Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Παραστάσεις καραγκιόζη από τον Κώστα Μακρή

Παραστάσεις καραγκιόζη από τον Κώστα Μακρή

Ο ταλαντούχος Πατρινός δημιουργός θα παρουσιάσει αυτήν την Κυριακή 29 Απριλίου στο Ιντεάλ σπαρταριστά έργα με τον αγαπημένο ήρωα

Τρεις παραστάσεις καραγκιόζη θα παρουσιάσει αυτή την Κυριακή 29 Απριλίου στο χώρο του κινηματογράφου Ιντεάλ στην Αγίου Νικολάου (πάνω ακριβώς από την καφετέρια) στις 11.30 το πρωί, στις 18.00 και στις 19.30 το απόγευμα με τιμή εισιτηρίου 5 ευρώ. Ο Κώστας Μακρής θεωρείται από τους νεότερους και σημαντικότερους συνεχιστές της λαϊκής τέχνης του Θεάτρου Σκιών. Γεννήθηκε το 1961 στην Πάτρα, στην ίδια γειτονιά όπου έχει γεννηθεί ο αποκαλούμενος και «γεννήτορας» του Έλληνα Καραγκιόζη, Δημήτρης Σαρδούνης ή Μίμαρος.

Από μικρό παιδί ακόμη, βρέθηκε στο στενό κύκλο των μαθητών του καραγκιοζοπαίχτη  Σωτήρη Ασπιώτη, ενώ ο ίδιος πρωτοπαρουσιάστηκε ως καραγκιοζοπαίχτης στο θρυλικό θέατρο «Ρεκόρ», στην πλατεία Μαρούδα της Πάτρας που πλέον δεν υπάρχει. Στη συνέχεια είχε την τύχη να μαθητεύσει και να εργαστεί στο πλευρό των τελευταίων μεγάλων του Μωραϊτικου Καραγκιόζη: Μητσάκη, Κώσταρο και Γιάνναρο.

Το βασικότερο χαρακτηριστικό του Κώστα Μακρή είναι η εκφραστικότητα των φιγούρων, των σκηνικών και των αφισών που κατασκευάζει, όπου είναι ορατές οι επιρροές  που δέχτηκε κυρίως από τον σπουδαίο λαικό ζωγράφο Θεόφιλο, αλλά και τον Μπόστ, χωρίς ωστόσο να παύει να πειραματίζεται και με πιο μοντέρνες μορφές της εικαστικής τέχνης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι χάρη στην ιδιαίτερη εικαστική του αισθητική και το ταλέντο του στο Θέατρο σκιών, βραβεύθηκε το 1989 στην Κωνσταντινούπολη με το βραβείο «Ιπεκτσί», στο πλαίσιο καλλιτεχνικού διαγωνισμού με στόχο την προβολή της ειρηνικής συνύπαρξης των δύο λαών Ελλάδας και Τουρκίας.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture