Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

WELL BEING

/

Άνεργοι ή υποαπασχολούμενοι 10.000 νέοι γιατροί

 Άνεργοι ή υποαπασχολούμενοι 10.000 νέοι γιατροί

Δραματική η κατάσταση στον χώρο της Υγείας

Περισσότεροι από ένας στους τρεις γιατρούς, ποσοστό 37,5%, που είναι εγγεγραμμένοι στον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών (ΙΣΑ), περίπου 10.000 επιστήμονες δηλαδή, είναι άνεργοι ή υποαπασχολούμενοι, την ώρα που σε κάθε 400 νέε εγγραφές στο μεγαλύτερο Σύλλογο της χώρας αντιστοιχούν 250 συνταξιοδοτήσεις.

Αυτά ανέφερε μεταξύ άλλων σε Συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γεώργιος Πατούλης, ενώ προσθέτει και άλλα στοιχεία που καταδεικνύουν τη δεινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το ιατρικό δυναμικό, με την ισχύ του 1 πρόσληψη προς 10 αποχωρήσεις στο ΕΣΥ και τα προβλήματα στον ιδιωτικό τομέα.

«Το 2007 οι εξειδικευμένοι άνεργοι γιατροί της Αθήνας ήταν 592 ενώ το 2012 έφθασαν τους 1191, δηλαδή μέσα σε μία πενταετία οι άνεργοι εξειδικευμένοι γιατροί της Αθήνας περίπου διπλασιάστηκαν. Παράλληλα, το ποσοστό του υψηλότατου εξειδικευμένου ιατρικού δυναμικού που φεύγει στο εξωτερικό πενταπλασιάστηκε. Ενώ το 2007 οι εξειδικευμένοι γιατροί που έφυγαν ήταν 292, το 2012 ήταν 1166», τόνισε ο κ. Πατούλης.

 

Γραφείο Εύρεσης Εργασίας για τους άνεργους

 

Επιπρόσθετα ο κ. Πατούλης ανακοίνωσε πως ο ΙΣΑ ιδρύει Γραφείο Εύρεσης Εργασίας για τους άνεργους και υποαπασχολούμενους γιατρούς της Αθήνας.

 

Στη συνέχεια περιέγραψε με μελανά χρώματα τον κλάδο της Υγείας λέγοντας τα εξής:

 

«Το έγκλημα τεράστιο. Οι ιθύνοντες φέρουν βαρύτατες ευθύνες και οφείλουν να λογοδοτήσουν. Με έναν υγειονομικό χάρτη στα σπάργανα, με νησιά, κέντρα υγείας, νοσοκομεία σε λειτουργική κατάρρευση και χωρίς γιατρούς, με ένα δυναμικό χιλιάδων νέων γιατρών στο πουθενά, με την πρόληψη της υγείας στα αζήτητα, κυριολεκτικά ισοπεδώνεται ό,τι έχει απομείνει από το Σύστημα Υγείας. Ως ΙΣΑ, από το 1998, καταθέσαμε πόνημα για τον τρόπο διαχείρισης του ιατρικού δυναμικού σε βάθος χρόνου, μέσα από αναλογιστική μελέτη που πραγματοποιήσαμε, ώστε να μη φθάσουμε στα σημερινά αδιέξοδα».

Οι προτάσεις του ΙΣΑ

Να ανοίξουν στα νοσοκομεία νέες θέσεις εργασίας νοσοκομειακών γιατρών για τους νέους εξειδικευμένους συναδέλφους, να προσληφθούν οι επιλεγέντες από τα ΣΚΕΟΠΝΙ, και να αξιοποιηθεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό το υφιστάμενο ιατρικό δυναμικό της χώρας προς όφελος του Έλληνα ασφαλισμένου.

Να καταρτιστεί άμεσα ο κατάλληλος Υγειονομικός Χάρτης που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες για ποιοτική παροχή υπηρεσιών στην Α’βάθμια και τη Β΄βάθμια Υγεία.

Να επανδρωθούν με εξειδικευμένο ιατρικό δυναμικό αθλητικοί χώροι, εργασιακοί χώροι, τουριστικές ξενοδοχειακές μονάδες, σχολικά συγκροτήματα, πλοία κλπ

Να απορροφηθούν νέοι γιατροί κλινικοί και εργαστηριακοί σε επιδοτούμενα προγράμματα πρόληψης του γενικού πληθυσμού (εμβολιαστικές εκστρατείες, ανιχνευτικό έλεγχο νοσημάτων)

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being