Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Η Μέριλ Στριπ ως η χειρότερη σοπράνο στον κόσμο - Από 16 Ιουνίου η ταινία "Florence: Φάλτσο Σοπράνο" στην Ελλάδα

Η Μέριλ Στριπ ως η χειρότερη σοπράνο στο...

Συμπρωταγωνιστεί μαζί με την σπουδαία Στριπ ο Χιου Γκραντ

H εφημερίδα The Guardian χαρακτήρισε το φιλμ απολαυστικό και συγκινητικό και η The Telegraph το χαρακτήρισε ως το τέλειο αντίδοτο για δύσκολους καιρούς. Το δε έγκυρο The Hollywood Reporter έκανε λόγο για σπιρτόζες ερμηνείες.

Αναφερόμαστε στην ολοκαίνουρια ταινία «Florence: Φάλτσο Σοπράνο - Florence Foster Jenkins» που μάλιστα αφορά ένα υπαρκτό, αληθινό πρόσωπο, την Αμερικανίδα από την Πενσιλβάνια σοπράνο με την χειρότερη και πιο φάλτσα ερμηνεία του αιώνα, η οποία έζησε από το 1868 έως το 1944.

Δεν θα πιστεύετε στ’ αυτιά σας, μας λέει το διαφημιστικό σλόγκαν του φιλμ που ήδη έχει προβληθεί στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Μπέλφαστ και στις αίθουσες της Αγγλίας ενώ από τις 12 Αυγούστου 2016 θα ντεμπουτάρει στη Βόρειο Αμερική. Στην Ελλάδα η ταινία όπου την «χάλια» σοπράνο υποδύεται η πάντα εκπληκτική Μέριλ Στριπ, θα βγει στις αίθουσες, και αναμένεται και στην Πάτρα, είτε στα Ster Cinemas, είτε στο σινέ Κάστρο στο Ρίο, στις 16 Ιουνίου 2016, σε διανομή από την εταιρεία Feelgood.

Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως η θεωρούμενη καλύτερη ηθοποιός στον κόσμο, Μέριλ Στριπ βραβευμένη με 3 Όσκαρ ερμηνείας, το πιο τελευταίο για τον ρόλο της ως Μάργκαρετ Θάτσερ, υποδύεται εδώ τη χειρότερη τραγουδίστρια στον κόσμο.

Η 67χρονη Meryl Streep που την έχουμε δει στην μεγάλη οθόνη να τραγουδάει εκπληκτικά στην ταινία «Mamma Mia» που είχε γυριστεί στη Σκιάθο και την Σκόπελο αλλά και στο περσινό χαριτωμένο φιλμ «Η Ρίκι και η Ροκ», ενσαρκώνει τη Florence Foster Jenkins, μια τουλάχιστον κακόφωνη, καλτ τραγουδίστρια όπερας που «μεσουράνησε» στη Νέα Υόρκη τις δεκαετίες του ’30 και του ’40, κυρίως γιατί ήταν πλούσια και περιτριγυριζόταν από «αυλοκόλακες».

Η ξεκαρδιστική, αλλά και συγκινητική αυτή ταινία βασίζεται σε πραγματική ιστορία, ενώ στο πλευρό της πρωταγωνίστριας Μέριλ Στριπ εμφανίζεται επάξια ο δημοφιλής Βρετανός ηθοποιός Hugh Grant (Μία βραδιά στο Notting Hill), ο οποίος στα 56 του χρόνια πλέον αλλά πάντα γοητευτικός δήλωσε πως ένιωσε δέος μαθαίνοντας πως θα συνεργαζόταν με την Μέριλ Στριπ, την πιο σπουδαία ηθοποιό στον κόσμο, σήμερα. Τη σκηνοθεσία της ταινίας ανέλαβε ο Stephen Frears, δημιουργός μεταξύ άλλων των φιλμ «The Queen» με την Έλεν Μίρεν – Όσκαρ α’ γυναικείου ρόλου και «Φιλομένα» με την Τζούντι Ντεντς – υποψήφια για Όσκαρ α’ ρόλου. Πιο παλιά ο 74χρονος σήμερα Βρετανός Φρίαρς είχε γυρίσει τις ταινίες «Αγαπημένο μου πλυντήριο» και "Επικίνδυνες σχέσεις", ταινία που είχε φτάσει έως τα Όσκαρ το 1988.

Σύνοψη:

Η κοσμική Νεοϋορκέζα Florence Foster Jenkins (Meryl Streep) πιστεύει πως είναι το αηδόνι της όπερας ενώ στην πραγματικότητα είναι εντελώς φάλτσα. Ο σύζυγος και ατζέντης της, St Clair Bayfield (Hugh Grant), ένας Άγγλος αριστοκράτης και ηθοποιός, συντηρεί αυτή της την ψευδαίσθηση. Όταν η Florence αποφασίζει να δώσει κονσέρτο στο θρυλικό Carnegie Hall το 1944, ο St Clair ξέρει ότι καλείται να αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη πρόκληση της ζωής του.

Διάρκεια: 110 λεπτά.

Το τεράστιο χάσμα ανάμεσα στην (εξαιρετική) άποψη που είχε η Florence Foster Jenkins για τον εαυτό της και τις παταγώδεις αποτυχίες της ως τραγουδίστρια, ήταν κάτι που έκανε μεγάλη εντύπωση στον σεναριογράφο Nicholas Martin. «Άκουσα ένα τραγούδι στο YouTube κι έμεινα άφωνος από την ειλικρίνεια της φωνής της και το βρήκα πολύ αστείο και συγκινητικό. Το άκουγα ξανά και ξανά και ήθελα να μάθω για τη ζωή της. Τότε κατάλαβα ότι η ιστορία της διαδρομής της μέχρι το Carnegie Hall θα έκανε ένα συναρπαστικό μιούζικαλ», ανέφερε.

Όσο έκανε έρευνα για τη ζωή της, ο Martin εντυπωσιάστηκε από τον δυναμισμό της συγκεκριμένης ηρωίδας. «Ήταν σαν τον ήλιο στο κέντρο με όλους τους πλανήτες σε τροχιά γύρω της». Εξίσου του τράβηξε το ενδιαφέρον και η σχέση με τον σύντροφο της, τον St. Clair Bayfield, του οποίου τα ημερολόγια αποκαλύπτουν τη βαθιά ριζωμένη αγάπη του για τη Florence, παρ’ όλο που ζούσε με άλλη γυναίκα. Ο ακομπανιατέρ Cosme McMoon συμπλήρωσε το τρίο που έγινε το επίκεντρο της νεοϋορκέζικης καλλιτεχνικής κοινωνίας.

«Η Florence ήταν σημαντική προσωπικότητα στην τέχνη και τη μουσική σκηνή της Νέας Υόρκης κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου. Υποστήριζε οικονομικά τις τέχνες με πολλούς τρόπους, ένας εκ των οποίων ήταν να παρέχει μουσικά όργανα σε παιδιά που δεν είχαν τη δυνατότητα να τα αποκτήσουν», πρόσθεσε ο σεναριογράφος Nicholas Martin. «Σύστησε πολλούς εύπορους ανθρώπους στον κόσμο της μουσικής και τους έπεισε να συνεισφέρουν οικονομικά στη μουσική σκηνή της πόλης. Προσέφερε 1000 εισιτήρια για τη συναυλία της στο Carnegie Hall σε βετεράνους του πολέμου και πολλοί από αυτούς πέρασαν φανταστικά. Προφανώς, σχεδόν πέθαναν από τα γέλια και η βραδιά ήταν καταπληκτική και αλλόκοτη! Είχε καθόλου ιδέα η Florence πώς ακουγόταν πραγματικά; Αυτό θα το αποφασίσει το κοινό».

Έξι μήνες μετά το ξεκίνημα της έρευνας, ο Martin είχε έτοιμο το σενάριο. «Ένας φίλος μου μού είπε ότι ο παραγωγός Michael Kuhn ήξερε πολλά για μουσική, οπότε του το έστειλα. Του άρεσε και μετά ακολούθησε ο σκηνοθέτης Στίβεν Φρίαρς. Είπα ότι μόνο μια θα μπορούσε να υποδυθεί τη Florence και αυτή είναι η Meryl Streep, αλλιώς θα έπρεπε να το αφήσουμε. Ήξερα ότι αγαπάει τη μουσική και ήξερα ότι της άρεσαν οι εμβληματικοί χαρακτήρες -είχα το προαίσθημα ότι θα το έκανε.

Όταν με πήρε ο παραγωγός και μου είπε “συγχαρητήρια, έχεις την ταινία σου”, ήξερα τι εννοούσε. Ήταν μια θαυμάσια στιγμή στη ζωή μου! Έπρεπε να περιμένουμε μέχρι να είναι διαθέσιμη, οπότε είχαμε τον χρόνο να δουλέψουμε το σενάριο και να το τελειοποιήσουμε».

Η ταινία στήθηκε πολύ γρήγορα σύμφωνα με τον σκηνοθέτη Στίβεν Φρίαρς. «Ο Nicholas πρέπει να έπαθε πλάκα που όλοι είπαμε ναι με τη μία, εγώ, οι παραγωγοί, η Meryl και ο Hugh. Δεν γίνεται τόσο εύκολα συνήθως. Αλλά το σενάριο του ήταν ώριμο. Ο Nicholas έγραψε έχοντας στο μυαλό του ότι το κοινό θα περάσει καλά και θα διασκεδάσει». Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας, η Meryl Streep έπρεπε να μάθει να τραγουδάει χάλια. Η Streep έχει κάνει μαθήματα φωνητικής και ο Stephen Frears λέει ότι για να μάθεις να τραγουδάς χάλια πρέπει πρώτα να έχεις μάθει να τραγουδάς καλά.

Φυσικά η πρόκληση αυτή άρεσε στην πρωταγωνίστρια. «Πίστεψα ότι θα ήταν εύκολο, καθώς δεν τραγουδάω άψογα, αλλά τελικά ήταν ακόμα πιο δύσκολο» σχολίασε η Meryl Streep, μία ηθοποιός με μία καταπληκτική καριέρα που πλησιάζει σε διάρκεια τα 40 χρόνια (τα άλλα της 2 Όσκαρ ερμηνείας είναι για τις ταινίες "Κράμερ εναντίον Κράμερ" και 'Η Εκλογή της Σόφι").

«Πρώτα από όλα η Florence επέλεγε τις πιο δύσκολες άριες. Τραγουδάει το The Queen of the Night από τον Μαγικό Αυλό του Μότσαρτ. Είναι διασκεδαστικό γιατί φτάνει πολύ κοντά -η φωνή της ήταν μέτρια στην πραγματικότητα- και μετά αρχίζει τις τρέλες και όλο το πράγμα γίνεται ξεκαρδιστικό. Μου έκανε εντύπωση που σχεδόν τα κατάφερνε, αλλά στο μυαλό της νόμιζε ότι ήταν εξαιρετική και αυτό την έκανε να συνεχίζει», πρόσθεσε η Στριπ.

Στην ταινία που ήδη έκανε εμπορική επιτυχία στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου βγήκε τον Μάιο, παίζουν ακόμα οι: Simon Helberg, Nina Arianda και Rebecca Ferguson.

Η μουσική είναι του Ελληνογάλλου βραβευμένου με Όσκαρ, Alexandre Desplat.

*Από τις πιο αξιομνημόνευτες ερμηνείες της Στριπ ήταν το 1985 ως Κάρεν Μπλίξεν στο εξωτικό, ρομαντικό δράμα του Σίντνει Πόλακ "Πέρα από την Αφρική", ταινία που τιμήθηκε με 7 Όσκαρ.

Επιμέλεια: ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Έτοιμο να ανοίξει για φέτος το σινέ Κάστρο στο Ρίο της Πάτρας - Εξοπλίστηκε με ολοκαίνουρια ψηφιακή μηχανή προβολής

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture