Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΓΟΡΑ

/

Δεκάδες δόσεις για την αποπληρωμή οφειλών στην Εφορία-Έρχεται μόνιμη ρύθμιση

Δεκάδες δόσεις για την αποπληρωμή οφειλώ...

Στο πλαίσιο των ενεργειών που δρομολογούνται για να πάρει «ανάσες» η αγορά.

Στη βελτίωση του υφιστάμενου καθεστώτος των δόσεων όσον αφορά την εξόφληση των ληξιπροθέσμων χρεών προς το Δημόσιο προχωρά άμεσα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, στο πλαίσιο των ενεργειών που δρομολογούνται για να πάρει «ανάσες» η αγορά.

Αυτό αποκάλυψε χθες, κατά τη διάρκεια συνεντεύξεως Τύπου, ο αρμόδιος επί των εσόδων υφυπουργός Οικονομικών, Γ. Μαυραγάνης, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες της «Ν» (φ. 19.11.2012, σελ. 1), ενώ επεσήμανε ότι η νέα ρύθμιση θα περιληφθεί σε ειδική τροπολογία που θα κατατεθεί είτε στο φορολογικό νομοσχέδιο, είτε στο νέο Ποινολόγιο και με την οποία θα τροποποιούνται ουσιαστικά οι σχετικές διατάξεις του Κώδικα Δημοσίων Εσόδων.

Με τον τρόπο αυτό το οικονομικό επιτελείο θα άρει και το «απαγορευτικό» της τρόικας για θέσπιση νέων ευνοϊκών ρυθμίσεων για την εξόφληση χρεών και νέων περαιώσεων, ενώ ταυτόχρονα θα καταφέρει να δώσει μια ακόμη ευκαιρία σε ελεύθερους επαγγελματίες, επιτηδευματίες και επιχειρήσεις να κλείσουν χρέη του παρελθόντος, γεγονός που θα συμβάλλει αναμφίβολα στη βιωσιμότητα πολλών εταιρειών και στη διασφάλιση θέσεων εργασίας.

Μόνιμη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα

Ειδικότερα, όπως έχει ήδη επισημάνει η «Ν», σήμερα η ρύθμιση που ισχύει δίνει τη δυνατότητα σε κάποιον που οφείλει στην εφορία να πληρώσει έως και σε 48 δόσεις, με ελάχιστο ποσό καταβολής τα 300 ευρώ. Σε καμία περίπτωση όμως δεν χορηγείται από τις εφορίες ο ανώτατος αριθμός δόσεων, αφού πάγια τακτική είναι να παρέχεται δυνατότητα εξόφλησης σε 15 ή το πολύ σε 17 δόσεις, αφού και με τον υψηλότερο συντελεστή βαρύτητας που μπορεί να έχει ο οφειλέτης δικαιούται μέχρι 26 δόσεις, που ποτέ όμως δεν κατοχυρώνει.

Το νέο καθεστώς που θα θεσπιστεί θα προβλέπει ότι με την πρώτη αίτηση του υπόχρεου θα μπορεί ο προϊστάμενος της αρμόδιας ΔΟΥ να δώσει τη δυνατότητα να εξοφλήσει έως και σε 36 δόσεις, ενώ με τη δεύτερη αίτηση θα μπορεί ο αριθμός των δόσεων να ανέλθει ακόμη και στις 48. Είναι αξιοσημείωτο μάλιστα ότι στην εν λόγω ρύθμιση θα υπάρχει πρόβλεψη και για χαμηλότερα ποσά δόσεων που θα κυμαίνονται από 80 έως 100 ευρώ.

Θα πρέπει, ωστόσο, να αναφερθεί ότι κορυφαία στελέχη του οικονομικού επιτελείου με έμφαση ανέφεραν ότι «για να καταστεί το νέο καθεστώς δελεαστικό δεν θα πρέπει να υπάρχει ελάχιστο όριο καταβολής».

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών μελετά και τη θέσπιση αντικειμενικών κριτηρίων, εισοδηματικών και περιουσιακών, βάσει των οποίων θα πρέπει να αποδεικνύεται η οικονομική δυνατότητα ή αδυναμία κάθε φορολογούμενου και θα είναι δεσμευτικά για τον κάθε έφορο, αφού θα τον υποχρεώνουν να χορηγήσει συγκεκριμένο αριθμό δόσεων.

Ουσιαστικά το σκεπτικό του οικονομικού επιτελείου είναι να υπάρξει πλέον μια μόνιμη ρύθμιση, που δεν θα «κλείνει» θέτοντας χρονικά περιθώρια για να υπαχθεί κάποιος σε αυτήν ώστε να κερδίσει τα ευεργετήματα, αλλά αντίθετα οποιαδήποτε στιγμή θα μπορεί κανείς να ενταχθεί, ακόμη κι αν είχε κατά το παρελθόν υπαχθεί σε άλλες ρυθμίσεις στις οποίες δεν ανταποκρίθηκε.

Με τον τρόπο αυτό και το δημόσιο ευελπιστεί ότι θα «φρενάρει» την ιλιγγιώδη αύξηση των ληξιπροθέσμων, που από την αρχή του έτους έχουν ξεπεράσει τα 11 δισ. ευρώ και συνολικά υπερβαίνουν τα 54 δισ. ευρώ, αλλά και θα καταφέρει να εισπράξει ένα σημαντικό μέρος δίνοντας μια τονωτική «ένεση» στα δημόσια έσοδα.

Ανάσες στην αγορά και με το νέο ποινολόγιο

Το νέο καθεστώς των ποινών θα είναι «φιλικότερο» τόσο προς τα φυσικά, όσο και προς τα νομικά πρόσωπα, ενώ θα στηρίζεται στο τρίπτυχο «Φόρος - Τόκος - Πρόστιμο».

Ουσιαστικά με βάση το σχέδιο που επεξεργάζονται οι συνεργάτες του υφυπουργού Οικονομικών, Γ. Μαυραγάνη, στις περιπτώσεις που κάποιος δεν μπορεί να πληρώσει το φόρο εισοδήματος, ή κεφαλαίου, ή το ΦΠΑ κ.ά., θα καλείται από την εφορία του να πληρώσει το φόρο με έναν πολύ χαμηλό τόκο από 1% έως 10% επί του φόρου που δεν πληρώθηκε ανάλογα με την παράβαση, σε πολλές δόσεις (έως 40) και με διαγραφή των προσαυξήσεων (έως 80%).

Ταυτόχρονα οι βασικότερες αλλαγές που θα περιλαμβάνει θα είναι:

* κατάργηση των αυτοτελών χρηματικών προστίμων για την πρώτη φορολογική παράβαση.

* απόρριψη από τους ελεγκτές των βιβλίων μόνο για σοβαρές παραβάσεις, όχι για τυπικές.

Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο η σχετική ρύθμιση να είναι ακόμη πιο ριζοσπαστική, δηλαδή να μην απορρίπτονται ούτε για σοβαρές παραβάσεις τα βιβλία και μόνο η απώλειά τους να οδηγεί σε εξωλογιστικό προσδιορισμό εισοδημάτων ή κερδών.

* έκπτωση 30% από το συνολικό φόρο που καλείται να πληρώσει στην Εφορία όποιος συλλαμβάνεται να παρανομεί, εφόσον καταβάλει εφάπαξ το ποσό της ποινής.

* ακύρωση των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης εσόδων, όπως κατασχέσεις εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων, καθώς και των ποινικών διώξεων για όσους έλθουν σε συμφωνία διακανονισμού των υποχρεώσεών τους (οικειοθελής συμμόρφωση) με εξαίρεση προκλητικές περιπτώσεις φοροδιαφυγής και ξεπλύματος «μαύρου χρήματος».

Για τις επιχειρήσεις ο αριθμός των δόσεων θα εξαρτάται από την οικονομική κατάσταση, το είδος και το ύψος του τζίρου τους.

Από την άλλη πλευρά με το νέο σύστημα ελέγχων που θα εφαρμοστεί ο φόρος που θα επιβάλλεται θα βεβαιώνεται αυτόματα και θα κυμαίνεται από 3% - 5% των ακαθαρίστων εσόδων της επιχείρησης ή του ελεύθερου επαγγελματία ανάλογα με την έδρα, το μέγεθος και το είδος της δραστηριότητας.

.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Αγορά