Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Στις πολιτιστικές σελίδες του σημερινού Γερμανικού Τύπου συμπεριλήφθηκε η είδηση του θανάτου του Νίκου Μαμαγκάκη

Στις πολιτιστικές σελίδες του σημερινού ...

Ο αξέχαστος συνθέτης είχε γράψει μεταξύ άλλων, τη μουσική και τα τραγούδια της ταινίας "Η Αρχόντισσα και ο αλήτης"

Μέχρι και στον Γερμανικό Τύπο δημοσιεύτηκε η δυσάρεστη είδηση του θανάτου του αξιόλογου Έλληνα συνθέτη Νίκου Μαμαγκάκη που έσβησε σε ηλικία 84 ετών στο Νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν της Αθήνας όπου νοσηλευόταν τον τελευταίο καιρό παλεύοντας με τον καρκίνο.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Έθνος» σε ρεπορτάζ της, «δίπλα στον Ξενάκη, τον Σκαλκώτα, τον Χρήστου θα έβαζα και τον Μαμαγκάκη», δήλωσε κάποτε ο γνωστός Γερμανός καθηγητής και συνθέτης Γκίντερ Μπέκερ, τοποθετώντας τον Νίκο Μαμαγκάκη στην κορυφή της πυραμίδας της νεοελληνικής μουσικής η οποία έχασε έναν αναντικατάστατο στυλοβάτη της.

Ο Νίκος Μαμαγκάκης που έχει γράψει ορισμένα από τα πιο όμορφα μελωδικά τραγούδια όπως το «Σ’ αγαπώ» που έχει πει η Τζένη Βάνου και το «Απόψε για σένα θα ανάψω τ’ αστέρια» που έχει ερμηνεύσει η Πόπη Αστεριάδη, ήταν ο μέγας ανανεωτής του ηχοχρώματος, ο ακραίος πειραματιστής της μελωδίας, ο πρωτοπόρος δημιουργός και ο μοναδικός ίσως Έλληνας συνθέτης ο οποίος ασχολήθηκε με τόσο πολλά και διαφορετικά είδη, την μουσική για τον κινηματογράφο, το θέατρο και την τηλεόραση, μουσική δωματίου, όπερα, ηλεκτρονική μουσική, ορχηστρική και μουσική για σόλο όργανα, κύκλους τραγουδιών.

Γεννήθηκε στο Ρέθυμνο, τον Μάρτιο του 1929. Ο πόλεμος, η Κατοχή, ο Εμφύλιος σημάδεψαν ανεξίτηλα τα παιδικά του χρόνια. Στα σπουδαιότερα έργα του συμπεριλαμβάνονται τα «Μουσική για τέσσερις πρωταγωνιστές», «Κατασκευές», «Συνδυασμοί», «Γλωσσικά Σύμβολα», «Μονόλογος», «Ανταγωνισμοί». «Τριττύς», «Τετρακτύς», «Θέαμα Ακρόαμα», «Σενάριο για δύο αυτοσχέδιους τεχνοκρίτες», το ηλεκτρονικό μπαλέτο «Βάκχες», η μονόπρακτη λαϊκή όπερα «Ερωφίλη», το «Πένθιμα» στη μνήμη του Γιάννη Χρήστου, το «Εγκώμιο στο Νίκο Σκαλκώτα», ο «Κυκεώνας» που ήταν παραγγελία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου, οι όπερες «Οδύσσεια», «Ερωτόκριτος», κ.ά.

Σημαντική, όπως γράφει το "Έθνος", ήταν η προσφορά του και στην τραγουδοποιία όχι μόνο γράφοντας κύκλους τραγουδιών («Κέντρο Διερχομένων» κ.ά.) αλλά ανακαλύπτοντας και στηρίζοντας πολλά, μεγάλα μετέπειτα ονόματα όπως ο Διονύσης Σαββόπουλος και η Ελευθερία Αρβανιτάκη, η Σαβίνα Γιαννάτου, η Μελίνα Κανά, ο Δημήτρης Ζερβουδάκης, ο Γιάννης Ζουγανέλης, κ.ά.

Παρά το πολύ σημαντικό μουσικό έργο που είχε ήδη προσφέρει, ο Νίκος Μαμαγκάκης έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό τη δεκαετία του '70 μέσα από τα τραγούδια που έγραψε για τον ελληνικό κινηματογράφο.

Υπέγραψε μεταξύ άλλων τη μουσική και τα τραγούδια σε πολλές γνωστές εμπορικές Ελληνικές ταινίες μεταξύ των οποίων και «Η Αρχόντισσα κι ο Αλήτης», «Η Νεράιδα και το Παλικάρι» και «Η δασκάλα με τα ξανθά μαλλιά», με την Αλίκη Βουγιουκλάκη. Δικό του για παράδειγμα ήταν το κομμάτι που ερμήνευσε η Αλίκη Βουγιουκλάκη και ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ «Η Αγάπη θέλει δύο».

Επίσης είχε γράψει τη μουσική και στα φιλμ του Ν. Περράκη «Λούφα και Παραλλαγή», «Αρπα Κόλλα», «Βίος και Πολιτεία», στο «Μπορντέλο» του Νίκου Κούνδουρου, κ.ά.

Η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 27 Ιουλίου 2013 στις 16.00 στο Ρέθυμνο.

 

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture