Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Γέμισε και η Πάτρα αφίσες για τους 'Όρνιθες" της Επιδαύρου

Γέμισε και η Πάτρα αφίσες για τους 'Όρνι...

Στις 19 και 20 Αυγούστου 2016, μ' ένα ασυναγώνιστο επιτελείο ηθοποιών

Αφίσες και σε κεντρικά σημεία της Πάτρας, της πολυαναμενόμενης παράστασης αρχαίου δράματος «Όρνιθες» του Αριστοφάνη, με την οποία κατεβαίνει για 1η φορά στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, η Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, τοποθετήθηκαν από την Δευτέρα 1η Αυγούστου 2016.

Η παράσταση, για την οποία όπως διαβάσαμε, ήδη τα εισιτήρια είναι σχεδόν sold out, θα παιχθεί στο πλαίσιο του Ελληνικού Φεστιβάλ στις 19 και 20 Αυγούστου 2016, ενώ ιδιαίτερα ευφυείς και μέσα στο χρώμα είναι οι διαφημιστικές αφίσες και με διαφορετικούς ηθοποιούς η κάθε μία.

Η ομάδα των καλλιτεχνών, όπως αναφέρει το σχετικό δελτίο Τύπου, στέλνει τα συλλυπητήριά της στο φόβο, ορμώντας με αγάπη στα λόγια ενός ποιητή που «δεν ντρέπεται για τίποτα».

Η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση «πετάει» για πρώτη φορά στην Επίδαυρο με τα πιο κωμικά πουλιά του Αριστοφάνη: τους Όρνιθες (414 π.Χ.), στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Επιδαύρου. Οι Όρνιθες είναι η ανάγκη του ανθρώπου να πετάξει, να δημιουργήσει ένα νέο κόσμο, να έρθει σε επαφή με την αληθινή του επιθυμία. Ο Νίκος Καραθάνος στη δεύτερη συνεργασία του με τη Στέγη «πετάει» στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου με ένα σπουδαίο θίασο και μια παράσταση-γιορτή των αισθήσεων, ριζωμένη στην αξεπέραστη ποιητική δύναμη της καταπληκτικής αυτής κωμωδίας.

Η παράσταση θα παιχθεί αποκλειστικά στην Επίδαυρο, γι’ αυτό και το sold out στα εισιτήρια που προαναφέραμε.

Η παράσταση θα παρουσιαστεί και με αγγλικούς υπέρτιτλους, μία σημαντική διευκόλυνση για τους ξένους τουρίστες θεατές.

Μετάφραση: Γιάννης Αστερής

Σκηνοθεσία: Νίκος Καραθάνος

Διασκευή: Νίκος Καραθάνος, Γιάννης Αστερής

Σκηνικά - Κοστούμια: Έλλη Παπαγεωργακοπούλου

Μουσική: Άγγελος Τριανταφύλλου

Φωτισμοί:  Σίμος Σαρκετζής

Κίνηση: Amalia Bennett.

Ο θίασος: Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Αλίκη Αλεξανδράκη, Μαρία Διακοπαναγιώτου, Βασιλική Δρίβα, Νίκος Καραθάνος, Έμιλυ Κολιανδρή, Γιάννης Κότσιφας, Έκτορας Λιάτσος, Χρήστος Λούλης, Γρηγορία Μεθενίτη, Φωτεινή Μπαξεβάνη, Κωνσταντίνος Μπιμπής, Νατάσσα Μποφίλιου στο θεατρικό της ντεμπούτο, Άγγελος Παπαδημητρίου, Φοίβος Ριμένας, Μιχάλης Σαράντης, Γιάννης Σεβδικαλής, Άρης Σερβετάλης, Άγγελος Τριανταφύλλου, Γαλήνη Χατζηπασχάλη.

Παίζουν ζωντανά οι μουσικοί: Μάριος Δαπέργολας, Σοφία Ευκλείδου, Δημήτρης Κλωνής, Βασίλης Παναγιωτόπουλος, Δημήτρης Τίγκας.

Βοηθός σκηνοθέτη: Ιωάννα Μπιτούνη

Βοηθός σκηνοθέτης: Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου

Βοηθοί σκηνογράφου: Ευαγγελία Θεριανού, Μυρτώ Κοσμοπούλου, Μυρτώ Λάμπρου

Βοηθός μουσικού: Βασίλης Παναγιωτόπουλος

Βοηθός παραγωγής: Τζέλα Χριστοπούλου

Βοηθός τεχνικού προσωπικού: Πάνος Σβολάκης

Hair Design: Χρόνης Τζήμος

Κατασκευές κοστουμιών: Δήμητρα Καίσαρη, Αφροδίτη Πουρνάρη

Κατασκευή δέντρων: Σωκράτης Παπαδόπουλος, Στέφανος Γραμμένος, Δάφνη Ηλιοπούλου

Κατασκευή σκηνικού: Lazaridis Scenic Studio.

Ηχοληψία: Κωστής Παυλόπουλος, Διονύσης Μανουσάκης

Stage Manager: Γιάννης Κρητικός

Μηχανικοί Σκηνής: Παναγιώτης Βασιλοπανάγος, Βασίλης Δρέσιος, Χρήστος Μαύρος, Γιάννης Ψαρρός

Ηλεκτρολόγος: Παύλος Παππάς

Επιμέλεια υπερτίτλων: Μελισσάνθη Γιαννούση

Ταυτόχρονος υπερτιτλισμός: Γιάννης Παπαδάκης

Εκτέλεση Παραγωγής: Γιολάντα Μαρκοπούλου, Κωνσταντίνα Γεωργίου / POLYPLANITY Productions

Παραγωγή: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση.

Στην παράσταση ακούγεται το ποίημα του Γιώργη Παυλόπουλου «Πού είναι τα πουλιά;».

*Απευθύνονται θερμές ευχαριστίες στο Εθνικό Θέατρο, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, τη Δραματική Σχολή Αθηνών – Γιώργος Θεοδοσιάδης, καθώς και τους Γεώργιο Αγγούρη, Παντελή Μουντή, Πολυάννα Βλατή, Αναστασία Μικρού, Λίνα Σταυροπούλου, Στέλλα Γάσπαρη και Τζωρτζίνα Φοινίκη.

Ο Αριστοφάνης έλαβε το δεύτερο βραβείο στα Μεγάλα Διονύσια του 414 π.Χ. με τους Όρνιθες, που θεωρείται από κορυφαίους μελετητές το καλύτερο από τα σωζόμενα έργα του. Το έργο είναι γραμμένο σε μια εποχή όπου η ειρήνη δοκιμαζόταν σκληρά (Νικίειος ειρήνη), ενώ η επιχείρηση στη Σικελία ήταν σε εξέλιξη και την πολιτική κατάσταση της Αθήνας διαχειρίζονταν ακατάλληλα πρόσωπα.

Ο Αριστοφάνης (περ. 445-385 π.Χ.) είναι ο επιφανέστερος εκπρόσωπος της αρχαίας κωμωδίας. Σώζονται ακέραια 11 έργα του: Αχαρνείς (425), Ιππείς (424), Νεφέλες (423), Σφήκες (422), Ειρήνη (421), Όρνιθες (414), Λυσιστράτη (411), Θεσμοφοριάζουσες (411), Βάτραχοι (405), Εκκλησιάζουσες (392), Πλούτος (388). Στις κωμωδίες του, η δράση εστιάζει συχνά στη φυγή ενός προσώπου από έναν τόπο γεμάτο σκοπιμότητες, φτώχεια, πόλεμο και μεγάλα λόγια προς χώρους φανταστικούς, όπου επιχειρεί να κάνει πραγματικότητά το όνειρό του.

Οι Όρνιθες είναι η πρώτη παραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2016. Ο Νίκος Καραθάνος και η υπέροχη ομάδα του συνεργάζονται ξανά με τη Στέγη, μετά το «Βυσσινόκηπο», μια παράσταση που ξάφνιασε και συζητήθηκε όσο λίγες, ανοίγοντας έναν πολύτιμο διάλογο για τη σκηνική ερμηνεία του τσεχοφικού έργου.

Σημείο αναφοράς στην ιστορία της σύγχρονης ελληνικής σκηνής είναι το θρυλικό ανέβασμα των Ορνίθων από τον Κάρολο Κουν και το Θέατρο Τέχνης, σε μετάφραση του Βασίλη Ρώτα, σκηνικά και κοστούμια του Γιάννη Τσαρούχη, μουσική του Μάνου Χατζιδάκι και χορογραφίες της Ραλλούς Μάνου.

Η παράσταση ανέβηκε για πρώτη φορά το 1959, μετά την πρεμιέρα της απαγορεύτηκαν οι επόμενες παραστάσεις με εντολή του Υπουργού Προεδρίας της Κυβερνήσεως Κωνσταντίνου Τσάτσου και ανέβηκε ξανά το 1960 στην οριστική της μορφή. Ήταν η πρώτη παράσταση με την οποία ταξίδεψε στο εξωτερικό το Θέατρο Τέχνης, που απέσπασε μάλιστα το Α΄ βραβείο στο Φεστιβάλ των Εθνών του 1962, στο Παρίσι.

«Ο Αριστοφάνης μας φέρνει πιο κοντά στον άνθρωπο από ό,τι οποιαδήποτε άλλη μορφή έντεχνου λόγου. Αν με την τραγωδία γνωρίζουμε την ποιότητα και το περιεχόμενο των ιδεών που θεμελίωσαν τον κλασικό αιώνα, με την κωμωδία πλησιάζουμε στο είδος του ανθρώπου που μπόρεσε να τις συλλάβει και να τις πραγματοποιήσει.» – Νίκος Χουρμουζιάδης

«Οι Όρνιθες είναι ίσως το πρώτο έργο λογοτεχνικής ουτοπίας που έχουμε.» – Στάθης Δρομάζος

«Η κωμωδία είναι συχνά ο λυγμός του συγγραφέα που ξέρει ότι δεν μπορεί ή δεν του επιτρέπεται να γράψει τραγωδία.» – Παύλος Μάτεσις.

*Να θυμίσουμε πως πριν από 3 χρόνια ο Νίκος Καραθάνος που είχε συνεργαστεί και στην πολύκροτη «Μήδεια» της Λυδίας Κονιόρδου στο ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, είχε παρουσιάσει την εμπνευσμένη θεατρική παράσταση «Γκόλφω» του Σπυρίδωνος Περεσιάδη, στην Επίδαυρο.

Διαβάστε ακόμα:

Οι "Όρνιθες" της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών με Μποφίλιου μετά την Επίδαυρο, μάλλον και στην Πάτρα

Η Νατάσα Μποφίλιου.

Η Νατάσα Μποφίλιου.

Η Νατάσα Μποφίλιου.

Η Μαρία Διακοπαναγιώτου.

Η Μαρία Διακοπαναγιώτου.

Η Μαρία Διακοπαναγιώτου.

Ο Άρης Σερβετάλης.

Ο Άρης Σερβετάλης.

Ο Άρης Σερβετάλης.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture