Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΓΟΡΑ

/

Κύπρος: Μετά τους καταθέτες, νέο "κούρεμα" για μισθούς και Ταμεία

Κύπρος: Μετά τους καταθέτες, νέο "κ...

Η ίδια πολιτική λιτότητας

Στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου βρίσκονται εδώ και μία ώρα στελέχη της τρόικας προκειμένου να διασταυρώσουν στοιχεία που διαμορφώνουν το τελικό κόστος των καταθετών της Τρ. Κύπρου και της Λαϊκής Τράπεζας.

Την ίδια στιγμή η κυπριακή προεδρία ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγούς για τα «γκρίζα σημεία» -που χαρακτηρίζονται δευτερεύοντα- που όμως μένει να διευκρινισθούν αύριο στο Eurogroup.

Το πρόβλημα που φάνηκε κάποια στιγμή να μπλοκάρει τις διαδικασίες είχε να κάνει με το ενδεχόμενο να ακολουθήσει και η Τρ. Κύπρου την τύχη της Λαϊκής Τράπεζας, ήτοι την οριζόντια αναδιάρθρωση και των δύο τραπεζών και την ενοποίηση των δύο “good banks”, διαδικασία η οποία σύμφωνα με το ΔΝΤ οδηγούσε σε «βέλτιστο» αποτέλεσμα.

Τελικά με την ευνοϊκή στάση της ΕΚΤ και της Κομισιόν η λύση που πάει αύριο στο Eurogroup διακρίνει την Τρ. Κύπρου από την Λαϊκή και εισάγει σαν μέρος της απόφασης αυτής ένα «κούρεμα» των μη διασφαλισμένων καταθέσεων της Τρ. Κύπρου κατά 25% με ανοικτό το ενδεχόμενο αναπροσαρμογής του ποσοστού αυτού μετά τις διασταυρώσεις της τρόικα και της ΚτΚ.

Πρέπει να σημειωθεί ότι μέχρι την στιγμή που γράφονται οι γραμμές αυτές το ΔΝΤ διατηρούσε επιφυλάξεις για την τελική μορφή της απόφασης.

Από την ρύθμιση «καίγονται» στον βωμό του bail-in των κυπριακών τραπεζών τα διαθέσιμα των ασφαλιστικών ταμείων η τύχη των οποίων εναποτίθεται σε μελλοντικές αποφάσεις της Κυβέρνησης…

Με άλλα λόγια πριν καν δρομολογηθούν οι μνημονιακές ρυθμίσεις που θα ακολουθήσουν την υπογραφή του δανείου των 10 δισ. ευρώ από το ESM, οι συνταξιούχοι βλέπουν να ακυρώνονται όλα τα διαθέσιμά τους στην Λαϊκή Τράπεζα και εν μέρη στην Τρ. Κύπρου…

Μετά την συμφωνία στο Εurogroup, αύριο, θα ακολουθήσουν οι «ρυθμίσεις» που θα αφορούν την δημοσιονομική προσαρμογή (μισθοί, συντάξεις, απελευθέρωση αγορών, συρρίκνωση δημόσιου τομέα, ιδιωτικοποιήσεις) που έχουν γνωρίσει οι χώρες που βρίσκονται ήδη στο πρόγραμμα στήριξης, όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Αγορά