Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

WELL BEING

/

Η γρίπη και ο πυρετός σε κατάσταση εγκυμοσύνης συνδέονται με τον αυτισμό

Η γρίπη και ο πυρετός σε κατάσταση εγκυμ...

Όπως αναφέρει νέα επιστημονική έρευνα

Πιθανότα, το βασικότερο ερώτημα ανάμεσα σε γονείς αυτιστικών παιδιών ή όσων έχουν αναπάντητα ερωτήματα σε σχέση με τον αυτισμό είναι το πώς αυτός δημιουργείται.

Πρόκειται για κατάσταση για την οποία, ακόμα, δεν έχουν δοθεί χειροπιαστές απαντήσεις από τους επιστήμονες, καθώς, ακόμα κι εκείνοι, δεν είναι βέβαιοι για τα ακριβή αίτια που τον προκαλούν ή τον δημιουργούν. Σύμφωνα με την αντιπρόεδρο της Εταιρείας Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων (Ε.Ε.Π.Α.Α.), επίσημα στοιχεία για την Ελλάδα προς το παρόν δεν υπάρχουν, όμως, βάσει παγκόσμιων στατιστικών μελετών, υπολογίζεται ότι σε διεθνές επίπεδο το φάσμα διαταραχών του αυτισμού "αγγίζει" ένα στα 100 παιδιά.

Μία έρευνα, τα αρχικά ευρήματα της οποίας παρουσιάζονται σήμερα στο περιοδικό Pediatrics, αποκαλύπτει πως η γρίπη ή η παρατεταμένη εμπύρετη κατάσταση των εγκύων μπορεί να βάλει σε μεγάλο κίνδυνο –σχετιζόμενο με τον αυτισμό και άλλες παρόμοιες διαταραχές- τα έμβρυα.

Κοινές μολύνσεις, ανάμεσά τους και αναπνευστικά προβλήματα, κρυολογήματα και ουρολοιμώξεις, σύμφωνα με την έρευνα δεν βρέθηκε να αποτελούν σημαντικό παράγοντα κινδύνου. Ωστόσο, παιδιά μητέρων που ανέφεραν ότι πέρασαν γρίπη κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης τους, είχαν διπλάσιες πιθανότητες να διαγνωσθούν με αυτισμό και παρόμοιες διαταραχές πριν κλείσουν τα τρία χρόνια ζωής τους. Επίσης, παιδιά των οποίων οι μαμάδες αντιμετώπισαν παρατεταμένη εμπύρετη κατάσταση στην εγκυμοσύνη τους, διάρκειας επτά ή περισσότερων ημερών, είχαν τριπλάσιες πιθανότητες να διαγνωσθούν με αυτισμό ή άλλες, παρεμφερείς διαταραχές. 

Μελέτες σε ζώα έχουν καταλήξει στο ότι όταν το ανοσοποιητικό σύστημα μιας εγκύου «ξυπνήσει» με στόχο την αντιμετώπιση κάποιας μόλυνσης, ίσως επηρεαστεί ο εγκέφαλος του εμβρύου, όμως οι μηχανισμοί που θα προξενούσαν κάτι τέτοιο, μέχρι στιγμής, παραμένουν ακατάληπτοι, δήλωσε ένας εκ των ερευνητών στην Huffington Post.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία 97.000 παιδιών γεννημένων στη Δανία μεταξύ των ετών 1997 και 2003 όπως και των μητέρων τους, οι οποίες είχαν απαντήσει σε ερωτηματολόγια σχετικά με πιθανές μολύνσεις που μπορεί να είχαν αντιμετωπίσει την περίοδο της εγκυμοσύνης ή για λήψη αντιβιοτικών το ίδιο διάστημα.

Οι επιστήμονες θεώρησαν σημαντικές και τις απαντήσεις σχετικά με τα αντιβιοτικά, καθώς συνδέουν τη χρήση τους –αν και σε πολύ μικρότερο βαθμό- με τον αυτισμό χωρίς, όμως, να είναι ικανοί να προσδιορίσουν τη μεταξύ τους σύνδεση.

Ανάμεσα σε άλλα που αναφέρονται στην έρευνα, τονίζεται πως, αν και τίποτα δεν μπορεί να παραβλεφθεί στην περίπτωση του αυτισμού, δεν αποκλείται να είναι, απλώς, θέμα (κακής) τύχης.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being