Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Σαν σήμερα έφυγε από τη ζωή ο Νίκος Ξυλούρης σε ηλικία μόλις 44 ετών

Σαν σήμερα έφυγε από τη ζωή ο Νίκος Ξυλο...

Ο Κρητικός καλλιτέχνης είχε πεθάνει χτυπημένος από τον καρκίνο

Τριάντα τρία χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τον θάνατο του σπουδαίου Κρητικού στην καταγωγή τραγουδιστή Νίκου Ξυλούρη, μιας από τις σημαντικότερες και πιο εμβληματικές φωνές της σύγχρονης Ελλάδας.

Ο σπουδαίος λυράρης και τραγουδιστής, που με τη μοναδική φωνή του χάρισε μεγάλες στιγμές στο ελληνικό τραγούδι, πέθανε σε ηλικία μόλις 44 ετών, χτυπημένος από τον καρκίνο στις 8 Φεβρουαρίου του 1980.

Είχε γεννηθεί στις 7 Ιουλίου 1936 στο ορεινό χωριό Ανώγεια Μυλοποτάμου στο νομό Ρεθύμνου της Κρήτης από οικογένεια με μουσική παράδοση και πολλούς λυράρηδες.

Στα πέντε του χρόνια, όταν οι Γερμανοί έκαψαν το χωριό του, ξεριζώθηκε από τον τόπο του μαζί με τους υπόλοιπους κατοίκους, οι οποίοι και μεταφέρθηκαν σε χωριό της επαρχίας Μυλοποτάμου όπου παρέμειναν μέχρι και την απελευθέρωση της Κρήτης.

Αδέλφια του είναι οι επίσης γνωστοί μουσικοί της κρητικής μουσικής ο Αντώνης Ξυλούρης (Ψαραντώνης) και ο Γιάννης Ξυλούρης (Ψαρογιάννης). Κατά τη διάρκεια της πορείας του στο τραγούδι, ερμήνευσε Γιάννη Μαρκόπουλο, Σταύρο Ξαρχάκο, Χρήστο Λεοντή, Ηλία Ανδριόπουλο και στίχους των Γκάτσου, Σεφέρη, Σολωμού, Ρίτσου, κ.α.

Από τα κομμάτια που ερμήνευσε με την χαρακτηριστική φωνή και Κρητική ντοπολιαλιά του και έμειναν στην μουσική ιστορία είναι το «Μπήκαν στην πόλη οι οχτροί», το «Ήτανε μία φορά», κ.α.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture