Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Πάτρα: Σήμερα στην "Πρωτοπορία" η παρουσίαση της νέας συλλογής του Γιώργου Κοζία

Πάτρα: Σήμερα στην "Πρωτοπορία"...

Για το βιβλίο "41ος Παράλληλος" θα μιλήσει ο φιλόλογος και συγγραφέας Άρης Δρουκόπουλος

Το βιβλιοπωλείο Πρωτοπορία της Πάτρας φιλοξενεί αυτή την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012 στις 20.30 την εκδήλωση παρουσίασης της νέας ποιητικής συλλογής του Πατρινού λογοτέχνη Γιώργου Κοζία με τίτλο «41ος Παράλληλος» εκδόσεις Στιγμή. Για τον Γιώργο Κοζία θα μιλήσει ο φιλόλογος και συγγραφέας Άρης Δρουκόπουλος.

Ο «41ος Παράλληλος» είναι ένα ποιητικό λόγιο παλίμψηστο και παραπέμπει στα πιο διαφορετικά είδη λόγου: βιβλικό χωρίο, μύθος, παραμύθι, αλληγορία, δημοτικό τραγούδι, ψευδοϊστορική παραβολή, βιβλιοφιλική και βιβλιολογική παραμυθία.

Αποτελεί ένα είδος περίτεχνου λογοτεχνικού αινίγματος -σουρεαλισμός και παράλογο εμπλέκονται με δόσεις μαγικών μεταμορφώσεων- που  καλεί τον αναγνώστη να ασκηθεί και να ασκήσει τις δικές του αισθητικές,  ψυχολογικές και ψυχαγωγικές προτιμήσεις.

«Στον 41ο Παράλληλο εξαρθρώνονται  οι γλωσσικές νόρμες και καταργείται η κεκανονισμένη ακολουθία των εικόνων σε μιαν επικράτεια ευφρόσυνου παράλογου, όπου η κωμωδία κατακυριεύει το δράμα και το δράμα μεταστοιχειώνετε σε παρωδία, αφήνοντας τα πάντα σε μια ριζική εκκρεμότητα», όπως έγραψε ο Βαγγέλης  Χατζηβασιλείου,  Ευφρόσυνο παράλογο, Περιοδικό "Εντευκτήριο", τχ. 97, Μάιος-Ιούλιος 2012.

«Ο Κοζίας, όπως και ο «πρόγονός του» Μίλτος Σαχτούρης, με τον οποίο έχει εμφανή διάλογο, αναπαράγει το μύθο των ηρώων του. Τους μεταθέτει πολλές φορές σε άλλο τόπο, σε άλλο χρόνο, σε άλλο τοπίο.  Στις προηγούμενες συλλογές του η έκπληξη είναι μια. Ή δυο το πολύ. Σε αντιστάθμισμα όμως ο 41ος Παράλληλος διαθέτει καλύτερη γλώσσα, λέξεις θαυμαστές που από μόνες τους είναι εικόνες. Συνεπώς η ποίηση του Γ. Κοζία κάνει συνεχώς βήματα προς τα εμπρός», σημείωσε ο Βασίλης Λαδάς, Οι μαγικές μεταμορφώσεις στην ποίηση του Γιώργου Κοζία, "Δρόμος της Αριστεράς", 8.9.2012

Ο φιλόλογος Άρης Α. Δρουκόπουλος γεννήθηκε στην Πάτρα το 1939. Σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και υπηρέτησε, επί πολλά χρόνια, τόσο στη δημόσια όσο και στην ιδιωτική Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Έχει δημοσιεύσει φιλολογικές μελέτες σε διάφορα περιοδικά ("Υδρία", "Παράθυρο", "Εντευκτήριο", "Γιατί"), καθώς και μελέτες με θέμα τη διδασκαλία των αρχαίων και των νέων ελληνικών στο περιοδικό "Νέα Παιδεία", κ.ά.. Έχει συγγράψει τις μελέτες: "Ένα υποθετικό Αναγνωστικό Λογοτεχνίας με κείμενα του Γιώργου Ιωάννου" ("Νέα Παιδεία"), "Το ύφος του Γιώργου Ιωάννου" ("Γιατί"), και τη μονογραφία "Γιώργος Ιωάννου: ένας οδηγός για την ανάγνωση του έργου του" (εκδ. "Ειρμός", 1992).

Άλλα έργα (2004) Η διδασκαλία της νεοελληνικής λογοτεχνίας στο γυμνάσιο και στο ενιαίο λύκειο, Μεταίχμιο, (2004) Νεοελληνική λογοτεχνία, Μεταίχμιο,  (2002)     Η διδακτική του αρχαίου ελληνικού κειμένου στο γυμνάσιο και στο ενιαίο λύκειο, Μεταίχμιο. Συμμετοχή σε συλλογικά έργα: (2012) Αρχαίοι Έλληνες ιστοριογράφοι Α΄ γενικού λυκείου, Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων Διόφαντος.

Κοζίας Γιώργος (Πάτρα, 1958).

Πρωτοδημοσίευσε στα περιοδικά «Το Δέντρο» και «Ευθύνη» 1983.

Έργα του:

*«Ζωολογικός κήπος» (1989)

*«Ο μάρτυρας που δεν υπήρξε»(1995)

*«Πεδίον ρίψεων» (2001)

*«Κόσμος χωρίς ταξιδιώτες» (2007)

* «41ος Παράλληλος» (2012)

Όλα στις εκδόσεις Στιγμή.

*Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί και ανθολογηθεί στα γαλλικά και ισπανικά.

*Επτά πίνακες εμπνευσμένοι από ποιήματά του εκτέθηκαν στο βιβλιοπωλείο «Λεμόνι» στην έκθεση της Εύης Τσακνιά «Οι εικόνες πίσω από τις λέξεις» Οκτώβριος- Νοέμβριος 2010

Ποιήματα μελοποιημένα από τον Θάνο Μικρούτσικο:

*Η ΓΗ ΤΣΑΚΙΣΜΕΝΟ ΚΑΡΑΒΙ σε ποίηση Γιώργου Κοζία και παρεμβολές στίχων του William Blake (2009), Για μετζοσοπράνο και πιάνο, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Ιανουάριος 2009, Αγγελική Καθαρίου, μετζοσοπράνο, Νέλλη Σεμιτέκολο, πιάνο.

*ΕΡΓΑ ΓΙΑ ΦΛΑΟΥΤΟ Ιβόνα Γκλίνκα, φλάουτο- ΚΟΣΜΟΣ ΧΩΡΙΣ ΤΑΞΙΔΙΩΤΕΣ (2007) Αφήγηση: Δημήτρης Παπανικολάου. LEGEND CLASSICS.

Κριτικές και παρουσιάσεις για το έργο του έχουν γράψει οι κ.κ.:  Nίκος Σπάνιας, Σπ. Τσακνιάς, Χρ. Ηλιόπουλος, Γ. Βέης, Ν. Κοκκινάκη, Βαγ. Χατζηβασιλείου, Δ. Μαρωνίτης, Alicia Villar Lecumberri, Αλ. Ζήρας, Αρ. Δρουκόπουλος, Κ. Λογαράς, Σωτ. Τσαπαλίρα, Β. Καλαμαράς, Γ. Κακουλίδης, Γ. Χρυσανθόπουλος,, Β. Λαδάς κ.α. σε εφημερίδες και περιοδικά: Το Βήμα της Κυριακής, Καθημερινή, Ελευθεροτυπία, Αυγή, Νίκη, Ριζοσπάστης, Εθνικός Κήρυξ Νέας Υόρκης, Διαβάζω, Εντευκτήριο, Αντί, Ποίηση, Μανδραγόρας, Greek Culture «Στιγμιότυπα Ελληνικού Πολιτισμού – Year Book 2007-2008», Δρόμος της Αριστεράς.

Το βιβλιοπωλείο «Πρωτοπορία» βρίσκεται στην Πάτρα, Γεροκωστοπούλου 31, 2610 278727.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture