Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Ευρωεκλογές 2024
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Ο Χέρμαν Μπλάουτ που απεβίωσε σε ηλικία 73 ετών, είχε δωρήσει 7 χαρακτικά και 2 ελαιογραφίες στη Δημοτική Πινακοθήκη Πατρών

Ο Χέρμαν Μπλάουτ που απεβίωσε σε ηλικία ...

Ο εκλιπών ζούσε στη χώρα μας από το 1965 και είχε αποκτήσει την Ελληνική υπηκοότητα από το 1999

Πέθανε στην Αθήνα, μετά από σύντομη μάχη με τον καρκίνο, σε ηλικία 73 ετών, ο Γερμανός ζωγράφος Χέρμαν Μπλάουτ ο οποίος ζούσε από το 1965 στην Ελλάδα και είχε από το 1999 την ελληνική υπηκοότητα.

Ο Μπλάουτ γεννήθηκε το 1939 στο Ιλερτίσεν της Γερμανίας.   Σπούδασε ζωγραφική, γλυπτική, γραφικές τέχνες και διακόσμηση εσωτερικών χώρων στο Μόναχο και το Αμβούργο. Υπήρξε μέλος της Γερμανικής «Οργάνωσης εναντίον του Πολέμου».

Δίδαξε στη Σχολή Σταυράκου από το 1969 έως το 1972. Το 1974 κέρδισε υποτροφία του Υπουργείου Παιδείας, για τη μελέτη του πάνω στην ελληνική μυθολογία. Το 1980  έγινε μέλος της επαγγελματικής ένωσης εικαστικών τεχνών Ελλάδας και της Επαγγελματικής Ένωσης Εικαστικών Τεχνών της Γερμανίας.

Το 1981 οργανώθηκε η πρώτη αναδρομική του έκθεση στη Μακεδονική Εταιρεία Τέχνης στη Θεσσαλονίκη και ακολούθησαν οι μεγάλες αναδρομικές εκθέσεις από την Δημοτική Πινακοθήκη Ρόδου και από την Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων. Είχε επίσης στο ενεργητικό του, πολλές ατομικές εκθέσεις και είχε συμμετάσχει σε ομαδικές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Ευαισθητοποιημένος από την οικολογική καταστροφή, την καταστροφή του αθηναϊκού τοπίου και της Ελευσίνας, δημιούργησε πολλά έργα γύρω από αυτό το θέμα. Η σκηνοθέτης Πανδώρα Μουρίκη, εμπνευσμένη από την οικολογική διάσταση του έργου του, γύρισε το 1989 την ημίωρη ταινία «Καταγραφή συμβάντος που ενισχύει την ελπίδα», η οποία απέσπασε βραβείο στο Φεστιβάλ Δράμας, έχοντας στη συνέχεια διεθνή απήχηση.

Είχε κάνει τις τοιχογραφίες στο Δημαρχείο Δραπετσώνας, στο Νοσοκομείο Παίδων ΒΑ. Αττικής και στην Πανεπιστημιακή Οφθαλμολογική Κλινική του Μονάχου.

Ο Ομότιμος Καθηγητής της Ιστορίας της Τέχνης και Ακαδημαϊκός Χρύσανθος Χρήστου, αναφερόμενος στο έργο του σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «ο Μπλάουτ, χρησιμοποιεί με εξαιρετικά προσωπικό τρόπο κατακτήσεις διαφόρων τάσεων, χωρίς σε καμιά περίπτωση να απαλλοτριώνει την καθαρά προσωπική του έρευνα και να υποτάσσεται σε ξένες κατακτήσεις. Γνωρίζει να δέχεται ό, τι ανταποκρίνεται περισσότερο στις δικές του διατυπώσεις. Στο πλαίσιο του σουρεαλισμού και της ζωγραφικής του φανταστικού, κινείται σε μια αναμφίβολα νέα κατεύθυνση, στην οποία κριτική διάσταση και ποιητική φωνή, ονειρικά στοιχεία και ρεαλιστικές λεπτομέρειες, προβληματικός χώρος και υπαινικτικά χαρακτηριστικά, υποβάλλουν στον θεατή πολύ περισσότερα από όσα παρουσιάζουν».

Αξίζει να τονιστεί ότι ο Χέρμαν Μπλάουτ, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων, είχε ιδιαίτερους δεσμούς με την περιοχή της Αχαίας, καθώς είχε εκθέσει έργα του στην αίθουσα τέχνης «Κύβος», είχε εικονογραφήσει συλλεκτικές εκδόσεις του ποιητή και φιλόλογου Διονύση Καρατζά και είχε προβεί στη δωρεά αρχικά επτά χαρακτικών και μόλις πρόσφατα δύο ελαιογραφιών, στη Δημοτική Πινακοθήκη Πατρών.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture