Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

WELL BEING

/

"Συμφεροντολόγοι" χάκερς χτύπησαν την ηλεκτρονική συνταγογράφηση

"Συμφεροντολόγοι" χάκερς χτύπη...

Συντονισμένη η επίθεση εδώ και τρεις μήνες

Αιχμές για «μεγάλα συμφέροντα» που σαμποτάρουν την ηλεκτρονική συνταγογράφηση αλλά και κάθε προσπάθεια διαφάνειας και εξορθολογισμού του ΕΣΥ που γίνεται από πλευράς του υπουργείου Υγείας, άφησε ο αρμόδιος υπουργός, κ. Ανδρέας Λοβέρδος, σχολιάζοντας την «επίθεση» που δέχθηκε  στις αρχές Απριλίου από χάκερς το σύστημα της e- συνταγογράφησης. «Οι μεταρρυθμίσεις που γίνονται στον τομέα της υγείας προκαλούν μεγάλες αντιδράσεις. Και ενέργειες όπως οι παραβιάσεις του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης που καταγράφηκαν, μαρτυρούν και τα μεγάλα συμφέροντα που υπάρχουν…» είπε ο κ. Λοβέρδος, διαμηνύοντας όμως παράλληλα ότι «τέτοιες κινήσεις δεν θα ανακόψουν την μεταρρύθμιση».

Μάλιστα, ο υπουργός συσχέτισε τις επιθέσεις των χάκερς στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης με την εφαρμογή της δραστικής ουσίας αντί της εμπορικής ονομασίας των φαρμάκων.

Όπως ενημέρωσε ο κ. Λοβέρδος, έχουν κινηθεί όλες οι νόμιμες διαδικασίες προς τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για την αναζήτηση των υπευθύνων.

Συντονισμένη επίθεση χάκερς επί τρεις ημέρες

Όπως πληροφορείται το protothema.gr, το σύστημα της e- συνταγογράφησης βρισκόταν υπό την στενή πολιορκία των χάκερς από την Παρασκευή 6 Απριλίου έως και τη Μεγάλη Δευτέρα 9 Απριλίου.

Επί δύο ημέρες οι χάκερς προσπαθούσαν να ανακτήσουν δεδομένα, χωρίς αποτέλεσμα. Τη Μεγάλη Δευτέρα -που σημειωτέον ήταν και η πρώτη ημέρα εφαρμογής της συνταγογράφησης με βάση τη δραστική ουσία των φαρμάκων και όχι την εμπορική ονομασία τους- οι χάκερς «επιτέθηκαν» με σφοδρότητα, εκμεταλλευόμενοι ακριβώς το γεγονός ότι αναμενόταν να «πιεστεί» πολύ το σύστημα από τους γιατρούς που θα το χρησιμοποιούσαν.

Η «επίθεση» έγινε με 1,5 εκατ. ευρώ ιατρικές συνταγές, με έναν τεράστιο όγκο συνταγών για τα δεδομένα του συστήματος που δεν μπορεί να διαχειριστεί περισσότερες από 400.000 συνταγές την ημέρα. Στην πράξη βεβαίως οι ηλεκτρονικές συνταγές δεν ξεπερνούν τις 200.000 ημερησίως.

Οι πλαστές συνταγές  δεν καταχωρήθηκαν τελικά στο σύστημα, ο όγκος τους όμως μπλόκαρε την είσοδο των χρηστών, δηλαδή των γιατρών.

Οι πρώτες έρευνες εντόπισαν τις διευθύνσεις των χάκερ  σε Ταϊβάν και Αργεντινή. Ωστόσο, είναι γνωστό ότι οι χάκερ ακολουθούν ηλεκτρονικές «διαδρομές» που συχνά διαφέρουν από την γεωγραφική τοποθεσία στην οποία βρίσκονται για να σβήνουν τα ίχνη τους.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being