Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Ο Πατρινός ηθοποιός Δημήτρης Γεωργαλάς υποδύεται τον Γκι Ντε Μοπασάν στη σκηνή στην Αθήνα

Ο Πατρινός ηθοποιός Δημήτρης Γεωργαλάς υ...

Οι παραστάσεις της "Άλλης Αίσθησης" ξεκίνησαν χθες στον "Ελληνικό Κόσμο"

Από χθες Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013 ξεκίνησε η ενδιαφέρουσα παράσταση «Η Άλλη αίσθηση» που παρουσιάζουν η ομάδα «naan» και η σκηνοθέτιδα Φρόσω Λύτρα, στο Κτίριο 56 του «Ελληνικού Κόσμου» στην Αθήνα όπου πρωταγωνιστεί ο Πατρινός ηθοποιός Δημήτρης Γεργαλάς.

Κεντρικός ήρωας στην παράσταση είναι ο Γάλλος συγγραφέας Γκι ντε Μοπασάν (1850-1893) και σκηνικό της παράστασης έξι αυτόνομοι εικαστικοί χώροι «που συνθέτουν ένα ενιαίο περιβάλλον».

Όπως γράφει σε σχετικό ολοσέλιδο ρεπορτάζ η δημοσιογράφος Αντιγόνη Καράλη στην εφημερίδα «Έθνος», «πρόκειται για ένα ταξίδι που περνά από τον έρωτα αλλά και από τον τρόμο, από την αποδοχή και από την απόρριψη, από την ευτυχία και από την υπαρξιακή αγωνία και την τρέλα. Όλα αυτά “μέσα από έξι στάσεις σε φανταστικές-μεταφυσικές ιστορίες”, κάθε μία εκ των οποίων συνδέεται με μία από τις αισθήσεις μας και εκφράζεται μέσα από μία μορφή τέχνης (ζωγραφική, φωτογραφία, θέατρο, γλυπτική, χορό και video art).

Όλες τις ιστορίες μεταξύ τους ενώνει μια έβδομη ιστορία, που μας οδηγεί σταδιακά στην ανακάλυψη μιας εντελώς καινούργιας αίσθησης, τελείως ανεξιχνίαστης.

Στους 6 αυτόνομους εικαστικούς χώρους, αντίστοιχοι παραστατικοί και εικαστικοί καλλιτέχνες παρουσιάζουν τα έργα τους. Το περιβάλλον αυτό, που δημιουργεί κι επιμελείται ο Μανώλης Παντελιδάκης, αποτελεί τον χάρτη του κεντρικού ήρωα Γκι ντε Μοπασάν, αλλά και του ίδιου του θεατή, για να πραγματοποιήσουν μαζί ένα ταξίδι στις αισθήσεις και στις τέχνες».

«Η άλλη αίσθηση», ως εικαστικό θεατρικό δρώμενο, οδηγεί τον θεατή από χώρο σε χώρο, για να παρακολουθήσει την εξέλιξη της παράστασης αλλά και να ανακαλύψει τα κομμάτια του ενιαίου εικαστικού περιβάλλοντος που φαντασιακά αποτελεί το σπίτι-μυαλό του Γκι ντε Μοπασάν.

Η ομάδα naan, διερευνά τη συνεύρεση όλων των Τεχνών μέσα σε μια θεατρική πραγματικότητα, με στόχο τη δημιουργία εικαστικών θεατρικών παραστάσεων.

Οι 6+1 ιστορίες της παράστασης

Στο «Μοντέλο» (Ζωγραφική - Ακοή) ένας νεαρός ζωγράφος ερωτεύεται με πάθος το μοντέλο του. Μετά από μια τρομερή και αναίτια ρήξη που δημιουργείται μεταξύ τους, οι ισορροπίες χάνονται για πάντα και ο ένας γίνεται δέσμιος του άλλου. Στην «Αγνωστη» (Φωτογραφία - Οσφρηση), ο ήρωας ερωτεύεται κεραυνοβόλα μια άγνωστη που συναντά στον δρόμο και τη φωτογραφίζει ερχόμενος αντιμέτωπος με τους φόβους του.

Στην «Ανώφελη ομορφιά» (Θέατρο -Γεύση), η κόμισσα Ντε Μασκαρέ που είναι τριάντα χρονών και έχει ήδη επτά παιδιά, μετά τη γέννα του τελευταίου της παιδιού είναι πλέον αποφασισμένη να δώσει ένα τέλος σ' αυτό το μαρτύριο, όπως εκείνη αποκαλεί τις ασταμάτητες εγκυμοσύνες της.

Η «Οπτασία» (Γλυπτική -Αφή) είναι μια ιστορία η οποία γεννήθηκε μέσα από τη μεταφυσική διάθεση του συγγραφέα και την άρνησή του απέναντι στο θάνατο. «Η Κόμη» (Χορός -Οραση), είναι η ιστορία μιας Ερωτικής Μακάβριας Παράνοιας.

Στο «Εκείνος» -(Video art -έκτη αίσθηση) ο ήρωας περιγράφει ότι συμβαίνει μέσα στο μυαλό του, τα γεγονότα που του προκαλούν τον φόβο. Η παράσταση ολοκληρώνεται με «Το γράμμα ενός τρελού».

ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Το κείμενο υπογράφει ο Γεράσιμος Ευαγγελάτος σε σύλληψη, θεατρική απόδοση και δραματουργική επεξεργασία της Φρόσως Λύτρα.

Τα σκηνικά φιλοτέχνησε ο Μανόλης Παντελιδάκης και τα κοστούμια η Ειρήνη Τσακίρη. Η επιμέλεια κίνησης είναι της Σοφίας Μιχαήλ, η μουσική του Γιώργου Πούλιου. Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Β. Πέρρος, Τ. Βρεττός, Μ. Παντελιδάκης, Φρ. Λύτρα, Ε. Σκαρβελάκη, Α. Μπένετ, Γ. Πούλιος, Αγ. Παπαδόπουλος.

Παίζουν: Κ. Γιαννακόπουλος, Γ.Καρτσάνα, Θ. Κούκιος, Α. Κούλη, Λήδα Ματσάγγου, Σ. Μιχαήλ, Φ. Παπαχριστοδούλου, Ευ. Συριοπούλου, Κώστας Φαλελάκης.

Γκι Ντε Μοπασάν είναι ο Δημήτρης Γεωργαλάς, ο οποίος έχει τελειώσει τη δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου και έχει συνεργαστεί και με το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας σε παραστάσεις όπως η «Λυσιστράτη», ο «Μαγικός αυλός» και στον «Χορό του θανάτου» του Στρίντμπεργκ.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture