Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

MARIA'S TASTE

/

Τάρτα με χοιρινό, αρακά και μείγμα τυριών!

Τάρτα με χοιρινό, αρακά και μείγμα τυριών!

Κατηγορία : Πίτες και τάρτες

Μια πολύ χορταστική τάρτα που θα εντυπωσιάσει την οικογένεια ή τους καλεσμένους σας. Εάν δεν έχουμε χρόνο να φτιάξουμε τη βάση μόνοι μας μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε  έτοιμο φύλλο σφολιάτας ή με την ένδειξη στη συσκευασία για τάρτες.

Υλικά

Για τη βάση

250γρ αλεύρι

125γρ βούτυρο σε κύβους ή 100ml ελαιόλαδο

3-4 κουταλιές της σούπας κρύο νερό

½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

1 ασπάδι αβγού χτυπημένο

(2 φλιτζάνια ρύζι για το ψήσιμο της τάρτας)

Για τη γέμιση

400γρ χοιρινό μπούτι σε μπουκιές

400γρ αρακάς

2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα

1 φλιτζάνι πελτέ ντομάτας (από φρέσκιες ή έτοιμο)

1 ποτήρι κόκκινο ξηρό κρασί

1/3 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

300γρ μείγμα τριμμένων τυριών (γκούντα, κασέρι, ένταμ κ.α)

Ελαιόλαδο

Λίγη ζάχαρη

Μπαχάρι, κανέλλα, μοσχοκάρυδο

Αλάτι, πιπέρι

 

Εκτέλεση

Η βάση

Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, το αλάτι και τους κύβους από το βούτυρο όπως είναι από το ψυγείο. Αρχίζουμε με τα δάχτυλα να τρίβουμε το αλεύρι με τους κύβους φτιάχνοντας ψίχουλα μέχρι να πάρει όλο το μείγμα αυτή τη μορφή. (Αν χρησιμοποιούμε ελαιόλαδο μπορούμε απλά να ανακατέψουμε το μείγμα στο μπλέντερ). Στη συνέχεια ρίχνουμε μια κουταλιά κρύο νερό και αρχίζουμε να δένουμε τα ψίχουλα της ζύμης. Μόλις το απορροφήσει ρίχνουμε κι άλλη κουταλιά, ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και επαναλαμβάνουμε εάν χρειαστεί. Σκοπός μας είναι να ενώσουμε τα υλικά μας σε μια μπάλα. Να μην διακρίνονται ψίχουλα αλλά και να μην μας λασπώσει η ζύμη γιατί δεν θα ανοίγει μετά.

Όταν έχουμε ετοιμάσει τη μπάλα ζύμης την τυλίγουμε με μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για μία ώρα να ξεκουραστεί.

Αφού περάσει η μία ώρα, βγάζουμε από το ψυγείο, στρώνουμε στον πάγκο μας μια λαδόκολλα και τοποθετούμε επάνω τη ζύμη. Με το χέρι μας την πιέζουμε να ανοίξει αρκετά. Αν δημιουργηθούν κοψίματα στην περιφέρειά της δεν πειράζει είναι φυσιολογικό. Καλύπτουμε και από την πάνω μεριά της ζύμης με μια λαδόκολλα και ανοίγουμε τη ζύμη μας με τον πλάστη μέχρι να πάρει το μέγεθος που θέλουμε για να καλύψει την ταρτιέρα μας και τα πλαϊνά της. Καλύτερα να περισσεύει και έξω από το χείλος της ταρτιέρας παρά να μην την καλύπτει εντελώς.

Αφαιρούμε από τις λαδόκολλες και στρώνουμε ζύμη στην ταρτιέρα. Όπου περισσεύει την κόβουμε. Στρώνουμε από πάνω μια λαδόκολλα ρίχνουμε το ρύζι να καλύψει όλη την επιφάνεια της ζύμης και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για 20 λεπτά. Αυτό το κάνουμε γιατί διαφορετικά όταν θα προσθέσουμε τη γέμιση θα μουλιάσει η βάση μας.

Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Τότε θα είμαστε έτοιμοι να ρίξουμε τη γέμιση. Πριν το κάνουμε απλώνουμε με ένα πινέλο ένα χτυπημένο ασπράδι αβγού για να λειτουργήσει ως «μεμβράνη» προστασίας ανάμεσα στη βάση και τη γέμιση.

Η γέμιση

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια να γυαλίσουν. Προσθέτουμε το κρέας, αλάτι, πιπέρι και σοτάρουμε να ροδίσει καλά από όλες τις πλευρές. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να βράσει μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά. Προσθέτουμε νερό και αφήνουμε το κρέας μας να βράσει για περίπου 45-50 λεπτά. Τότε προσθέτουμε τον αρακά, τη ντομάτα και τα μπαχαρικά μας και αφήνουμε μέχρι να μαλακώσει το κρέας και ο αρακάς. Αν χρειαστεί κατά το βράσιμο προσθέτουμε λίγο νερό. Λίγο πριν το κατεβάσουμε από τη φωτιά ρίχνουμε και το μαϊντανό.

Όταν το φαγητό μας είναι έτοιμο το βάζουμε πάνω στη ζύμη μας και πασπαλίζουμε με το μείγμα τυριών. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για περίπου 20 λεπτά μέχρι να ψηθεί καλά η ζύμη και να λιώσει το τυρί μας.

Καλή απόλαυση!

Tips

Αν διπλασιάσουμε τις ποσότητες της γέμισης (χωρίς το τυρί) έχουμε και δεύτερο πιάτο έτοιμο, χοιρινό κοκκινιστό με αρακά.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Maria's taste