Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Ο αξέχαστος Δημήτρης Μητροπάνος και η Πάτρα

Ο αξέχαστος Δημήτρης Μητροπάνος και η Πάτρα
Μαρτάτος Tάκης

Η συναυλία του που είχε αποθεωθεί στο Φρούριο του Ρίου το ’97 αλλά και στο Παμπελοποννησιακό το 2009-Είχε κλείσει να έρθει και στα «Αστέρια» στο Δρέπανο το καλοκαίρι

Πολλά συνέδεαν τον εκλιπόντα σπουδαίο λαικό ερμηνευτή Δημήτρη Μητροπάνο με την Πάτρα. Είχε εμφανιστεί πολλές φορές αφήνοντας πάντα στο κοινό τις καλύτερες εντυπώσεις. Ο πρόεδρος του Φεστιβάλ Πάτρας Ανδρέας Ανδριόπουλος μιλώντας στο thebest.gr θυμήθηκε ότι ο Δημήτρης Μητροπάνος είχε πραγματοποιήσει μία μοναδική συναυλία στο Αρχαίο Ρωμαικό Ωδείο τη δεκαετία του ’80 όπου επί δυόμιση ολόκληρες ώρες τραγουδούσε μόνος του σκηνή ασταμάτητα. «Ήταν ένα εξαιρετικό παιδί, ένας σπουδαίος καλλιτέχνης και άνθρωπος», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ανδριόπουλος.

Μία άλλη συναυλία του στην Πάτρα που έχει μείνει στην ιστορία ήταν το καλοκαίρι του 1997, στις 9 Ιουλίου στο Φρούριο του Ρίου με πάνω από 7.000 κόσμο να τον αποθεώνει τότε. Ήταν μία συναυλία που είχε εξ’ολοκλήρου διοργανωθεί από την Βίκυ Ζουμή Σταύρου του γραφείου Ekvasis και όπως μας θύμισε η ίδια η κυρία Σταύρου μιλώντας στο thebest.gr, ο τότε Αθηναικός Τύπος είχε γράψει ότι επρόκειτο για μία από τις μεγαλύτερες συναυλίες μετά τα χρόνια της μεταπολίτευσης.

«Ήταν η περίοδος που ο Θάνος Μικρούτσικος δεν ήταν πλέον υπουργός πολιτισμού και είχε επιστρέψει δριμύτερος στη δισκογραφία με το δίσκο “Στου αιώνα την παράγκα” με ερμηνευτή τον Δημήτρη Μητροπάνο απ’ όπου βγήκαν κομμάτια όπως το ζειμπέκικο “Ρόζα” που αγαπήθηκαν πολύ από τον κόσμο. Αυτή η συναυλία αποτελεί μία σπουδαία ανάμνηση για μένα διότι μου δόθηκε και η ευκαιρία να γνωρίσω καλά τον Δημήτρη Μητροπάνο ως καλλιτέχνη αλλά και ως καθημερινό άνθρωπο. Ήταν ένας σπουδαίος καλλιτέχνης, λεβέντης, αυθεντικός, δεν υπήρχε τίποτε πίσω του, όλη του η συμπεριφορά και στάση ήταν καθαρή. Τον είχε επισκεφθεί και στο σπίτι του ενώ είχα γνωριστεί και με τη γυναίκα του τη Βένια. Θυμάμαι ότι το καλοκαίρι της συναυλίας του στο Φρούριο του Ρίου, οι δύο κόρες του ήταν μικρές, 3-4 ετών. Ήταν και ένας ωραίος, τρυφερός πατέρας. Συνήθιζα να μην τον βλέπω στα μουσικά προγράμματα του σε μεγάλα μαγαζιά αλλά σε άλλου τύπου, πιο ιδιαίτερα καλλιτεχνικά πράγματα όπως για παράδειγμα στο Μύλο της Θεσσαλονίκης», μας είπε συγκινημένη η κυρία Σταύρου.

Ο Δημήτρης Μητροπάνος είχε έρθει πριν από μερικά χρόνια και για τις ανάγκες δισκοπαρουσίασης του στο Musical του Φώτη Φωκά τότε που το δισκοπωλείο βρισκόταν ακόμα επί της οδού Ερμού. Όπως μας θύμισε η Νίκη Φωκά, ο Μητροπάνος είχε έρθει μαζί με τη γυναίκα του Βένια και τους είχε κερδίσει όλους με την ευγένεια και την χαμηλών τόνων και σεμνή παρουσία του. Από χθες τόσο στο Musical που πλέον βρίσκεται στον πεζόδρομο της Ρήγα Φεραίου όσο και στο Discover Παπασωτηρίου σπεύδουν πολλοί Πατρινοί και ρωτούν για τα cd του τραγουδιστή που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 64 ετών. Απ’ όσο μας είπαν, περισσότερο ο κόσμος ζητά τα cd «Στου αιώνα την παράγκα» όπου ο Μητροπάνος συνεργάστηκε με τεράστια επιτυχία με τον συντοπίτη μας Θάνο Μικρούτσικο αλλά και τα cd όπου συνεργάστηκε με τον Μάριο Τόκα «Η Εθνική μας μοναξιά» (απ’ όπου ξεχώρισαν τα κομμάτια «Θάλασσες», «Μία στάση εδώ» και «Σ’ αναζητώ στη Σαλονίκη») και «Παρέα μ’ έναν ήλιο» απ’ όπου προέκυψε η επίσης θρυλική επιτυχία του «Λαδάδικα». Επίσης ο κόσμος ζητά τις best of συλλογές και κασετίνες με τα γνωστότερα τραγούδια του.

Βέβαια πολλοί Πατρινοί θυμούνται και τις πιο τελευταίες συναυλίες του καλλιτέχνη στην Πάτρα όπως στις 2 Ιουλίου του 2009 στο Παμπελοποννησιακό στάδιο στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας μαζί με την Ελεονώρα Ζουγανέλη, τον Γιώργο Καραδήμο και την Ασπασία Θεοφίλου αλλά και στις 12 Ιουλίου του 2011 πάλι στο Παμπελοποννησιακό μαζί με τους Γιάννη Κότσιρα και Δημήτρη Μπάση.

Το καλοκαίρι του 2009 μάλιστα είχε παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στους Πατρινούς δημοσιογράφους στα γραφεία της ΔΕΠΑΠ στου Λαδόπουλου και είχε χαρακτηριστικά δηλώσει ότι «τώρα στα 60 του δεν μπορεί να μιλάει για νέο ξεκίνημα και πως απλά η περιπέτεια της υγείας του είχε περάσει και συνεχίζει κανονικά την πορεία του χωρίς να αλλάζει κάτι». Επίσης είχε δηλώσει ότι "αν δεν έχεις όνειρα τότε κάθεσαι στο σπίτι σου, έχω ωστόσο πολλά όνειρα αλλά το θέμα είναι όχι τι θέλω εγώ αλλά τι είναι εφικτό και τι μπορώ να πραγματοποιήσω».( η φωτ. είναι από εκείνη τη συνέντευξη Τύπου και είναι αναρτημένη στο site του συνάδελφου δημοσιογράφου Παναγιώτη Ρηγόπουλου).

Ο δημοτικός σύμβουλος και τότε αντιδήμαρχος πολιτισμού Αλέξης Σκαρμέας μιλώντας στο thebest.gr, μας είπε ότι ο Μητροπάνος επανεμφανίστηκε το 2009 μετά από πολλά χρόνια λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε και η συγκίνηση ήταν έντονη. «Ήταν ένας εξαιρετικά ευγενής, άμεσος, ειλικρινής και αληθινός άνθρωπος και μου είχε κάνει εντύπωση ότι παρότι στη συνέντευξη μιλούσε χαμηλόφωνα όταν ανέβηκε στη σκηνή τραντάχτηκε όλο το στάδιο από τη φωνή και την ερμηνεία του. Θυμάμαι ότι όταν είπε το τελευταίο κομμάτι της βραδιάς, το “Αλίμονο σε αυτούς που δεν αγάπησαν” είχε γίνει χαμός, είχε αποθεωθεί στην κυριολεξία. Όταν κατέβηκε από τη σκηνή ήταν μούσκεμα στον ιδρώτα και επιβιβάστηκε αμέσως σε ένα αυτοκίνητο που τον περίμενε κοντά στη σκηνή και έφυγε για να πάει να ξεκουραστεί. Θυμάμαι επίσης στα γραφεία της ΔΕΠΑΠ ότι είχαμε πιει μετά τη συνέντευξη ένα καφέ και μαζί ήταν και η σύζυγος του Βένια και η τότε πρόεδρος της ΔΕΠΑΠ Ελένη Δάσιου», ανέφερε ο κ. Σκαρμέας στο thebest.gr.

Για τελευταίο αφήσαμε τον Μιλτιάδη Ανδριόπουλο από το κέντρο «Αστέρια live» στη Όθωνος Αμαλίας και Τριών Ναυάρχων όπου την παραμονή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, το γιορτινό Σάββατο 24 Μαρτίου 2012 το βράδυ ο Δημήτρης Μητροπάνος εμφανίστηκε μαζί με τον Δημήτρη Μπάση και την ορχήστρα του προγράμματος του «Κέντρου Αθηνών».

«Ήταν μία χαρά ενώ και ο κόσμος χάρηκε πολύ τη συγκεκριμένη βραδιά και τον χειροκρότησε θερμά. Είχαμε επίσης την ευκαιρία να φάμε σε μία κοντινή ψαροταβέρνα και να τα πούμε. Είχαμε μάλιστα κλείσει να εμφανιστεί και στα καλοκαιρινά Αστέρια στο Δρέπανο. Ξέρετε ότι ο Δημήτρης Μητροπάνος δεν συνήθιζε να εμφανίζεται σε κέντρα στην περιφέρεια και ήταν η πρώτη φορά που ήρθε στα Αστέρια και το έκανε λόγω της μεγάλης και πολύχρονης φιλίας μας», τόνισε ο κ. Μιλτιάδης Ανδριόπουλος.

Τέλος να αναφέρουμε ότι παλιότεροι Πατρινοί θυμούνται τον Δημήτρη Μητροπάνο τα χρόνια του ’70 και του ’80 από εμφανίσεις του στην πόλη μας.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture