Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Πώς και γιατί η αλήθεια νίκησε τον λαϊκισμό

Πώς και γιατί η αλήθεια νίκησε τον λαϊκισμό

του Θανάση Νταβλούρου

Τον τελευταίο καιρό κυκλοφορεί στην Ευρώπη, με επίκεντρο το Λονδίνο, μια νέα έννοια, ένας νέος ορισμός. Πρόκειται για τη λέξη popularism. Στα ελληνικά μεταφράζεται ως ο συνδυασμός δημοτικότητας και λαϊκισμού.

Και αυτός ο συνδυασμός, σύμφωνα με τον γνωστό αρθρογράφο των New York Times Τόμας Φρίντμαν, είναι πλέον η επικρατέστερη ιδεολογία της εποχής μας. Ακόμη και αν δεν γνωρίζουμε την σχετική έννοια, βιώνουμε την πραγματικότητα που αυτή ορίζει.

Σκεφτείτε, απλώς, αυτό που ζούμε καθημερινά και βλέπουμε να αποθεώνεται συνήθως στις εκλογικές αναμετρήσεις, χωρίς η τελευταία να αποτελεί την εξαίρεση του κανόνα.

Η παρακολούθηση των δημοσκοπήσεων, η συνεχής ανάγνωση των blogs, των posts στο Facebook και στο Twitter, όλα αυτά, ωθούν τους πολιτικούς να ρητορεύουν με βάση αυτά που θέλει ο λαός, όχι αυτά που χρειάζεται. Κάπως έτσι, οι πολιτικοί εξαπατούν πολλές φορές τους πολίτες, οι οποίοι με τη σειρά τους πέφτουν θύματα πλάνης.

Αυτό το είδαμε εν μέρει και στις τελευταίες εκλογές, με τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα να υπόσχεται τα πάντα σε όλους και να τάζει πράγματα ανέφικτα.

Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ μοίραζε αφειδώς υποσχέσεις χαϊδεύοντας τα αυτιά ενός καταπονεμένου εκλογικού σώματος για να φτάσει στο σκοπό του. Ναι, ενδεχομένως να φαίνεται ότι κέρδισε πολλά, αλλά όχι αυτό που πραγματικά (κατά τις εξαγγελίες του) ήθελε να κατακτήσει: την εξουσία.

Και αυτό γιατί ο ώριμος πολιτικός λόγος και ο ορθολογισμός νίκησαν τελικά τον λαϊκισμό. Ενδεχομένως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να έχει γίνει γνώστης του όρου popularism, ίσως όμως να μην ξέρει ή να μην συμμερίζεται μια διαπίστωση που την ίδια ώρα κερδίζει εμπράκτως έδαφος.

Ποια είναι αυτή; Ότι, σύμφωνα με όλο και περισσότερους έγκυρους πολιτικούς αναλυτές το πιο σημαντικό πλεονέκτημα είναι να λες στο λαό την αλήθεια. Παρά το ότι εκτιμάται ότι οι περισσότεροι πολιτικοί αρχηγοί πιστεύουν πώς το να είναι ειλικρινείς τους καθιστά ευάλωτους στους πολιτικούς τους αντιπάλους και στον λαό, στην πραγματικότητα ισχύει το ακριβώς αντίθετο.

Όταν του λες την αλήθεια, ο λαός ανταποκρίνεται. Η ειλικρίνεια εμπνέει και ενδυναμώνει τον λαό απέναντι στις δυσκολίες κι αυτός είναι ο καλύτερος οδηγός στην κρίσιμη συγκυρία που διανύουμε.

Η Νέα Δημοκρατία είπε την αλήθεια στον ελληνικό λαό που την επιβράβευσε γι' αυτό και της ανέθεσε με μια καθαρή λαϊκή εντολή να βγάλει τον τόπο από το αδιέξοδο.

Τώρα είναι η ώρα των δύσκολων μεν, αναγκαίων δε, αποφάσεων και των απαραίτητων βημάτων από την κυβέρνηση που σχημάτισε ο Αντώνης Σαμαράς με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις