Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Ρος Ντέιλι : Ο Ιρλανδός που ερωτεύτηκε την Κρήτη

Ρος Ντέιλι : Ο Ιρλανδός που ερωτεύτηκε την Κρήτη

Δεν θέλησε να σχολίάσει την οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα

Για την παγκοσμιότητα της μουσικής, τα κοινά στοιχεία Κρήτης και Ιρλανδίας αλλά και την παραδοσιακή μουσική γενικότερα μίλησε στο Prismanews.gr και την Κατερίνα Μηναδάκη ο Ιρλανδο-Κρητικός μουσικός Ρός Ντέιλι.

O Ρός Ντέιλι γεννημένος στην Αγγλία με καταγωγή από την Ιρλανδία, ζει στην Κρήτη τα πιο παραγωγικά χρόνια της ζωής του και έχει περισσότερους από 25 δισκογραφικές παραγωγές με άρωμα Κρήτης. Δε θα μπορούσε να είναι και αλλιώς για έναν άνθρωπο που έχει μαθητεύσει δίπλα στο Κώστα Μουντάκη.

Ο Ρος Ντέηλι, άνθρωπος των εγχόρδων, μπορεί να παντρέψει εξαιρετικά την παράδοση με το σήμερα, την Ιρλανδία με την Κρήτη, τη Μεσόγειο με τον Ατλαντικό...

Ο μουσικός που θήτευσε δίπλα στον Κώστα Μουντάκη και ζει σε ρυθμούς Κρήτης επί 40 χρόνια αρνήθηκε ωστόσο να αναφερθεί στην οικονομική κρίση που βιώνει τόσο η Ιρλανδία, η πατρίδα του, όσο και η Ελλάδα, η χώρα της καρδιάς του.

Τα κοινά ανάμεσα στην Κρήτη και την Ιρλανδία φαίνεται να είναι πολλά. Ακόμα και η οικονομική κρίση συγκαταλέγεται σε αυτά ...

Δεν είμαι εδώ να μιλήσω για αυτά. Θέλω να μιλήσω μόνο για τη μουσική, όχι για θέματα που δεν είμαι αρμόδιος. Θέλω να μιλήσω για ανθρώπους και για την παγκοσμιότητα της μουσικής ...

Θεωρείτε ότι η παραδοσιακή μουσική έχει χάσει την αυθεντικότητα της, έχει υποστεί αλλοιώσεις;

Το κάθε τι αλλάζει μέσα στο χρόνο. Αυτό δεν είναι ούτε καλό, ούτε κακό. Είναι η φύση των πραγμάτων.Τώρα αν αυτές οι αλλαγές μας εκφράζουν, μας αρέσουν ή μας ενοχλούν είναι άλλο.

Προσωπικά πιστεύω ότι η Κρητική μουσική που εγώ γνώρισα πριν από 40 και πλέον χρόνια που πρωτοήρθα εδώ πέρα, ήταν εντελώς διαφορετική από ότι είναι σήμερα. Και πιστεύω ότι ήταν μία πολύ πιο αυθεντική έκφραση από τη σημερινή.

Σήμερα δυστυχώς όλα τείνουν να εμπορευματοποιούνται ...σαφώς υπάρχουν και εξαιρέσεις.

Όσο για τη δική μου δουλειά, συνθέτω μουσική και στοιχεία από πολλές και διάφορες παραδόσεις που έχω μελετήσει κατά καιρούς και αυτό που βγαίνει στο τέλος είναι ένα καινούργιο πράγμα που δεν είναι ούτε το ένα, ούτε το άλλο. (σ.σ. κρητική παραδοσιακή μουσική ή παραδοσιακή μουσική άλλης χώρας).

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture