Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

WELL BEING

/

Πάτρα: Καρκίνος στις γυναίκες - Πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση

Πάτρα: Καρκίνος στις γυναίκες - Πρόληψη ...

Εκδήλωση την Τετάρτη το απόγευμα στο ξενοδοχείο Αστήρ

Η Αντικαρκινική Εταιρεία και η Ελληνική Εταιρεία Γηριατρικής Ογκολογίας διοργανώνουν εκδήλωση για το κοινό της Πάτρας με θέμα τον καρκίνο του μαστού και της μήτρας, την Τετάρτη στις 8:00 το απόγευμα στο ξενοδοχείο Αστήρ.

Καταξιωμένοι επιστήμονες θα παρουσιάσουν τα νεώτερα δεδομένα στο θέμα της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης και το ακροατήριο θα έχει την ευκαιρία να θέσει ερωτήσεις για θέματα που σχετίζονται με αυτούς τους καρκίνους.

Η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου σώζουν ζωές. Είναι χρέος όλων μας να ενημερωνόμαστε  και να αξιοποιούμε όλες τις πληροφορίες που μας δίνονται υπεύθυνα για τη διατήρηση της υγείας μας και τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΜΑΣΤΟΥ ΚΑΙ ΜΗΤΡΑΣ

ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ: Α. Χριστόπουλος και Δ. Καρδαμάκης

8 μ.μ. Χαιρετισμοί

8.15 μ.μ. Καρκίνος μαστού – παράγοντες κινδύνου και έγκαιρη διάγνωση,
Φώτης Καρβελάς, Χειρουργός, Διευθυντής ΕΣΥ, Νοσοκομείο ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ, Πάτρα

8.30 μ.μ. Καρκίνος τραχήλου μήτρας – Έγκαιρη διάγνωση και εμβόλιο,
Γεώργιος  Αντωνάκης, Μαιευτήρας Γυναικολόγος, Αν. Καθηγητής, ΠΓΝ Πατρών

8.45 μ.μ. Καρκίνος στις ηλικιωμένες γυναίκες– Ιδιαιτερότητες στη διάγνωση και στη θεραπεία, Μαρία Πομώνη, Ακτινοθεραπευτής Ογκολόγος, ΚΥ Βαρθολομιού & ΠΓΝ Πατρών

9.00 μ.μ. Συζήτηση

9.30 μ.μ. Συμπεράσματα - Λήξη

EYPΩΠAΪKOΣ   KΩΔIKAΣ  KATA TOY  KAPKINOY

Πολλά στοιχεία της υγείας μπορεί να βελτιωθούν και ορισμένοι τύποι καρκίνου να αποφευχθούν εάν υιοθετήσετε ένα υγιεινότερο τρόπο ζωής:

1.  Μη καπνίζετε. Καπνιστές σταματήστε το κάπνισμα. Εάν αποτύχετε να διακόψετε το κάπνισμα, μην καπνίζετε παρουσία μη καπνιστών.

2.  Αποφύγετε την παχυσαρκία.

3.  Αυξήστε τη σωματική δραστηριότητα, σε καθημερινό επίπεδο.

4.  Να τρώτε ποικιλία λαχανικών και φρούτων καθημερινά, να τρώτε τουλάχιστον πέντε μερίδες την ημέρα. Περιορίστε την κατανάλωση τροφών που περιέχουν ζωικά λίπη.

5.  Εάν πίνετε αλκοολούχα ποτά, μπύρα, κρασί ή άλλο είδος, μετριάστε την κατανάλωση σε δύο ποτά την ημέρα εάν είστε άνδρας και ένα ποτό εάν είστε γυναίκα.

6.  Πρέπει να φροντίζετε να αποφεύγετε την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να προστατεύονται τα παιδιά και οι έφηβοι. Τα άτομα που έχουν τάση να καίγονται στον ήλιο, θα πρέπει να λαμβάνουν προστατευτικά μέτρα σε όλη τη ζωή τους.

7.  Να εφαρμόζετε αυστηρά τους κανονισμούς που στοχεύουν στην πρόληψη της έκθεσης σε γνωστές καρκινογόνες ουσίες στο επαγγελματικό ή άλλο περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένης της ιονίζουσας ακτινοβολίας. Οι περισσότεροι καρκίνοι μπορούν να θεραπευτούν εάν διαγνωστούν έγκαιρα.

8.  Επισκεφθείτε ένα γιατρό εάν παρατηρήσετε: ένα εξόγκωμα, μία πληγή που δεν επουλώνεται (και στο στόμα ακόμη), μία κρεατοελιά που αλλάζει σχήμα, μέγεθος ή χρώμα, ή μία μη φυσιολογική αιμορραγία, προβλήματα που δεν υποχωρούν όπως βήχας, βραχνάδα, καούρα και δυσκολία στη κατάποση, ανεξήγητη αλλαγή στις συνήθειες του εντέρου ή της ούρησης, ή ανεξήγητη απώλεια βάρους. Υπάρχουν προγράμματα Δημόσιας Υγείας, τα οποία μπορούν να εμποδίσουν την ανάπτυξη ορισμένων καρκίνων ή να αυξήσουν την πιθανότητα ενός καρκίνου να θεραπευτεί.

9.   Γυναίκες 25 ετών και άνω, να συμμετέχετε σε προγράμματα πληθυσμιακού ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

10. Γυναίκες 50 ετών και άνω, να συμμετέχετε σε προγράμματα πληθυσμιακού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού.

11.  Άτομα 50 ετών και άνω, να συμμετέχετε σε προγράμματα πληθυσμιακού ελέγχου για την ανίχνευση του καρκίνου του παχέος εντέρου με το test της αφανούς αιμορραγίας στα κόπρανα (haemoccult Test) ή και με συνδυασμό με κολονοσκόπηση.

12.  Να συμμετέχετε σε προγράμματα εμβολιασμού για την μόλυνση από τον ιό της ηπατίτιδας Β. Η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου, σε αρχικό στάδιο, πριν τη μεταστατική διασπορά του αποτελεί την δευτερογενή πρόληψη.

Πληθυσμιακός προληπτικός έλεγχος (Screening) όταν είναι αποτελεσματικός προαπαιτούμενο είναι να παρουσιάζει ελάττωση της θνησιμότητος από τον καρκίνο του οργάνου για τον οποίο γίνεται προληπτικός έλεγχος.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being