Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Ο τρισδιάστατος «Προμηθέας» από σήμερα στην Πάτρα

Ο τρισδιάστατος «Προμηθέας» από σήμερα στην Πάτρα
Μαρτάτος Tάκης

Η ταινία επιστημονικής φαντασίας του Ρίντλει Σκοτ αναζητά την πηγή της ανθρώπινης δημιουργίας και ανακαλύπτει τον τρόμο και τον θάνατο

Σήμερα Τρίτη 5 Ιουνίου κάνει πρεμιέρα στις Ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες από την εταιρεία Odeon η πολυαναμενόμενη ταινία του 74χρονου Βρετανού σκηνοθέτη Ρίντλει Σκοτ «Προμηθέας». Το φιλμ ξεκινά από σήμερα να προβάλλεται στα Ster Cinemas στη Βέσο Μάρε μόνο τρισδιάστατο ενώ από την ερχόμενη Πέμπτη 7 Ιουνίου θα παίζεται και σε κανονική μορφή.

Την περασμένη Πέμπτη 31 Μαΐου πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο η επίσημη πρεμιέρα του «Προμηθέα» παρουσία του Ρίντλει Σκοτ αλλά και των πρωταγωνιστών της ταινίας, της ωραίας Σαρλίζ Θερόν και του Αυστραλού στην καταγωγή ηθοποιού, του 44χρονου Γκάι Πιρς (Memento) ο οποίος στην ταινία είναι παντελώς αγνώριστος καθώς υποδύεται με βαρύ προσθετικό μακιγιάζ τον δισεκατομμυριούχο Πίτερ Γουέιλαντ που βρίσκεται πίσω από την πανάκριβη αποστολή του υπερσύγχρονου διαστημοπλοίου Προμηθέας που στόχο έχει να βρει την πηγή της ανθρώπινης δημιουργίας και το «ελιξήριο» της παντοτινής ζωής.

Πρόκειται για 21η μεγάλου μήκους ταινία του Σερ Ρίντλει Σκοτ (είναι αδελφός του επίσης σκηνοθέτη Τόνι Σκοτ) η οποία στοίχισε όπως λέγεται 130 εκατομμύρια δολάρια και αποτελεί κατά κάποιο τρόπο πρίκουελ της φημισμένης ταινίας επιστημονικής φαντασίας και τρόμου που είχε σκηνοθετήσει ο ίδιος ο Σκοτ, το «Άλιεν» με τη Σιγκούρνι Γουίβερ, παραγωγής 1979.

Στα θετικά του «Προμηθέα» είναι η ψυχρή, γκρίζα ατμόσφαιρα του σε συνδυασμό με την ανατριχίλα του φόβου και του κινδύνου που ακολουθεί τον θεατή στο μεγαλύτερο μέρος της ταινίας. Επίσης από τεχνολογικής και σκηνογραφικής άποψης η ταινία είναι άριστη (τα γυρίσματα έλαβαν μέρος στα Pinewood studios του Λονδίνου αλλά και σε φυσικές τοποθεσίες στην Αγγλία, τη Σκωτία, την Ισλανδία και την Ισπανία) ενώ εξαιρετική δουλειά έχει γίνει και στο καστ όπου πρώτη και καλύτερη είναι η Νούμι Ραπάς (από το Σουηδικό «Το κορίτσι με το τατουάζ» και τον δεύτερο «Σέρλοκ Χολμς») που ως αρχαιολόγος ερευνήτρια ανθρωπολόγος Ελίζαμπεθ Σω μαζί με τον συνάδελφο και φίλο της Τσάρλι Χόλογουει (θαυμάσιος ο 35χρονος Λόγκαν Μάρσαλ Γκριν στον πρώτο σχεδόν πρωταγωνιστικό του ρόλο) τραβούν την χειρότερη «ταλαιπωρία» στην ταινία.

Παράδειγμα είναι η σκηνή όπου η Ελίζαμπεθ υποβάλλεται μόνη της σε καισαρική τομή προκειμένου να αποβάλλει το «τέρας» που έχει γεννηθεί μέσα της. Περισσότερα δεν σας αποκαλύπτουμε διότι πρόκειται για μία από τις πιο δύσκολες και συγκλονιστικές σκηνές της ταινίας. Καλοί στους ρόλους τους είναι και ο 40χρονος έγχρωμος Βρετανός ηθοποιός Ίντρις Έλμπα στο ρόλο του γενναίου καπετάνιου πλοηγού του διαστημοπλοίου, ο Μάικλ Φασμπέντερ (πιο αδύνατος εδώ και πιο ξανθός από ποτέ με ίνδαλμα τον κινηματογραφικό Λόρενς της Αραβίας) στο ρόλο του ρομπότ ανθρωποειδούς Ντέιβιντ που δημιουργεί ένα σωρό προβλήματα στην ομάδα του διαστημικού σκάφους και η 37χρονη Σαρλίζ Θερόν που παίζει την Μέρεντιθ Βίκερς επικεφαλής της όλης αποστολής και απόλυτα ψυχρή ως χαρακτήρας.

Η ταινία θα αρέσει στους λάτρεις της επιστημονικής φαντασίας αν και κάποιοι ήδη έσπευσαν να μιλήσουν για «επιστροφή στα ίδια» και ξαναζεσταμένο φαγητό. Ο Ρίντλει Σκοτ, σκηνοθέτης του «Θέλμα και Λουίζ» και του «Μονομάχου» που πριν 12 χρόνια κέρδισε 5 Όσκαρ όχι όμως και της καλύτερης σκηνοθεσίας (το έχασε τότε από τον Στίβεν Σόντεμπεργκ του «Traffic») σχεδιάζει σύμφωνα με δημοσιεύματα να κάνει και το σίκουελ (συνέχεια) της άλλης θρυλικής επιτυχίας του που έκανε τομή στο είδος της επιστημονικής φαντασίας, το «Blade runner» του 1982 με τον Χάρισον Φορντ ενώ συζητά αν πετύχει εμπορικά ο «Προμηθέας» να γυρίσει και τη συνέχεια του.

Ωστόσο δεν λείπουν κατά τη γνώμη μας και τα αρνητικά όπως η υπερβολικά γκρίζα ατμόσφαιρα, η αίσθηση επίσης μίας θρησκευτικής ύβρης που ωστόσο διασώζεται προς το τέλος μέσα από τον χαρακτήρα της Ελίζαμπεθ που αναζητά πίσω τον σταυρό-μενταγιόν της ενώ και η εμφάνιση του αποτρόπαιου άλιεν τέρατος σίγουρα δεν φοβίζει και δεν αιφνιδιάζει όσο παλιά!

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture