Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Ευρωεκλογές 2024
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Μανώλης Μητσιάς στο thebest.gr «Δεν μπορεί κανένας Σαμαράς να σε βγάλει από το αδιέξοδο αν ο λαός δεν θέλει»

Μανώλης Μητσιάς στο thebest.gr «Δεν μπορ...

«Ο λαός παραμένει αδρανής» λέει μεταξύ άλλων ,με αφορμή τη συναυλία «Πάντα γελαστοί και γελασμένοι» , στις 8 Ιουλίου,στην Πάτρα

Ο Μανώλης Μητσιάς έχει μια σπουδαία πορεία 45 χρόνων στο χώρο του τραγουδιού και είχε τη χαρά να συνεργαστεί με όλους σχεδόν τους κορυφαίους συνθέτες. Και αυτό μάλλον δεν ήταν τυχαίο.  «Πάντα είχα υψηλούς στόχους… Δεν ήθελα να γίνω τραγουδιστής του μεροκάματου» λέει στο thebest.gr . Γι΄αυτόν όμως οι πιο σημαντικές κι ευτυχισμένες στιγμές στη ζωή του δε συνδέονται μόνο με το τραγούδι. Άλλωστε πρόσφατα έγινε παππούς και είναι πολύ χαρούμενος γι αυτό.

Στις 8 Ιουλίου θα είναι στην «Πολιτεία» μαζί με τον Θάνο Μικρούτσικο, τον Δημήτρη Μπάση, τον Γιάννη Κότσιρα και τη Ρίτα Αντωνοπούλου, σ' ένα πρόγραμμα με λαϊκά και πολιτικά τραγούδια του  Θάνου ,υπό τον τίτλο « Πάντα γελαστοί και γελασμένοι».

Λίγες μέρες πριν την εμφάνισή του μιλά στο thebest.gr για τον κουμπάρο και φίλο του Αντώνη Σαμαρά, για μερικούς από τους σπουδαίους συνθέτες με τους οποίους συνεργάστηκε, αλλά και για την πολυεπίπεδη χρεοκοπία της χώρας.

Της Ελευθερίας Μακρυγένη

Έρχεστε στην Πάτρα, στη γενέτειρα του Θάνου Μικρούτσικου , με ένα μουσικό πρόγραμμα για το οποίο ο τύπος  έχει γράψει αρκετά θετικά σχόλια , ωστόσο  θα ήθελα τη δική σας “ματιά” εκ των έσω, γι ‘αυτή τη σύμπραξη

«Μια συνεργασία με τον Θάνο είναι πάντα χαρά , χαρά ζωής, αυτό να το ξέρετε. Υπάρχουν κι άλλοι συνθέτες και καλοί και σημαντικοί κλπ, αλλά πάντα οι συνεργασίες  είναι προβληματικές. Με τον Θάνο είναι χαρά να συνεργάζεσαι».

Γιατί;

«Γιατί είναι ένας άνθρωπος πλούσιος σε αισθήματα και όχι τσιγκούνης. Αυτό είναι το καλό με τον Θάνο».

Το ρεπερτόριο έχει λαϊκά και πολιτικά τραγούδια…

«Εκείνος τα λέει λαϊκότροπα. Εγώ τα θεωρώ λαϊκά τραγούδια. Κι όταν ένα τραγούδι  γίνεται επιτυχία στα χείλη του κόσμου και είναι χρόνια επιτυχία, σημαίνει ότι είναι ένα λαϊκό πράγμα, αποδεκτό από όλο τον κόσμο. Όπως είναι  για παράδειγμα η “Πιρόγα”, η “Ρόζα”,  το “Πάντα γελαστοί”. Tραγούδια  του Θάνου καταξιωμένα στη συνείδηση του κόσμου.

Και κάποια από αυτά “ ταξίδεψαν” με τη δική σας φωνή

«Εγώ είπα ένα από τα σημαντικότερα ελληνικά τραγούδια που γραφτήκανε εδώ και 40  σχεδόν χρόνια, την  “Πιρόγα”. Και μόνο αυτό φτάνει για να καταξιώσει ένα συνθέτη και παράλληλα έναν τραγουδιστή. Είναι από τα τραγούδια που, όχι απλά ξεχωρίζω, αλλά από εκείνα που με χαρακτηρίζουν. Όπου και να πάω δεν υπάρχει περίπτωση να μην πω την “Πιρόγα”. Θα μου τη φωνάξει ο κόσμος. Τι θέλετε να σας πω;  Την “Πιρόγα” λένε κατευθείαν».

Ο τίτλος της συναυλίας είναι «Πάντα γελαστοί και γελασμένοι..» . Θεωρείτε ότι αφορά τον Έλληνα και την κατάσταση που βιώνει σήμερα;

«Βέβαια. Όλα τα πράγματα έχουν μια πολιτική χροιά στη ζωή μας  και ο Έλληνας είναι γελασμένος, αλλά μέσα από το γέλασμα που του κάνουν είναι γελαστός κι αισιόδοξος. Δεν είναι μίζερος.»

 

Ωστόσο  στη σημερινή εποχή υπάρχουν άνθρωποι που δεν αντέχουν και αυτοκτονούν, κάτι που δεν γινόταν, έντονα τουλάχιστον, σε παλιότερα χρόνια, όπως πχ στην εποχή μετά τον πόλεμο, με την οποία πολλοί συγκρίνουν το σήμερα, σε επίπεδο δυσκολιών.

«Στο επίπεδο της φτώχειας ναι, μπορώ να συγκρίνω εκείνη την εποχή με το σήμερα, αλλά μετά τον πόλεμο υπήρχε μια αισιοδοξία. Η Ελλάδα αναγεννιόταν από τις στάχτες  και τα ερείπιά της. Σήμερα το κακό είναι  ότι δεν υπάρχει αυτή η αισιοδοξία. Δεν ξέρεις τι σου ξημερώνει αύριο. Και ίσως γι΄αυτό οδηγούνται πολλοί σε αυτοκτονία, γιατί δεν βλέπουν μέλλον. Και τότε χρωστούσαν, αλλά οι άνθρωποι βλέπανε μέλλον».

Είστε φίλος και κουμπάρος με τον Αντώνη Σαμαρά...

«Δεν μπορώ να του υποδείξω εγώ τι θα κάνει και τι δεν θα κάνει. Είναι φίλος μου εδώ και 45 χρόνια. Γνωριστήκαμε όταν κατέβηκε στην Αθήνα και έκτοτε είμαστε συνέχεια φίλοι. Μεγαλώσαμε σχεδόν μαζί. Το τι θα κάνει ξέρει εκείνος καλύτερα από μένα».

 

Πιστεύετε ότι μπορούμε να βγούμε από το αδιέξοδο;

«Δεν είναι  θέμα μόνο του Αντώνη Σαμαρά.  Είναι θέμα του Ελληνικού λαού να βγούμε από το αδιέξοδο.  Δεν μπορεί κανένας Σαμαράς να σε βγάλει από το αδιέξοδο , αν ο λαός δεν θέλει. Αν θέλει ο λαός μπορεί να υπερκεράσει κάθε Σαμαρά και οποιονδήποτε κυβερνήτη. Πώς μπορεί να το κάνει αυτό; Mε το να ενεργοποιηθεί, να συμμετέχει, να διαμαρτυρηθεί, να κρίνει ή να συμφωνεί , ανάλογα. Θεωρώ όμως ότι ακόμα ο λαός παραμένει αδρανής».

 

Τι θυμάστε από την περίοδο των παιδικών σας χρόνων , τα οποία όπως έχετε πει δεν ήταν εύκολα;

«Θυμάμαι ότι οι άνθρωποι ήταν όλοι φτωχοί. Κι οι γονείς μου και οι συγγενείς και οι πατεράδες των φίλων μου, αλλά αισιοδοξούσαν. Ήταν πιο  καθαροί οι Έλληνες. Σηκώνονταν το πρωί να πάνε στη δουλειά τους και να γυρίσουν το μεσημέρι - πράγμα το οποίο τώρα καταργήθηκε, γυρνούν το βράδυ -  και το έκαναν με έναν έντιμο τρόπο. Οι πατεράδες μας έβαζαν το σακάκι τους να πάνε στη δουλειά και είχαν σκοπό  να πάνε να δουλέψουν με ένα καθαρό μυαλό . Σήμερα έκαναν τον  Έλληνα να σηκώνεται το πρωί και να σκέφτεται τι κομπίνα θα κάνει για να οικονομήσει. Αυτό είναι που δεν μου αρέσει. Και τότε, εκείνο ήταν το παράδειγμα και για μας. Να μεγαλώσουμε με έναν τρόπο, ώστε να είμαστε στη ζωή μας έντιμοι. Σήμερα είναι το πώς θα κάνουν την κομπίνα . Είναι τραγικό πράγμα. Κι αυτό έγινε τα τελευταία χρόνια. Γι’αυτό φτάσαμε σε σημείο πτώχευσης».

Χρεοκοπήσαμε δηλαδή πρώτα σε επίπεδο αξιών;

«Ακριβώς. Η Ελλάδα χρεοκόπησε σε επίπεδο αξιών  σε επίπεδο πολιτισμού και μετά σε οικονομικό επίπεδο. Λαός που είναι πολιτιστικά οργανωμένος κι έχει αρραγείς σκέψεις από το παρελθόν του δεν πρόκειται  ποτέ να πάθει τίποτα».

Μιας και αναφερθήκατε στη χρεοκοπία του πολιτισμού , σας θυμώνει το γεγονός ότι, η μουσική που κυριαρχεί και προβάλλεται περισσότερο είναι αυτή , που χαρακτηρίζεται από το εφήμερο;

«Δεν τους ενδιαφέρει ο πολιτισμός στην Ελλάδα παρά  μόνο το πώς θα οικονομήσουν. Εφήμερη κονόμα θέλουν και η εφήμερη κονόμα είναι αυτή η οποία προέρχεται , όχι από νόμιμες διαδικασίες, αλλά από ανθρώπους της ώρας, της στιγμής, τους κομπιναδόρους, τους αεριτζήδες. Τα τραγούδια λοιπόν είναι ο καθρέφτης της κοινωνίας και αυτή η κατάσταση με θυμώνει πάρα πολύ. Όταν ξέρω ότι  συνεργάστηκα με ανθρώπους, που είχαν μια άλλη πολιτιστική κουλτούρα, όπως ήταν ο Χατζιδάκις, ο Γκάτσος, ο Θεοδωράκης, με ενοχλεί βαθύτατα η σκέψη των σημερινών ανθρώπων».

 

Έχετε συνεργαστεί με πάρα πολλούς σπουδαίους συνθέτες και όχι μόνο με αυτούς που προαναφέρατε. Θα ξεχωρίσω μερικούς και θα ήθελα να μου πείτε ένα χαρακτηριστικό για τον καθένα.

Μίκης Θεοδωράκης :

«Ο Μίκης είναι ο Όλυμπος, βουνό ολόκληρο, χείμαρρος. Εκπέμπει μια αισιοδοξία μοναδική στα πράγματα. Δείχνει έναν ανδρισμό στις δύσκολες περιστάσεις»

Μάνος Χατζηδάκις

«Ο Μάνος ήταν σοφός. Εξέπεμπε σοφία και είχε έναν λόγο μοναδικό. Ήξερα τα Ελληνικά όσο κανείς άλλος Έλληνας. Μίλαγε με έναν τρόπο μαγικό. Ήταν εξίσου μεγάλος όπως ο Μίκης».

Δήμος Μούτσης

«Ήταν σπουδαίος συνθέτης, σπουδαίος μουσικός. Οφείλω την καριέρα μου στον Δήμο, γιατί αυτός με ξεκίνησε. Σπουδαίο ταλέντο,  αλλά η αξία του δεν φάνηκε όσο έπρεπε, γιατί ξαφνικά σταμάτησε.  Ήταν απογοητευμένος από το σύστημα. Μιλάμε για πολύ μεγάλο συνθέτη».

Άκης Πάνου

«Ήταν λαϊκός φιλόσοφος ο Άκης. Άνθρωπος με μοναδικό ταλέντο στο να γράφει λαϊκά τραγούδια. Ήξερε το λαϊκό τραγούδι όσο κανείς άλλος. Είχε κάποιες  εμμονές βέβαια, αλλά σωστές εμμονές. Φανταζόταν έναν κόσμο αλλιώτικο, που πολλές φορές συγκρουόταν με τον σημερινό, εφήμερο  κόσμο. Ήταν όμως μοναδικός και απόλυτος».

Γιάννης Μαρκόπουλος

«Δεν συνεργάστηκα πάρα πολύ μαζί του. Είναι στους μεγάλους Έλληνες της γενιάς του, μέσα στην πεντάδα εξάδα, που έβγαλε η μετά Θεοδωρακή – Χατζηδάκι εποχή. Είχε ένα δικό του χρώμα και σφραγίδα στη μουσική. Δεν μιμήθηκε κανέναν και πιστεύω ότι προσέφερε πολλά σε αυτό που λέμε Ελληνικός πολιτισμός και Ελληνικά γράμματα».

Βασίλης Τσιτσάνης

«Ο μεγαλύτερος απ΄όλους. Εκεί  πάτησαν  όλοι.  Με δρόμους μοναδικούς που χάραξε, που ανέβασε το λαϊκό τραγούδι, με εικόνες και λέξεις μοναδικές κατά την εποχή που έζησε. Νομίζω πως πραγματικά είναι ο μεγαλύτερος απ΄όλους».

 

Οι παραπάνω συνθέτες όπως και άλλοι, έχουν αφήσει πλούσια παρακαταθήκη στο λαϊκό τραγούδι. Σήμερα βλέπετε να υπάρχει συνέχεια; Από ερμηνευτές ποιους ξεχωρίζετε;

«Άλλοι άνθρωποι, άλλη κοινωνία, άλλοι δημιουργοί. Υπάρχουν τραγουδοποιοί σήμερα που είναι σημαντικοί. Μετά τον Μικρούτσικο , που πιστεύω είναι ο τελευταίος της γενιάς, υπήρξαν ο Σταμάτης Κραουνάκης, οι αδελφοί Κατσιμίχα,  ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας. Και βέβαια πριν τον Μικρούτσικο υπήρξε ο Διονύσης Σαββόπουλος. Σπουδαίος συνθέτης και στιχουργός. Ερμηνευτικά, οι τραγουδιστές μετά τη γενιά τη δική μου ,έχουν πολλή καλή φωνή όλοι. Αλλά δεν τους δόθηκε η ευκαιρία να πουν τα μεγάλα έργα , όπως ήταν ο Μπιθικώτσης που είπε το “Άξιον Εστί”, ο Χατζηδάκις που έβγαλε τον “Μεγάλο Ερωτικό”, το “Ματωμένο Γάμο’. Βέβαια  από εκεί και πέρα δεν αρκεί μόνο η φωνή. Είναι και το τι έχεις στην ψυχή σου από το παρελθόν. Γιατί και ένα παιδάκι από το Κολωνάκι μπορεί να έχει καταπληκτική φωνή, αλλά δεν μπορεί να πει ένα λαϊκό τραγούδι. Από τους τραγουδιστές ξεχωρίζω μεταξύ άλλων  τον Μανώλη Λιδάκη, τον Δημήτρη Μπάση, τον Γιάννη Κότσιρα, που είναι σπουδαίοι».

Να σας γυρίσω λίγο πίσω, στη στιγμή που είσαστε στη Θεσσαλονίκη και αποφασίσατε να κάνετε το μεγάλο βήμα και να κατέβετε στην Αθήνα.

«Ήταν δύσκολα χρόνια, δεν είχαμε την πολυτέλεια, την άνεση, αλλά υπήρχε καθαρός ορίζοντας , που έλεγες βάζω ένα στόχο για να φτάσω εκεί. Σήμερα δεν υπάρχει αυτός ο καθαρός ορίζοντας, δεν υπάρχουν στόχοι, παρά να βγάλουμε ένα τραγούδι για να κάνουμε επιτυχία. Δεν είναι έτσι τα πράγματα».

Φανταζόσασταν την πορεία που ακολούθησε; Είχατε εξαρχής υψηλούς στόχους;

«Πάντα είχα υψηλούς στόχους. Όταν ξεκίνησα είχα πει ότι αν σε μια τριετία, τετραετία  δεν γίνω ένα από τα πέντε, έξι μεγάλα ονόματα, θα εγκαταλείψω το τραγούδι. Δεν ήθελα να γίνω ένας τραγουδιστής του μεροκάματου σε λαϊκά μαγαζιά».

Εκτός από μια σπουδαία καριέρα δημιουργήσατε και μια οικογένεια και κυρίως καταφέρατε να την κρατήσετε.  Πώς το καταφέρατε αυτό; Ποιος ο ρόλος της συζύγου;

«Με αυτοσυγκράτηση και πειθαρχία. Δεν υπάρχει τίποτε άλλο στη ζωή. Να σκέφτεσαι πριν ενεργήσεις και να υπάρχουν όλα σε ένα μέτρο. «Παν μέτρον άριστον» έλεγαν οι Αρχαίοι Έλληνες. Και βέβαια και η γυναίκα σου να είναι άνθρωπος  συνετός , σοβαρός και όχι με το μυαλό πάνω από το κεφάλι. Και αυτά τα βρήκα στη γυναίκα μου . Είμαι 45 χρόνια μαζί της. Ρεκόρ γκίνες (γέλια).

Ποια ήταν η πιο ευτυχισμένη στιγμή της ζωής;

«Όταν γεννήθηκε ο γιος μου και πρόσφατα ο εγγονός μου. Είμαι ένας πολύ χαρούμενος παππούς. Αυτά είναι τα σημαντικότερα πράγματα για μένα».

Τι εύχεστε για το μέλλον;

«O κόσμος όλος να έχει υγεία κι ευημερία. Τίποτε άλλο. Δεν υπάρχει τίποτε σημαντικότερο από την υγεία και βέβαια να μπορεί να ζήσει. Όχι να πεινάει. Να εκλείψει η φτώχεια».

info

H συναυλία θα δοθεί στον Πολυχώρο Πολιτεία, στις 8 Ιουλίου,  στις 9.30 το βράδυ.

Προπώληση

Δισκοπωλεία Μusical και Discover , Βιβλιοπωλείο Γωνιά του Βιβλίου, Οπτικά Γεωργιάδης, Ηχότοπος

Τιμές εισιτηρίων

Φοιτητές, άνεργοι 10 ευρώ

Προπώληση 12 ευρώ

Ταμείο 14 ευρώ

Χορηγός επικοινωνίας είναι το thebest.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture