Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Το αριστούργημα του Γκόγκολ «Ο Επιθεωρητής» με τον Παναγιώτη Μπουγιούρη έρχεται στην Πάτρα

Το αριστούργημα του Γκόγκολ «Ο Επιθεωρητ...

Θα παρουσιαστεί στις 6 Αυγούστου στο Αρχαίο Ωδείο στο 31ο Φεστιβάλ Πάτρας-Θεσμός Αρχαίου Δράματος

Ένα κορυφαίο επίκαιρο έργο, με καυστικό χιούμορ, που μέσα από ακραίες κωμικές καταστάσεις σαρκάζει ανελέητα την κρατική εξουσία και τους μηχανισμούς της, τον «Επιθεωρητή» του Νικολάι Γκόγκολ παρουσιάζει το φετινό καλοκαίρι σε περιοδεία το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο της Ρούμελης με πρωταγωνιστή τον γνωστό ηθοποιό Παναγιώτη Μπουγιούρη.

Η παράσταση που προχθές Δευτέρα παρουσιάστηκε στο κηποθέατρο του Αγρινίου, θα έρθει και στην Πάτρα την ερχόμενη Δευτέρα 6 Αυγούστου στις 9.30 στο Αρχαίο Ρωμαικό Ωδείο στο πλαίσιο του 31ου Φεστιβάλ Πάτρας-Θεσμός Αρχαίου Δράματος. Η ασύλληπτη κωμικοτραγική παρεξήγηση που «χρίζει» εν μία νυκτί έναν ασήμαντο νεαρό ταξιδιώτη, τον Χλεστιακόβ σε έναν παντοδύναμο Επιθεωρητή, μοιάζει σχεδόν απίστευτη και οδηγεί σε ένα εξίσου απίστευτο γαϊτανάκι κωμικών καταστάσεων αλλά και σκληρών αποκαλύψεων.

Η παράσταση έχει ανέβει σε σκηνοθεσία της Λίλλυς Μελεμέ η οποία όπως έγραψε το σάιτ της εφημερίδας «Έθνος», κινείται μεταξύ υποκριτικής και σκηνοθεσίας με τρόπο αξιοζήλευτο. Για παράδειγμα, τον ερχόμενο χειμώνα θα εμφανιστεί ως ηθοποιός στη «Φόνισσα» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη στο «Θέατρο της οδού Κεφαλληνίας», ενώ θα σκηνοθετήσει και τον «Πατέρα» του Στρίντμπεργκ, με τον Γιάννη Φέρτη και τις Μαρίνα Ψάλτη, Ερση Μαλικένζου), στο «Υπόγειο» του «Θεάτρου Τέχνης». «Ο τρόπος με τον οποίο ο μέγας Γκόγκολ “ξετυλίγει” την τραγική φαρσοκωμωδία του μηχανισμού της εξουσίας, μέσα από ένα ξέφρενο γαϊτανάκι δολοπλοκιών, δωροδοκιών, εξαπάτησης, διαφθοράς και ασυδοσίας» γοήτευσε την Λίλλυ Μελεμέ στο κλασικό αριστούργημα του Ρώσου συγγραφέα όπως και η «αιχμηρή αλλά και βαθιά μελαγχολική του σάτιρα για την ανθρώπινη αδυναμία, αλλά και την ανάγκη των ανθρώπων να πιστέψουν σε κάτι, έστω κι αν αυτό είναι ένα ψέμα με φανταχτερό περιτύλιγμα».

Όπως επισημαίνει το άρθρο του «Έθνους», «η συγκλονιστική επικαιρότητά του κειμένου» έκανε τη Λίλλυ Μελεμέ να επιλέξει τον «Επιθεωρητή». «Πρόκειται για βαθιά πολιτικό και απίστευτα διαχρονικό έργο. Είναι θλιβερό να διαπιστώνει κανείς μελετώντας το κείμενο ότι ανάμεσα στη Ρωσία του 19ου και στην Ελλάδα του 21ου αιώνα δεν έχουν αλλάξει και πολλά. Μπορεί οι εποχές και τα κοστούμια να αλλάζουν, αλλά η ανθρώπινη φύση παραμένει κατά βάση ίδια. Οι απίστευτες, σχεδόν σουρεαλιστικές, καταστάσεις που περιγράφει ο Γκόγκολ στη μικρή επαρχιακή του πόλη, δυστυχώς δεν απέχουν πολύ από τις ιστορίες εξαπάτησης και διαφθοράς, μεγαλύτερου ή μικρότερου βεληνεκούς, που διαβάζουμε καθημερινά στις εφημερίδες. Άνθρωποι γαντζωμένοι με νύχια και με δόντια στην εξουσία ή άνθρωποι που ορέγονται με λαχτάρα αξιώματα και θέσεις και είναι έτοιμοι να προσφέρουν «γη και ύδωρ» προκειμένου να τα αποκτήσουν...».

Το έργο ανεβαίνει σε μετάφραση Άρη Αλεξάνδρου, σκηνοθεσία και διασκευή Λίλλυς Μελεμέ, σκηνικά-κοστούμια της Ελένης Δουνδουλάκη και επιμέλεια κίνησης-χορογραφία της Μόνικας Κολοκοτρώνη. Τον ρόλο του «Επιθεωρητή» ερμηνεύει ο Παναγιώτης Μπουγιούρης. Παίζουν επίσης οι: Βασίλης Ανδρέου, Νικολέττα Βλαβιανού, Εύη Μητσοπούλου, Μελέτης Ηλίας, Δημήτρης Μυλωνάς, Σπύρος Τσεκούρας, Χάρης Χαραλάμπους.

Εισιτήρια προπωλούνται στα γραφεία του Φεστιβάλ Πάτρας, Πατρέως 14, α’ όροφος και στα καταστήματα Γωνιά του Βιβλίου, Discover και στο Music station, Ρήγα Φεραίου 34.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture