Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

MARIA'S TASTE

/

Παραδοσιακή πίτα με χοιρινό κρασάτο και πράσο!

Παραδοσιακή πίτα με χοιρινό κρασάτο και πράσο!

Κατηγορία : Πίτες και τάρτες

Μια πολύ ενδιαφέρουσα συνταγή από τη Β. Ελλάδα που βρήκαμε στο ethnos.gr, δοκιμάσαμε και μας άρεσε πολύ. Δοκιμάστε τη!

Υλικά

Για τη γέμιση

 

800γρ. χοιρινό (από λαιμό) κομμένο σε πολύ μικρά κυβάκια

4 πράσα κομμένα σε ροδέλες

4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

½ ποτήρι κρασί κόκκινο ξηρό

1 πρέζα κανέλα

1 πρέζα μπαχάρι

1 πορτοκάλι (το ξύσμα του)

Αλάτι, πιπέρι

 

Για τη ζύμη

 

400 γρ. αλεύρι σκληρό

1 κεσεδάκι γιαούρτι

½ φλιτζάνι νερό χλιαρό

1 αβγό

1 φακελάκι μαγιά

4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

2 κουτ. σούπας κοφτά αλάτι

Εκτέλεση

 

Aνακατεύουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη σε ένα λεκανάκι ή στον κάδο του μίξερ και προσθέτουμε σταδιακά το χλιαρό νερό. Mόλις σχηματιστεί η ζύμη και αφού τη δουλέψουμε καλά με τα χέρια μας, την αφήνουμε να ξεκουραστεί και να διπλασιαστεί σε όγκο, σκεπασμένη με μεμβράνη ή πετσέτα κουζίνας.

 

Σοτάρουμε το χοιρινό με το ελαιόλαδο σε μια φαρδιά κατσαρόλα μέχρι να ροδίσει καλά. Σβήνουμε με το κόκκινο κρασί και, αφού εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε τα πράσα, το ξύσμα πορτοκαλιού, τα μπαχαρικά, το αλάτι, το πιπέρι και ένα ποτήρι νερό. Σκεπάζουμε και αφήνουμε το χοιρινό να σιγοψηθεί για 20 περίπου λεπτά, μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά και να μείνει με το λαδάκι του.

 

Xωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μέρη και τα ανοίγουμε με τον πλάστη σε δύο χοντρά φύλλα. Aλείφουμε με λάδι ένα στρογγυλό ταψάκι και στρώνουμε το πρώτο φύλλο (ώστε να καλύπτει τα τοιχώματά του). Aπλώνουμε πάνω του ομοιόμορφα το κρασάτο χοιρινό, καλύπτουμε με το δεύτερο φύλλο και τα ενώνουμε μεταξύ τους γυρίζοντας προς τα μέσα τις άκρες. Bρέχουμε την επιφάνεια της πίτας με λίγο νερό, χαράζουμε ελαφρά σε κομμάτια τη ζύμη και ψήνουμε για μία ώρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180.

 

Tips

 

Για πιο «μερακλίδικη» γεύση δοκιμάστε να φτιάξετε τη ζύμη αντικαθιστώντας το νερό με κόκκινο κρασί.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Maria's taste