Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Δύο ενδιαφέροντα και αποκαλυπτικά ντοκιμαντέρ για τον Ούγκο Τσάβες θα προβληθούν στην Αθήνα

Δύο ενδιαφέροντα και αποκαλυπτικά ντοκιμ...

Την μία ταινία υπογράφει ο διάσημος σκηνοθέτης τιμημένος με Όσκαρ, Όλιβερ Στόουν

Δύο σπουδαία ντοκουμέντα για μια από τις πιο εμβληματικές προσωπικότητες της Λατινικής Αμερικής, τον Ούγκο Τσάβες, με τις υπογραφές του σκηνοθέτη Όλιβερ Στόουνκαι της Αλέιδα Γκεβάρα θα προβάλλονται από τις 10 Ιανουαρίου 2013 στην αίθουσα Τιτάνια CINEMAX της Αθήνας σε ένα σημαντικό όσο και επίκαιρο αφιέρωμα.

Πρόκειται για το φιλμ «South of the Border» σε σκηνοθεσία του βραβευμένου με 3 Όσκαρ Όλιβερ Στόουν (Πλατούν) που αναφέρεται με ανατρεπτικό τρόπο στην εξαιρετικά δυναμική και χαρισματική μορφή του ηγέτη της Βεναζουέλας Ούγκο Τσάβες. Μάλιστα η αποκαλυπτική ταινία του Στόουν δέχτηκε όπως γράφτηκε, σφοδρή επίθεση από μερίδα των Αμερικάνικων μέσων ενημέρωσης. Η ταινία θα παίζεται στον κινηματογράφο ΤΙΤΑΝΙΑ CINEMAX (Πανεπιστημίου & Θεμιστοκλέους, τηλ.: 2103811147, 2103841689), από τις 10/01 έως 16/01.

καθημερινά στις 20:00. Το 20 φιλμ λέγεται «Τσάβες και Βενεζουέλα-Chávez, Venezuela and the new Latin America». Τον Φεβρουάριο του 2004, η Αλέιδα Γκουεβάρα διεξήγαγε μια φιλική και εκτεταμένη συνέντευξη με τον Ούγο Τσάβες, εξερευνώντας το εκρηκτικά επαναστατικό έδαφος της χώρας, μετά από το αποτυχημένο πραξικόπημα του Απριλίου του 2002, που υποκινήθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το ντοκιμαντέρ – και παρά τη λογοκρισία πληροφοριών από τις ΗΠΑ - μας προσφέρει τη σπάνια ευκαιρία να δούμε την πραγματική Βενεζουέλα, μια χώρα πλούσια σε ελπίδες, όνειρα και…πετρέλαιο. Η ταινία αυτή θα προβάλλεται στον κινηματογράφο ΤΙΤΑΝΙΑ CINEMAX από 10/01 έως 16/01 καθημερινά στις 21:30.

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ OLIVER STONE ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ ΤΟΥ

«Έχω υπάρξει αρκετά τυχερός ώστε να μπορώ να κάνω ταινίες για την ξεχασμένη, «πίσω αυλή» της Βόρειας Αμερικής, την Κεντρική και Νότια Αμερική. Η, χαμηλού μπάτζετ, ανεξάρτητη ταινία μου «Σαλβαδόρ», σχετικά με την εμπλοκή των ΗΠΑ στις διμοιρίες θανάτου στο Ελ Σαλβαδόρ, προβλήθηκε το 1986.

Η ταινία είχε πρωταγωνιστή τον Τζέιμς Γουντς, που για την ερμηνεία του προτάθηκε για Όσκαρ. Αυτή ακολουθήθηκε από τα ντοκιμαντέρ «Comandante» το 2003 και «Looking for Fidel» το 2004, που αποτελούνταν από συνεντεύξεις πρόσωπο-με-πρόσωπο με τον Φιντέλ Κάστρο. Κάθε μια από αυτές τις ταινίες πάσχισε να βρει διανομή στη Βόρεια Αμερική.

Με προσκάλεσαν για πρώτη φορά στη Βενεζουέλα για να γνωρίσω τον Ούγκο Τσάβες, κατά τη διάρκεια της υπόθεσης των Κολομβιανών ομήρων της FARC, τα Χριστούγεννα του 2007. Όπως συμβαίνει συνήθως, ο άνθρωπος που γνώρισα δεν ήταν ο άνθρωπος που διάβαζα και άκουγα από τα αμερικανικά media. Μπόρεσα να επιστρέψω τον Ιανουάριο του 2009, για να πάρω μια -πιο σε βάθος- συνέντευξη από τον πρόεδρο Τσάβες.

Ήταν ο Τσάβες στ’ αλήθεια η αντι-αμερικανική δύναμη που μας έλεγαν; Μόλις ξεκινήσαμε το ταξίδι μας, (με το συνεργείο) βρεθήκαμε να πηγαίνουμε πέρα κι από τη Βενεζουέλα, σε άλλες χώρες και να παίρνουμε συνέντευξη συνολικά από 7 προέδρους της ευρύτερης περιοχής, που αφηγούνται μια ακόμα μεγαλύτερη και πιο συναρπαστική ιστορία, η οποία κατέληξε στη δημιουργία της ταινίας South of the Border.

Ο ένας μετά τον άλλον, οι ηγέτες φαίνεται να λένε το ίδιο πράγμα: θέλουνε να έχουν τον έλεγχο των δικών τους φυσικών πόρων, να ενισχύσουν τους γειτονικούς τους δεσμούς, να αντιμετωπίζονται ως ίσοι προς ίσους με τις ΗΠΑ και να γίνουν οικονομικά ανεξάρτητοι από το ΔΝΤ. Από την εμπειρία μας στο θέμα του Ιράκ στην τηλεόραση, εμείς οι αμερικανοί πρέπει να αμφισβητήσουμε το ρόλο των δικών μας ΜΜΕ, που δαιμονοποιούν ξένους ηγέτες και τους παρουσιάζουν ως εχθρούς μας.

Οι επιπτώσεις αυτών των πράξεων μπορεί να είναι βάναυσες. Αυτή η ιστορία συνεχίζεται καιρό. Συμβαίνει αυτή τη στιγμή με τον Ούγκο Τσάβες στη Βενεζουέλα. Ελπίζω, στην ταινία μας, να καταφέρετε να ακούσετε μια πολύ διαφορετική πλευρά της «επίσημης» ιστορίας».

*Τα 2 ντοκιμαντέρ είναι ιδιαίτερα επίκαιρα λόγω και της ασθένειας του Τσάβες και της άσχημης τροπής που έχει πάρει η υγεία του το τελευταίο διάστημα.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture