Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Πάτρα: Θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο της χώρας προκάλεσε η είδηση του θανάτου του Θανάση Τσιπινάκη-Τι λένε στο thebest.gr διάσημοι καλλιτέχνες

Πάτρα: Θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο της...
Μαρτάτος Tάκης

Ο Διονύσης Σαββόπουλος είχε επισκεφθεί τον εκλιπόντα συνθέτη στο νοσοκομείο Αττικόν-Συγκλονισμένος από το θλιβερό μαντάτο και ο Κώστας Μακεδόνας

Το θλιβερό προνόμιο της τελευταίας συνεργασίας με τον μαέστρο Θανάση Τσιπινάκη που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 55 ετών και κηδεύτηκε χθες στο Β’ Δημοτικό Κοιμητήριο της Πάτρας στη Λεύκα, είχαν ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Πολυφωνικής χορωδίας Σταύρος Σολωμός και η μαέστρος της νεανικής χορωδίας του ομίλου της Πολυφωνικής, Ελένη Παπαδοπούλου-Αραβαντινού.

Η νεανική γυναικεία χορωδία της Πολυφωνικής (με πάνω από ογδόντα μέλη) έδωσε το δικό της ξεχωριστό ηχόχρωμα και νεανική λάμψη στην όμορφη μουσική παραγωγή του Διονύση Σαββόπουλου «Μάνος Χατζιδάκις…τώρα» όπου καθοριστική συμβολή στο τελικό μουσικό αποτέλεσμα είχε και η Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων του Δήμου Πατρέων υπό τη μπαγκέτα του εκλιπόντος Θανάση Τσιπινάκη.

Η συγκεκριμένη παραγωγή παρουσιάστηκε αρχικά στο Αρχαίο Ωδείο της Πάτρας στο Διεθνές Φεστιβάλ στα μέσα Ιουλίου ενώ στις 17 Αυγούστου 2012 στο Κάστρο της Κυλλήνης όπου και ξαναπαίχθηκε, έμελλε να είναι και η τελευταία φορά που ο εργατικός και σεμνός Θανάσης Τσιπινάκης διηύθυνε την αγαπημένη του Ορχήστρα με τα μαντολίνα, τις κιθάρες, τις μάντολες και το κοντραμπάσο.

Στις δύο μεγαλειώδεις συναυλίες στο Ηρώδειο στις αρχές Οκτωβρίου 2012 ο Θανάσης Τσιπινάκης λόγω της ασθένειας του, αντικαταστάθηκε από συνάδελφο του, γυναίκα μαέστρο. Το ίδιο συνέβη και στις δύο πρόσφατες συναυλίες που δόθηκαν στις 21 και 23 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών όπου και συμμετείχε η Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων του Δήμου Πατρέων έχοντας νοερά μαζί της και τον δημιουργό και αγαπημένο της μαέστρο Θανάση Τσιπινάκη που στις 23 Νοεμβρίου η υγεία του είχε επιδεινωθεί και τελούσε πλέον σε καταστολή στο Νοσοκομείο Αττικόν της Αθήνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του thebest.gr, ο Διονύσης Σαββόπουλος που είχε εκφράσει δημοσίως τον θαυμασμό του για τον Θανάση Τσιπινάκη, χαρακτηρίζοντας τον «επιστήθιο» φίλο αλλά και για τα παιδιά της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων και της νεανικής χορωδίας της Πολυφωνικής, είχε επισκεφθεί τον Θανάση Τσιπινάκη στο Αττικόν Νοσοκομείο στην Αθήνα όπου νοσηλευόταν και έδινε τη μάχη με τον καρκίνο.

Ο Θανάσης Τσιπινάκης στη συνέντευξη Τύπου που είχε δοθεί στα γραφεία του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων στα μέσα Ιουλίου 2012 για τις ανάγκες της σπουδαίας αυτής μουσικής παραγωγής-αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκι, είχε πει ότι ήταν η 2η φορά που η Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων συνέπραττε με τον Διονύση Σαββόπουλο.

«Είναι τετριμμένο αλλά το επαναλαμβάνω, είναι μεγάλη τιμή μας να συνεργαζόμαστε με τον Διονύση Σαββόπουλο. Όλη η παράσταση έχει την γενική επιμέλεια του κυρίου Σαββόπουλου και θεωρώ ότι η ερμηνεία του και ο ιδιαίτερος τρόπος που αποδίδει τα κομμάτια του Χατζιδάκι έλειπε από αυτά τα τραγούδια», είχε τονίσει χαρακτηριστικά ο Θανάσης Τσιπινάκης καθώς και ότι είχε χρειαστεί να γραφτούν τουλάχιστον 500 σελίδες μουσικής για τις ανάγκες της συναυλίας.

Συγκλονισμένος από την είδηση του θανάτου του Θανάση Τσιπινάκη, σύμφωνα με πληροφορίες είναι και ο γνωστός τραγουδιστής Κώστας Μακεδόνας, ο οποίος δεν μπόρεσε να έρθει στην κηδεία καθώς βρισκόταν λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων μεταξύ Ελλάδας και εξωτερικού (ασχολείται εκτός από το τραγούδι και επαγγελματικά ως πιλότος αεροσκαφών).

Ο Κώστας Μακεδόνας με τον Δημήτρη Μπάση και τον Αλέξη Σκαρμέα τον Ιούνιο του 2010, όταν γιορτάστηκαν τα 25 χρόνια της Ορχήστρας Νυκτών εγχόρδων στο Αρχαίο Ωδείο της Πάτρας.

Ο Κώστας Μακεδόνας με τον Δημήτρη Μπάση ...

Ο Κώστας Μακεδόνας με τον Δημήτρη Μπάση και τον Αλέξη Σκαρμέα τον Ιούνιο του 2010, όταν γιορτάστηκαν τα 25 χρόνια της Ορχήστρας Νυκτών εγχόρδων στο Αρχαίο Ωδείο της Πάτρας.

Η Πατρινή μαέστρος της νεανικής χορωδίας του μουσικού Ομίλου της Πολυφωνικής Πάτρας, Ελένη Παπαδοπούλου-Αραβαντινού μιλώντας στο thebest.gr, έκανε λόγο για μία μεγάλη απώλεια όσον αφορά το χαμό του Θανάση Τσιπινάκη.

«Θεωρώ ότι άνοιγε δρόμους για μας, η έννοια της επαρχίας δεν υπήρχε στον Θανάση Τσιπινάκη, είχε φύγει από πάνω του και χάρη σε αυτόν η Πολυφωνική έφτασε να εμφανιστεί μέχρι το Ηρώδειο σε δύο συναυλίες με προπωλημένα όλα τα εισιτήρια. Δεν είναι τυχαίο και αμελητέο το γεγονός ότι τον εμπιστεύονταν όλοι αυτοί οι καταξιωμένοι καλλιτέχνες όπως ο Σαββόπουλος, το έκαναν γιατί ο Τσιπινάκης είχε να επιδείξει αξιόλογο μουσικό έργο. Ακούσαμε τον Χοσέ Καρέρας με την Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων στην Πάτρα, για φανταστείτε.

Ήταν άνθρωπος με όραμα, γενναιόδωρος που σεβόταν τη δουλειά σου, δοτικός και ξεκάθαρος που δεν έκανε υποδείξεις και δεν παρενέβαινε στο δικό σου έργο. Όλα τα κορίτσια μέλη της νεανικής χορωδίας της Πολυφωνικής που συνεργάστηκαν μαζί του, σοκαρίστηκαν και στενοχωρήθηκαν με το θλιβερό άγγελμα του θανάτου του. Μακάρι να βρεθεί λύση στους δύσκολους καιρούς που ζούμε και να παραμείνει η Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων του Δήμου Πατρέων και να μην σβήσει.

Επίσης έχω να πω ότι βοηθούσε πολύ και συμβούλευε τους νεότερους μαέστρους και μουσικά τον εμπιστευόσουν απόλυτα. Αυτό αποκόμισα από τη συνεργασία μας στις συναυλίες “Μάνος Χατζιδάκις…Τώρα”», τόνισε χαρακτηριστικά στο thebest.gr, η μαέστρος Ελένη Παπαδοπούλου-Αραβαντινού.

Ο Σταύρος Σολωμός, ο Θανάσης Τσιπινάκης, ο Διονύσης Σαββόπουλος και η Ελένη Παπαδοπούλου-Αραβαντινού στο Αρχαίο Ωδείο μετά το τέλος της επιτυχημένης συναυλίας "Μάνος Χατζιδάκις...Τώρα".

Ο Σταύρος Σολωμός, ο Θανάσης Τσιπινάκης,...

Ο Σταύρος Σολωμός, ο Θανάσης Τσιπινάκης, ο Διονύσης Σαββόπουλος και η Ελένη Παπαδοπούλου-Αραβαντινού στο Αρχαίο Ωδείο μετά το τέλος της επιτυχημένης συναυλίας "Μάνος Χατζιδάκις...Τώρα".

Τέλος η κυρία Παπαδοπούλου-Αραβαντινού ανέφερε στο thebest.gr ότι η νεανική και παιδική χορωδία της Πολυφωνικής ετοιμάζεται τώρα για να συμμετάσχει στο μεγάλο χριστουγεννιάτικο κονσέρτο της ΕΡΤ με την ορχήστρα της ΕΡΤ στις 14 Δεκεμβρίου 2012 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Η Πολυφωνική (με τη Μικτή χορωδία) είχε ξανασυνεργαστεί με την Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων και τον Θανάση Τσιπινάκη σε συναυλία του Μίμη Πλέσσα στο πλαίσιο του συνεδρίου του Μεταπτυχιακού Τμήματος Χημείας στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών. Επίσης η Νεανική χορωδία της Πολυφωνικής συνέπραξε με την Ορχήστρα, πάλι σε έργα και τραγούδια Μίμη Πλέσσα, πριν από δύο χρόνια.

Επίσης να σημειωθεί ότι ο ερμηνευτής Κώστας Θωμαίδης και ο συνθέτης Γιώργος Ανδρέου που παρέστησαν χθες στην κηδεία του Θανάση Τσιπινάκη στο ναό του Αγίου Ανδρέα στην Πάτρα, εξέφρασαν την ανάγκη να μην ξεχαστεί το έργο και η προσφορά του εκλιπόντος και να προχωρήσει η ψηφιοποίηση ηχογραφήσεων και άλλου υλικού της ορχήστρας.

Πάντως θα επαναλάβουμε για άλλη μία φορά ότι συζητήθηκε και σχολιάστηκε η απουσία πολλών από τους καλλιτέχνες με τους οποίους η Ορχήστρα είχε κατά καιρούς συνεργαστεί, από την κηδεία του Θανάση Τσιπινάκη.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture