Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΓΟΡΑ

/

«Παγίδα» για περισσότερο φόρο παρά τις μειώσεις στις αντικειμενικές

«Παγίδα» για περισσότερο φόρο παρά τις μ...

Μειώσεις στο γ΄ τρίμηνο αλλά... αφού πρώτα πληρώσουμε τον ενιαίο φόρο

«Με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια» προσπαθεί να πετύχει η κυβέρνηση, αναθέτοντας σε ειδική επιτροπή να αναπροσαρμόσει τις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων με βάση τα στοιχεία του 2005, στα δεδομένα του 2012. Και την Τρόικα επιχειρεί να καθησυχάσει πως εκπληρώνει το Μνημόνιο «διορθώνοντας» τις τιμές της εφορίας για α ακίνητα, αλλά και να μην χάσει έσοδα, επιβάλλοντας από το καλοκαίρι τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων (ΕΕΤΗΔΕ και ΦΑΠ) με βάση τις εξωπραγματικά υψηλές αντικειμενικές τιμές ζώνης, για να τις μειώσει αργότερα χωρίς σοβαρές συνέπειες για τα έσοδα του 2013.

Κατά πρώτον, το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί «να καλύψει τα νώτα του» απέναντι στις πιέσεις της Τρόικας που αντιδρά γιατί, μεταξύ άλλων, το οικονομικό επιτελείο δεν έχει ακόμα προετοιμάσει και ένα αξιόπιστο μηχανισμό αυξομείωσης των αντικειμενικών τιμών με βάση τις αγοραίες. Αν και ήταν «μνημονιακή απαίτηση» από πέρυσι, δεν έχει ακόμα δημιουργηθεί η βάση δεδομένων με τις τρέχουσες τιμές αγοραπωλησιών, αλλά η εφορία εξακολουθεί να επιβάλλει φόρους με τις τιμές ζώνης του 2007. Ο κ.Γιάννης Στουρνάρας ανέθεσε έτσι σε μια …άμισθη Επιτροπή, να βρει τις μετρήσεις τιμών που έκανε το υπουργείο Οικονομικών το 2005 στα ακίνητα και, μέσα σε τρεις μήνες, να κάνει αναγωγές με δείκτες και όρους του 2012 για ολόκληρη τη χώρα.

Κερδίζει έτσι χρόνο όμως, εν μέσω της διαπραγμάτευσης που διεξάγεται  με την Τρόικα για άλλα ανοικτά «καυτά» θέματα. Ούτε και με την απόφαση αυτή όμως διασφαλίζεται πως οι τιμές που θα προτείνει η Επιτροπή θα είναι τελικά αυτές που θα εφαρμοστούν, καθώς οι υπηρεσίες συναντούν εμπόδια και για αυτό η «έτοιμη λύση» που από καιρό υπάρχει στις προθέσεις του υπουργείου είναι να προχωρήσει στο τέλος σε μία «οριζόντια» μείωση των αντικειμενικών τιμών του 2007, της τάξεως του 15%-20%.

Η «διόρθωση» αυτή θα είναι εξ ανάγκης πρόχειρη, λόγω πίεσης χρόνου, αλλά θα συνδυαστεί και με την μείωση  των φόρων μεταβιβασης, από τους οποίουs όμως το δημόσιο δεν εισπράττει σήμερα ούτε τα 200 εκατ. από τα 3,2-3,7 δισ. ευρώ που θα πληρώσουν φέτος οι ιδιοκτήτες ακινήτων.

Το κυριότερο όμως είναι ότι ο νέος Ενιαίος Φόρο Ακινήτων επρόκειτο να υπολογιστεί για φέτος με βάση τις ισχύουσες την 1η Ιουνίου τιμές της εφορίας. Καθώς η όποια απόφαση τελικώς ληφθεί για μείωση των αντικειμενικών παραπέμπεται μετά από τουλάχιστον 3 μήνες, οι νέες μειωμένες τιμές θα γίνουν γνωστές μετά την 1η Ιουλίου και θα ισχύσουν πιθανότατα από Σεπτέμβριο, στο δ΄τρίμηνο του 2013. Η ΔΕΗ δεν θα προλάβει έτσι να εκδώσει εκκαθαριστικά και ειδοποιητήρια με τις νέες χαμηλές τιμές. Τον Μάιο θα τυπώνονται οι λογαριασμοί με την τελευταία δόση του  ΕΕΤΗΔΕ του 2012 που θα πληρωθούν τον Ιούνιο ενώ τον Ιούλιο θα εκδίδονται οι πρώτοι λογαριασμοί με τις δόσεις για τον Ενιαίο Φόρο που θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Αγορά