Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Έρχεται στο Δημοτικό θέατρο "Απόλλων" της Πάτρας η παράσταση η "Μπέμπα" με την Ναταλία Στυλιανού

Έρχεται στο Δημοτικό θέατρο "Απόλλω...

Η παράσταση που έχει ήδη χειροκροτηθεί στην Αθήνα, θα παιχθεί στην Πάτρα στις 2,3 και 4 Νοεμβρίου

Το ΔΗΠΕΘΕ της Πάτρας αναμένεται να φιλοξενήσει το τριήμερο 2, 3 και 4 Νοεμβρίου 2012 στη σκηνή του Δημοτικού θεάτρου «Απόλλων», τον ενδιαφέροντα θεατρικό μονόλογο του Δημήτρη Τσεκούρα «Η Μπέμπα», σε σκηνοθεσία του Ορέστη Τάτση, σκηνικά – κοστούμια του Κωνσταντίνου Ζαμάνη, μουσική – σύνθεση ήχων του καλλιτεχνικού διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας Θοδωρή Αμπαζή και επιμέλεια κίνησης, βοηθό σκηνοθέτη την Πωλίνα Κρεμαστά.

Στην παράσταση που έχει χειροκροτηθεί στην Αθήνα, πρωταγωνιστεί η Ναταλία Στυλιανού.

Η παράσταση πρωτοπαίχθηκε την άνοιξη του 2010 στο Απλό Θέατρο για 3 εβδομάδες και μετά την επιτυχία της ξαναπαρουσιάστηκε στο θέατρο Στοά από τις 8 Νοεμβρίου έως τις 11 Ιανουαρίου.  Ακολούθησαν δέκα παραστάσεις στα Ιωάννινα, στο θέατρο Πολυθέαμα, στην Πρέβεζα και την Νάξο. Για τους συντελεστές της ήταν ένα μεγάλο στοίχημα που το κέρδισαν επάξια, αφού θεωρήθηκε από τις πιο ενδιαφέρουσες παραστάσεις της χρονιάς. Τα σχόλια του κοινού και της κριτικής ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Για παράδειγμα το έργο χαρακτηρίστηκε από την εφημερίδα «Τα Νέα», ως ένας πολύ ενδιαφέρων ποιητικός µονόλογος που ανασκαλεύει µε αγάπη τα γυναικεία σπλάγχνα

Η εφημερίδα Ριζοσπάστης, υπογράμμισε ότι πρόκειται για μία ελεγεία για τη γυναίκα - μήτρα και τροφοδότρα της ζωής, με το αίμα και το γάλα της. Ένας μονόλογος ενδιαφέρων, δυνατός, ιδιότυπα γραμμένος…Με το σκηνικό του Κωνσταντίνου Ζαμάνη… τη συμβολή της αισθαντικής μουσικής του Θοδωρή Αμπατζή και τους διακριτικούς φωτισμούς της Σοφίας Αλεξιάδου, η λιτή σκηνοθεσία του Ορέστη Τάτση ανέδειξε την πνευματικότητα, την ποιητικότητα, τη νοηματική πολυσημία και τη συναισθηματική δύναμη του κειμένου, καθοδηγώντας λεπτομερειακά την πολύ καλή ερμηνεία της ταλαντούχας και με ασκημένα εκφραστικά μέσα, Ναταλίας Στυλιανού.

Επίσης η εφημερίδα Ελευθεροτυπία έγραψε ότι «..η παράσταση έχει ιδέες, πατήματα, εσωτερική κλιμάκωση και ένα θάμπος από τη συσσωρευμένη αγωνία του ποιητή να μιλήσει για το ανείπωτο. Μια ελεγεία για τη γυναίκα - μήτρα και τροφοδότρα της ζωής, με το αίμα και το γάλα της…

Όταν η «Μπέμπα» παίζει στο τέλος της παράστασης με το δάχτυλό της, η σκηνή γεμίζει με αληθινή χάρη. Όπως κάθε «Μπέμπα» πριν μιλήσει, «παίζει» με το σχήμα των λέξεων.»

Ο Δημήτρης Τσεκούρας, συγγραφέας του θεατρικού έργου, γεννήθηκε στα Γιάννενα το 1967.

Σπούδασε Ελληνική Φιλολογία και Γλωσσολογία στη Φιλοσοφική Σχολή τού Α.Π.Θ. και στο Πανεπιστήμιο της πόλης Salamanca στην Ισπανία. Ασχολήθηκε ερευνητικά επί σειρά ετών με την έννοια τού Ύφους στη Λογοτεχνία και ειδικότερα στην Ποίηση τού Οδυσσέα Ελύτη και στην Πεζογραφία τού Γιώργου Χειμωνά.

Στο Θέατρο έχουν παιχθεί τα έργα του, Το νερό γνωρίζει (σκην. Δ. Καταλειφός), Η Μπέμπα (σκην. Ο. Τάτσης), Η λίμνη (σκην. Ζ. Ξανθοπούλου).

Έχει γράψει επίσης τα έργα, Ο Επισκέπτης, Sueño del mar, Τα πυροτεχνήματα (εκδ. Οδός Πανός), τα αφηγήματα Η ομορφιά σου (εκδ. Ελληνικά Γράμματα), Ο Συν και ο Πλην (εκδ. Πολύχρωμος Πλανήτης) και το πεζογράφημα Θα ήθελα (εκδ. Εμπειρία Εκδοτική. Έχει μεταφράσει Τα μάγια της πεταλούδας του Federico García Lorca (εκδ. Σοκόλη–Κουλεδάκη) και ετοιμάζει την Αποκάλυψη του Ιωάννη του Θεολόγου.

Ζει ανάμεσα στην Αθήνα και την Πάτμο ενώ έχει και καταγωγή από την πόλη της Πάτρας.

Η Ναταλία Στυλιανού είναι γνωστή ηθοποιός και έχει παίξει μεταξύ άλλων στην κινηματογραφική ταινία «Ο Οργασμός της αγελάδας» της Όλγας Μαλέα μαζί με την Ειρήνη Μπαλτά

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture