Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Τιμητική αναφορά στον αείμνηστο «Τεό» στις Κάννες

Τιμητική αναφορά στον αείμνηστο «Τεό» στις Κάννες
Μαρτάτος Tάκης

Το ντοκιμαντέρ του προέδρου του Φεστιβάλ Ζιλ Ζακόμπ είχε πλάνα του Έλληνα σκηνοθέτη ενώ είναι αφιερωμένο στη μνήμη του

Ο διεθνής πολυβραβευμένος Έλληνας σκηνοθέτης Θόδωρος Αγγελόπουλος που έφυγε απροσδόκητα από τη ζωή τον περασμένο Ιανουάριο σε ηλικία 77 ετών, δεν θα μπορούσε να λείπει από το φετινό 65ο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών, ένα Φεστιβάλ με το οποίο συνέδεσε άρρηκτα το όνομα και την καριέρα του.

Στη φετινή διοργάνωση που είναι σε εξέλιξη αυτές τις μέρες και έως την Κυριακή 27 Μαίου που θα πέσει η αυλαία, υπήρχε αναφορά στον εκλιπόντα σπουδαίο Έλληνα δημιουργό, στο ντοκιμαντέρ με τον τίτλο «Le film anniversaire: Une Journee Particulaire-Επετειακή ταινία: Ένα ξεχωριστό ταξίδι» που έχει σκηνοθετήσει ο Ζιλ Ζακόμπ, νυν πρόεδρος του φεστιβάλ των Καννών και επί πολλά χρόνια καλλιτεχνικός διευθυντής του.

Η  ταινία αυτή γυρίζει πίσω στο 2007, χρονιά που το πιο διάσημο Φεστιβάλ στον κόσμο γιόρτασε τη συμπλήρωση των εξήντα χρόνων του με μία πανηγυρική, λαμπερή συγκέντρωση των περισσοτέρων σκηνοθετών που είχαν τιμηθεί με το μεγάλο βραβείο του Φεστιβάλ, το «Palm d’ or-Χρυσό Φοίνικα». Σε εκείνη λοιπόν τη μεγαλειώδη γιορτή είχε παραστεί και φωτογραφηθεί με τους βραβευθέντες ομότεχνους του και ο Θόδωρος Αγγελόπουλος.

Ο «Τεό» όπως χαιδευτικά τον αποκαλούσαν οι Γάλλοι συνάδελφοι του και οι σινεφίλ, τιμήθηκε με τον Χρυσό Φοίνικα τον Μάιο του 1998 με την συγκινητική ταινία του «Μία αιωνιότητα και μία μέρα» ενώ 3 χρόνια νωρίτερα, το 1995 είχε κατακτήσει το Μεγάλο βραβείο της Κριτικής επιτροπής για το αριστούργημα του, «Το Βλέμμα του Οδυσσέα» χάνοντας τότε αδίκως όπως είπαν πολλοί, τον Χρυσό Φοίνικα από τον Εμίρ Κουστουρίτσα και το «Underground».  Στις Κάνες ο Αγγελόπουλος είχε δώσει το παρών και το 1984 με το «Ταξίδι στα Κύθηρα» κερδίζοντας το βραβείο του καλύτερου σεναρίου.

Το φιλμ του Ζιλ Ζακόμπ έχει αφιερωθεί στη μνήμη του Θόδωρου Αγγελόπουλου γεγονός πολύ τιμητικό. Στις Κάννες ο Αγγελόπουλος είχε συμμετάσχει και το 1991 με το «Μετέωρο Βήμα του πελαργού» όπου πρωταγωνιστούσαν ο Μαρτσέλο Μαστρογιάννι και η Ζαν Μορώ χωρίς ωστόσο τότε να αποσπάσει κάποια διάκριση. Στη Γαλλία του είχαν απονείμει το  1985 τον τίτλο «Chevalier dans l'ordre des Arts et des Letrres» από το Υπουργείο Πολιτισµού της Γαλλικής ∆ηµοκρατίας ενώ είχε τιμηθεί και με τον τίτλο «Officier de la legion d'honneur», από τον Πρόεδρο της Γαλλικής ∆ηµοκρατίας.

Να σημειωθεί ότι επί της καλλιτεχνικής διεύθυνσης και θητείας του Ζιλ Ζακόμπ, ήταν που οι προαναφερθείσες ταινίες του Αγγελόπουλου είχαν συμμετάσχει στις Κάννες. Ο αιφνίδιος θάνατός του στις 24 Ιανουαρίου του 2012 έπειτα από ατύχημα στη Δραπετσώνα όπου τον παρέσυρε έαν διερχόμενο μηχανάκι, προκάλεσε σοκ και λύπησε τον καλλιτεχνικό κόσμο όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλη την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο. Όπως είχε γραφτεί, χάθηκε ο σημαντικότερος σύγχρονος πρεσβευτής του ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό.

Οι μόνοι που παρέλειψαν να κάνουν μνεία στο όνομα και τη μνήμη του ήσαν οι Αμερικανοί στην τελετή των Όσκαρ τον περασμένο Φεβρουάριο. Ωστόσο αν και λάτρευε τα γουέστερν και εκτιμούσε τον Αμερικάνικο κινηματογράφο, ο Θόδωρος Αγγελόπουλος δεν είχε ιδιαίτερες επαφές με το Χόλυγουντ ενώ και καμία ταινία του, ούτε το «Μία Αιωνιότητα και μία μέρα» δεν είχαν καταφέρει να προταθούν για το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας.

Πάντως όπως είχε δηλώσει ο ίδιος όταν είχε έρθει στην Πάτρα το 2004 με αφορμή την προβολή της ταινία του, "Το Λιβάδι που δακρύζει", ήθελε πολύ να έκανε μία ταινία για την πράσινη γραμμή στην Κύπρο με πρωταγωνιστές μάλιστα Αμερικανούς ηθοποιούς όπως τον Σον Πεν και τη Μισέλ Πφάιφερ.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture