Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Έντεκα Πρέσβεις και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Γ. Χουβαρδάς έρχονται στην επίσημη πρεμιέρα του 31ου Φεστιβάλ Πάτρας

Έντεκα Πρέσβεις και ο Καλλιτεχνικός Διευ...
Μαρτάτος Tάκης

Η πρεμιέρα θα δοθεί το Σάββατο 25/8 στο Αρχαίο Ωδείο με τον «Περικλή» του Σαίξπηρ- Θα τιμηθεί ο βετεράνος ηθοποιός Γιάννης Βογιατζής που κατάγεται από το Αιτωλικό

Έντεκα πρέσβεις ξένων χωρών στην Ελλάδα (ανάμεσα τους της Μεγάλης Βρετανίας) καθώς και ο ίδιος ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Γιάννης Χουβαρδάς έχουν προσκληθεί για να παραστούν το ερχόμενο Σάββατο 25 Αυγούστου στην επίσημη πρεμιέρα του φετινού 31ου Φεστιβάλ Πάτρας-Θεσμός Αρχαίου Δράματος του Οργανισμού Καλλιτεχνικών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων που θα δοθεί στις 21.00 το βράδυ στο Αρχαίο Ωδείο με την παράσταση «Περικλής» του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ από το Εθνικό Θέατρο.

Η εξαιρετική παράσταση που μετά το ανέβασμα της τον περασμένο χιεμώνα στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου στην Αθήνα, παίχθηκε και στο Λονδίνο, στο Διεθνές Φεστιβάλ Globe to Globe και υμνήθηκε από τους Βρετανούς κριτικούς όπως της έγκυρης εφημερίδας Guardian, φέρει την υπογραφή στην σκηνοθεσία του ίδιου του Γιάννη Χουβαρδά.

Όπως ανέφερε στο thebest.gr, ο πρόεδρος και ιδρυτής του Φεστιβάλ Πάτρας Ανδρέας Ανδριόπουλος που μάλιστα προχθές είχε και τα γενέθλια του, το Φεστιβάλ Πάτρας φιλοξενεί σταθερά από το ξεκίνημα του, το 1981 το Εθνικό μας Θέατρο και τις καλοκαιρινές του θεατρικές παραγωγές προσφέροντας στο Πατρινό κοινό την ευκαιρία να χαρεί υψηλού επιπέδου και ποιότητας παραστάσεις όπως είναι της Κρατικής μας θεατρικής σκηνής.

Φέτος εκτός από τον «Περικλή», το Φεστιβάλ Πάτρας θα φιλοξενήσει το επόμενο Σάββατο 1η Σεπτεμβρίου στο Αρχαίο Ωδείο και τις «Νεφέλες» του Αριστοφάνη με τους Γιάννη Μπέζο και Αλέξανδρο Μυλωνά, παράσταση που έχει επίσης ανέβει το φετινό καλοκαίρι από το Εθνικό.  Ήδη μάλιστα έχει ξεκινήσει η προπώληση των εισιτηρίων για τις «Νεφέλες» και πάει πολύ καλά.

Στο μεταξύ είχαν γίνει συζητήσεις μήπως ερχόταν στο 31ο Φεστιβάλ Πάτρας και η παράσταση «Αμφιτρύων» του Μολιέρου σε σκηνοθεσία του Λευτέρη Βογιατζή, επίσης του Εθνικού Θεάτρου, που κέρδισε τις εντυπώσεις στο αρχαίο θεάτρο της Επιδαύρου πριν λίγο καιρό αλλά υπήρχαν τεχνικά εμπόδια όπως το γεγονός ότι δεν χωρούσε στο Αρχαίο Ωδείο το ογκώδες σκηνικό του έργου.

Το Φεστιβάλ Πάτρας και ο Οργανισμός Καλλιτεχνικών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων αναμένεται αυτό το Σάββατο με την αφορμή την παρουσίαση της παράστασης «Περικλής» να τιμήσουν για την πολύχρονη προσφορά του στο θέατρο και τον κινηματογράφο με το μετάλλιο και την περγαμηνή του Οργανισμού, τον εκλεκτό βετεράνο πρωταγωνιστή Γιάννη Βογιατζή που μάλιστα κατάγεται από τη γειτονική Αιτωλοακαρνανία. Ο Γιάννης Βογιταζής, ο πασίγνωστος κινηματογραφικός «Λαλάκης» έχει γεννηθεί το 1927 στο Αιτωλικό και είχε σπουδάσει στη δραματική σχολή του τότε Βασιλικού θεάτρου. Στην παράσταση ο Γιάννης Βογιταζής υποδύεται τους ρόλους Ηλικανό, Μαστροπό.

Το έργο "Περικλής", από τα λιγότερα γνωστά και σπανιότερα παιγμένα έργα του Σαίξπηρ, περιγράφει τις  θυελλώδεις περιπέτειες του Περικλή, που εγκαταλείπει το βασίλειο του για να αποφύγει την οργή του Βασιλιά Αντιόχου, χάνει τη γυναίκα και την κόρη του και ενώνεται και πάλι μαζί τους αναπάντεχα μέσα από μία εντυπωσιακή πλοκή, που «ταξιδεύει» το θεατή σε όλη τη Μεσόγειο και διασχίζει μαγικά το χρόνο. Συλλογική δραματική αφήγηση, συνεχείς μεταμορφώσεις και εναλλαγές, μία γυμνή αλλά παράλληλα θαυματουργή σκηνή συνθέτουν μία παράσταση που βασίζεται στην ερμηνευτική δύναμη του συνόλου 12 εξαιρετικών ηθοποιών.

Εκτός του Γιάννη Βογιατζή πρωταγωνιστούν οι Μαρία Σκουλά, Στεφανία Γουλιώτη, Χρήστος Λούλης (υποδύεται τον κεντρικό ρόλο του Περικλή), Δημήτρης Πιατάς, Λυδία Φωτοπούλου, Κώστας Βασαρδάνης, Γιώργος Κοτανίδης, Μανώλης Μαυροματάκης, Βασίλης Παπαγεωργίου, Μηνάς Χατζησάββας, Γιώργος Γλάστρας, κ.ά. Η μετάφραση είναι του Διονύση Καψάλη, γνώριμου στους Πατρινούς από το Πολιτιστικό Κέντρο του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας, τα κοστούμια είναι της  Ιωάννας Τσάμη, οι φωτισμοί του Λευτέρη Παυλόπουλου και η μουσική διδασκαλία της Μελίνας Παιονίδου.

Μετά την Πάτρα η παράσταση «Περικλής» θα ανέβει στις 30 Αυγούστου, στο Παλαιό Ελαιουργείο της Ελευσίνας και την  1η Σεπτεμβρίου στο Αττικό Άλσος.

Εισιτήρια προπωλούνται στα γραφεία του Φεστιβάλ Πάτρας, Πατρέως 14, 1ος όροφος, στα καταστήματα Discover, Dur, Music Station, Γωνιά του Βιβλίου και στο Ρωμαικό Ωδείο την ημέρα της παράστασης, 18.30-21.30.

*Να προσθέσουμε τέλος ότι λόγω τεχνικών και κυρίως οικονομικών εμποδίων, όπως ανέφερε στο thebest.gr ο πρόεδρος του Φεστιβάλ Πάτρας Ανδρέας Ανδριόπουλος, οι θεατρικές παραστάσεις «Τρωάδες» από το Θέατρο Νοτίου Αιγαίου με την Μαίρη Βιδάλη και «Πέρσες» του ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας και του Οργανισμού Αιχμή με την Φωτεινή Φιλοσόφου που είχαν ανακοινωθεί και ενταχθεί στο πρόγραμμα του 31ου Φεστιβάλ Πάτρας, δεν θα πραγματοποιηθούν τελικά.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture