Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΓΟΡΑ

/

"Τσεκούρι" στα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων-Πλήγμα για τους καταθέτες που περίμεναν τους τόκους ως αντίβαρο των μισθολογικών απωλειών

"Τσεκούρι" στα επιτόκια των πρ...

Πέφτουν ως και μισή μονάδα, καταργούνται τραπεζικές προσφορές

Μείωση που φτάνει ακόμη και τη μισή μονάδα στα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων, αλλά και απόσυρση πολλών από τις προσφορές των τραπεζών έχει φέρει η αλλαγή του τοπίου στον χρηματοπιστωτικό κλάδο. Η τάση αυτή, σε συνδυασμό με την αύξηση στον φόρο επί των τόκων των καταθέσεων στο 15% από 10% αλλάζει τα δεδομένα για τους καταθέτες, πολλοί από τους οποί-ους βασίζονταν στους τόκους των αποταμιεύσεών τους ως αντίβαρο στη μείωση των εισοδημάτων τους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, η δυνατότητα που έχουν οι ελληνικές τράπεζες να δανείζονται εκ νέου απευθείας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά και η αναστροφή του κλίματος που έφερε η ανακεφαλαιοποίηση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, έχουν προκαλέσει πιέσεις και στις αποδόσεις των καταθέσεων.

Τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι τα υψηλά επιτόκια που συνεχίζουν να προσφέρονται, σύντομα θα αποτελέσουν παρελθόν. Στα dealing room των τραπεζών, δε, οι αποδόσεις που δίνονται για προθεσμιακές καταθέσεις άνω των έξι μηνών είναι κατά τουλάχιστον 0,5% χαμηλότερες σε σύγκριση με τα δεδομένα που ίσχυαν το καλοκαίρι. Μάλιστα, σε ορισμένες κυρίως μικρές τράπεζες το ψαλίδι έχει φτάσει ακόμη και το 1%, ενώ ειδικές προσφορές με επιτόκια - κράχτες της τάξης του 6% αποτελούν πλέον παρελθόν.

Αντίστοιχα, ακόμα και μεγαλύτερες τράπεζες που ούτως ή άλλως δεν έδιναν τα υψηλότερα επιτόκια της αγοράς, βάζουν φρένο στις προσφορές τους, καθώς και στα επιτόκια που δίνουν στους πελάτες των προθεσμιακών.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Τα Νέα, σύμφωνα με στελέχη των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, έπεται και συνέχεια –και μάλιστα σύντομα– καθώς διακαής πόθος της τρόικας είναι να υπάρξει ταβάνι στα επιτόκια των καταθέσεων, είτε θεσμοθετημένο από την Τράπεζα της Ελλάδος είτε άτυπο.

Η λογική που επικαλείται η τρόικα αφορά το γεγονός ότι δεν είναι εφικτό και βιώσιμο να υπάρχουν τράπεζες, οι οποίες δανείζουν με επιτόκια ακόμη και 2% ή 3% σε κάποια (παλαιά) στεγαστικά δάνεια και ταυτόχρονα να πληρώνουν 4% ή και 5% στους καταθέτες τους.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι τραπεζίτες εκτιμούν μάλιστα ότι η διαδικασία αυτή θα τεθεί σύντομα σε εφαρμογή, δηλαδή μόλις γίνουν οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αποκτήσει κυρίαρχο ρόλο στον κλάδο.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Αγορά