκείνες τις προσωπικότητες που θα αναδειχθούν και θα καθοδηγήσουν ένα λαό που υποφέρει και πάλι. Βέβαια μία μόνο φράση κυριαρχούσε σε ολόκληρο το θέατρο: «Ευχαριστούμε Μίκη…».

*Τέλος να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με πληροφορίες, η παράσταση που αγγίζει σε διάρκεια τις δυόμιση ώρες, αναμένεται να παρουσιαστεί και στην Πάτρα, στο Παμπελοποννησιακό στάδιο, πιθανότατα στις 2 και 3 Σεπτεμβρίου 2013 ενώ αναμένεται να τεθεί και υπό την αιγίδα του Δήμου Πατρέων.

 

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture