Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Ο Πέτρος Γαϊτάνος, ο Γ. Βαλτινός και ο Χρόνης Αηδονίδης συμπράττουν σε συναυλία τιμής για την επέτειο της Μικρασιατικής καταστροφής

Ο Πέτρος Γαϊτάνος, ο Γ. Βαλτινός και ο Χ...

Η μουσική εκδήλωση μνήμης θα πραγματοποιηθεί στο συναυλιακό χώρο στο Φράγμα Θέρμης εξω από τη Θεσσαλονίκη την Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου

Με τη συμμετοχή ορχήστρας που θα αποτελείται από 10 παραδοσιακούς σολίστες μουσικούς της χώρας μας, ένας από τους σπουδαιότερους Έλληνες ερμηνευτές, o Πέτρος Γαιτάνος θα παρουσιάσει  αυτή την Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου στις 21.00 στο τεχνητό Φράγμα Θέρμης, λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Θεσσαλονίκη, μια ξεχωριστή παράσταση -συναυλία αφιέρωμα στη Μικρασιατική καταστροφή που φέτος κλείνει 90 χρόνια από τότε (1922-2012 ).

Το πρόγραμμα έχει ένα ευρύ υλικό από επιλογές με τα πιο αγαπημένα παραδοσιακά Ελληνικά τραγούδια. Τραγούδια από όλη τη Ρωμιοσύνη με έμφαση στις περιοχές, Μικρά Ασία, Σμύρνη, Αιγαίο, Πόλη, Θράκη, Πόντο και Μακεδονία. Επίσης με τραγούδια του 20ου αιώνα που γράψανε Έλληνες συνθέτες και ποιητές, κατά το πλείστον πρόσφυγες, γόνοι προσφύγων της Μικρασιατικής καταστροφής, (Καλδάρας, Πυθαγόρας) όπως και με κάποιους ύμνους (Τη Υπερμάχω, Σώσον Κύριε τον λαόν Σου), που αναδεικνύουν την πνευματική ματιά της ευρύτερης Ελλάδας και της σπουδαίας Ορθόδοξης κληρονομιάς.

Παράλληλα σε γιγαντοοθόνη θα προβληθούν βίντεο με πλάνα αρχείου από τη Μικρασιατική καταστροφή και την Πόλη τα οποία θα συνοδεύσουν μερικά από τα τραγούδια.

Είναι γνωστό εδώ και πολλά χρόνια πως ο Πέτρος Γαϊτάνος στις εμφανίσεις του δημιουργεί μια μοναδική ατμόσφαιρα αμεσότητας με το κοινό.

Σκοπός αυτής της συναυλίας, είναι να θυμίσει και να τιμήσει τις περιοχές των αλησμόνητων πατρίδων, να αναδείξει την πολιτισμική προσωπικότητα των Ελλήνων, τη μακραίωνη ιστορία των περιοχών αυτών και την οδυνηρή καταστροφή που δέχτηκαν με τα γεγονότα του 1922.

Μαζί με τον Πέτρο Γαϊτάνο θα συμμετάσχουν ο σπουδαίος ερμηνευτής και δάσκαλος της παραδοσιακής μουσικής Χρόνης Αηδονίδης  που πρόσφατα (στις 9/9) τραγούδησε κομμάτια της Ανατολικής Θράκης στο Ηρώδειο στην Αθήνα και η Αρετή Κετιμέ που με τη γλυκιά φωνή της θα τραγουδήσει παρέα με το σαντούρι της τραγούδια των αλύτρωτων πατρίδων.

Στο πρόγραμμα συμμετέχει επίσης ο γνωστός ηθοποιός Γρηγόρης Βαλτινός, ο οποίος θα αφηγηθεί με έναν ιδιαίτερο και ξεχωριστό τρόπο, σε μορφή μονόλογου και αφηγήσεων πρώτου προσώπου, κείμενα προσφύγων βασισμένα σε ιστορικά γεγονότα. Επιπλέον θα διαβάσει επιλεγμένα ποιήματα και κείμενα από προσφυγικά διηγήματα.

Τέλος στη συναυλία – παράσταση συμμετέχουν 4 μεγάλα χορευτικά συγκροτήματα και μεγάλη παραδοσιακή μεικτή χορωδία, συνολικά περίπου 300 συντελεστές επί σκηνής!

Την συναυλία οργανώνει η Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Θεσσαλονίκης ενώ όλα τα έσοδα θα διατεθούν στις ιεραποστολές των Μητροπόλεων Νέας Ζηλανδίας και Μαδαγασκάρης.

Η επιμέλεια της σκηνοθεσίας είναι του Πέτρου Γαϊτάνου και του Γρηγόρη Βαλτινού.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture