Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Πάτρα: «Πλαγγόνες σε κόσμο χάρτινο» στον Παλίσσανδρο- Τι λένε στο thebest.gr οι δημιουργοί

Πάτρα: «Πλαγγόνες σε κόσμο χάρτινο» στον...

Από τις 3 ως τις 15 Δεκεμβρίου

Μιλήσαμε με τις αδερφές Τζήμα, τη Ρούλα και τη Σοφία, που εμπνεύστηκαν και δημιούργησαν τις χάρτινες κούκλες που εκτίθενται στον «Παλίσσανδρο», από τις 3 ως τις 15 Δεκεμβρίου. Μία πρωτότυπη έκθεση παρουσιάζεται από τις 3 Δεκεμβρίου στην Αίθουσα Τέχνης «Παλίσσανδρος», στην οδό Ερμού. Πρόκειται για την πρώτη εκτός Τρικάλων εξόρμηση των αδελφών Τζήμα, Ρούλας και Σοφίας, οι οποίες ήρθαν στην Πάτρα από τη Θεσσαλία, προκειμένου να εκθέσουν τις «Πλαγγόνες» τους, κούκλες κατασκευασμένες εξ ολοκλήρου από χαρτί, φτιαγμένες στο χέρι με ιδιαίτερη τεχνοτροπία, ενδιαφέρουσα συνεργασία των δυο τους και πρωτίστως με πολύ μεράκι και φαντασία.

Το thebest.gr συνάντησε τις δημιουργούς της έκθεσης στον «Παλίσσανδρο» και μίλησε μαζί τους για την έκθεση, τις «πλαγγόνες», την τέχνη και τη ζωή τους. Σεμνές, ολιγομίλητες και διακριτικές απάντησαν σε όλες τις απορίες μας, επιμένοντας όμως σε όλους τους τόνους πως «μιλούν καλύτερα μέσω των δημιουργημάτων τους» και πως «πραγματικές πρωταγωνίστριες αυτής της έκθεσης είναι οι πλαγγόνες τους και όχι οι ίδιες».

«Με την Πάτρα μας σύστησαν... τα παιδιά μας» λέει η Σοφία, της οποίας ο γιος σπουδάζει για τέταρτη χρονιά φέτος στο Πολυτεχνείο της πόλης. Η δε κόρη της Ρούλας είναι μόνιμα εγκατεστημένη στην Πάτρα, από το 2005. «Οι «Πλαγγόνες» ήρθαν στην Πάτρα χάρη στον φιλόξενο «Παλίσσανδρο» αλλά και λόγω της υψηλής καλλιτεχνικής κουλτούρας που νιώθουμε πως χαρακτηρίζει τους Πατρινούς. Είχαμε αρκετές ευκαιρίες στο πρόσφατο παρελθόν να παρακολουθήσουμε πολιτιστικές εκδηλώσεις στην πόλη, ενώ συμμετείχαμε και προσωπικά στο Πατρινό Καρναβάλι, το οποίο και παρακολουθούμε και μέσω των παιδιών μας. Ακόμα και τον τελικό τίτλο της έκθεσης στο Καρναβάλι σας τον πρωτο-ακούσαμε και, ως συμβατό με τις δημιουργίες μας, τον υιοθετήσαμε».

Τι είναι όμως αυτές οι δημιουργίες; Και ποιο ήταν το κίνητρο που έκανε τις δύο αδελφές να ασχοληθούν με τη συγκεκριμένη τεχνοτροπία; «Επί χρόνια καταπιανόμαστε με χειρονακτικές εργασίες και την κατασκευή χειροποίητων αντικειμένων. Η Σοφία είχε ταλέντο στη ζωγραφική, από μικρή. Ως αυτοδίδακτη ζωγράφιζε μικρά αριστουργήματα, έτσι τουλάχιστον φαίνονταν στα δικά μου μάτια» μας λέει η Ρούλα. «Αργότερα το μελέτησε επαρκώς το αντικείμενο, ερασιτεχνικά πάντα αλλά με επαγγελματική προσήλωση. Η δική μου ειδίκευση ήταν στα μικρο-αντικείμενα. Κοσμήματα, διακοσμητικά και άλλες εικαστικές εφαρμογές. Πειραματίζομαι επί χρόνια με διάφορες πρώτες ύλες; χαρτί, πηλό, σύρμα, μέταλλα.... Τα εργαστήρια ζωγραφικής, γλυπτικής και κοσμήματος που έχουμε παρακολουθήσει μας βοήθησαν να δίνουμε στις κατασκευές μας ποικιλία μορφών. Οι πλαγγόνες είναι μορφή πολυ-αγαπημένη, Ανθρώπινη. Που περιέχει έντονα και το στοιχείο της συνεργασίας, αφού τις φτιάχνουμε από κοινού με τη Σοφία».

Πως γίνεται αυτό αλήθεια; Πως συνεργάζεστε; Κάποιες από τις πλαγγόνες τις έφτιαξε η μία και κάποιες η άλλη; «Όχι. Καμία απ’ τις πλαγγόνες δεν έχει μία... μητέρα. Όλες οι κούκλες που θα δει κανείς στον Παλίσσανδρο είναι φτιαγμένες κι απ’ τις δυο μας. Κάθε μια έχει την ειδίκευσή της και στο τέλος από κοινού κρίνουμε το αποτέλεσμα και συν-αποφασίζουμε το αν αξίζει να... εμφανιστεί στον κόσμο ή θέλει διορθώσεις, συμπληρώματα, ξαναδούλεμα ή ακόμα και οριστική απόσυρση. Οι κούκλες που  ταξίδεψαν μαζί μας στην Πάτρα είναι αποτέλεσμα διαλόγου».

Ακόμα και με τις ίδιες τις κούκλες συνομιλούν η Ρούλα και η Σοφία Τζήμα. Τόσο κατά την κατασκευή τους, όσο και όταν οι τελικές μορφές –η καθεμιά, εντελώς διαφορετική από όλες τις άλλες- έχουν διαμορφωθεί. «Η όλη διαδικασία εμπεριέχει ένα είδος πρακτικού διαλογισμού, μια στάση ενδοσκόπησης που προκύπτει απ’ την εναλλαγή σιωπής, συγκέντρωσης και ενσυναίσθησης», μας εξομολογήθηκαν. Και συνεχίζουν: «Το να φτιάξεις μια κούκλα είναι μεγάλη ιστορία. Όταν επιθυμούμε να δραπετεύσουμε από τη σκέψη μας και να επικοινωνήσουμε με την καρδιά και το πνεύμα μας, γίνεται η κούκλα ένα πειραματικό μέσο, όπου εξερευνούνται συναισθήματα, φαντασιώσεις, μύθοι και εκτονώνονται άγχος, υπαρξιακές ανησυχίες, φόβοι, ακόμα και συναισθήματα ψυχικού βάρους. Πέρα από την εξερεύνηση των εσωτερικών μας τοπίων, εξάλλου,  με τις πλαγγόνες μας νιώθουμε πως υπηρετούμε μια καλλιτεχνική προοπτική της ανακύκλωσης».

Αυτά τα δημιουργήματα εκτίθενται στον Παλίσσανδρο, απ’ τις αρχές του Δεκέμβρη. Μορφές trash art που όχι μόνο προσφέρονται ως ένα ιδιαίτερο δώρο εποχής, μα που μπορούν να βρουν τη θέση τους παντού, σε ένα σαλόνι, σε ένα γραφείο, σε σπίτια κάθε αισθητικής και στυλ. Δίνουμε στις δύο Τρικαλινές καλλιτέχνιδες το λόγο για μία τελευταία κουβέντα. Μιλούν για την Πάτρα και τους εδώ συνεργάτες τους, με ένα στόμα και απολύτως ταυτόσημο σκεπτικό και φρασεολογία. Αποδίδουν τα εύσημα στον Νίκο Γερασιμόπουλο και τον Βασίλη Καρυδά, που πρόσφατα γνώρισαν, αλλά νιώθουν πως τους ξέρουν από παλιά. Μοιράζονται άλλωστε κοινές καλλιτεχνικές ανησυχίες: Ιδού τα λόγια της Ρούλας και της Σοφίας:

"Χωρίς την υποστήριξη του «Παλίσσανδρου» αυτή η έκθεση δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί. Δεν είναι μόνο ο πολύ φιλόξενος χώρος του Παλίσσανδρου που εκτός από την καλλιτεχνική αύρα και την ιστορικότητα διαθέτει την απαραίτητη διαρρύθμιση που αναδεικνύει τις δημιουργίες κάθε καλλιτέχνη. Είναι κυρίως η προσωπικότητα των ανθρώπων του, του Βασίλη και του Νίκου. Από την αρχή αγκάλιασαν την ιδέα της έκθεσης, ασχολήθηκαν με τη δουλειά μας και μας ενθάρρυναν κατά την προετοιμασία. Στη φάση του στησίματος της έκθεσης, εξάλλου, μας εξέπληξαν με τον επαγγελματισμό τους, την καλλιτεχνική τους ματιά και τα ταλέντα τους. Οφείλουμε να παραδεχτούμε πως ο τρόπος που οι πλαγγόνες μας εκτίθενται όχι μόνο μας ικανοποιεί, αλλά αισθανόμαστε πως αποτελεί βασικό συστατικό της έκθεσης»

Μένει στους επισκέπτες της έκθεσης η τελική γνώμη. Οι «Πλαγγόνες σε κόσμο χάρτινο» -όπως είναι ο πλήρης τίτλος της έκθεσης- θα βρίσκονται στο 8 της οδού Ερμού μέχρι το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου και είναι επισκέψιμες τις ώρες λειτουργίας των καταστημάτων. Την Παρασκευή στις 8 το απόγευμα θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια.

Ακολουθούν φωτογραφίες από μερικές από τις «Πλαγγόνες» της έκθεσης, που το thebest.gr εξασφάλισε κατ’ αποκλειστικότητα.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture