Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Ξεκίνησε να προβάλλεται και στην Πάτρα το φιλμ «Ο Άνθρωπος που Γνώριζε το Άπειρο»

Ξεκίνησε να προβάλλεται και στην Πάτρα τ...

Εκδήλωση στον "Ιανό" στην Αθήνα με τον μαθηματικό και συγγραφέα Τεύκρο Μιχαηλίδη

Με αφορμή την κυκλοφορία της ταινίας «Ο Άνθρωπος που Γνώριζε το Άπειρο», που έκανε πρεμιέρα στις ελληνικές αίθουσες (και στην Πάτρα, στα Ster Cinemas, στη Βέσο Μάρε από την Πέμπτη 12/5/2016 σε διανομή της Odeon), η ομάδα «ΘΑΛΗΣ + ΦΙΛΟΙ», η εταιρεία κινηματογραφικής διανομής Οδεον και ο εκδοτικός οίκος «Τραυλός», προσκαλούν το κοινό την Παρασκευή 13 Μαΐου 2016 στις 18:15 στο Café του Βιβλιοπωλείου ΙΑΝΟΣ, στην οδό Σταδίου στην Αθήνα, σε μια ομιλία του μαθηματικού και συγγραφέα Τεύκρου Μιχαηλίδη για τον κορυφαίο Ινδό μαθηματικό (κεντρικό πρόσωπο του φιλμ), με τίτλο: «Σρινιβάσα Ραμανουτζάν, ο αυτοδίδακτος».

O Σρινιβάσα Ραμανουτζάν, έχοντας ως μοναδικό οδηγό ένα πεπαλαιωμένο εγχειρίδιο, ανακάλυψε μόνος του όλα τα μαθηματικά που οι συνομήλικοί του διδάσκονταν στα πανεπιστήμια, πηγαίνοντας συχνά πέρα από την κατακτημένη γνώση και διατυπώνοντας εικασίες που χρειάστηκαν χρόνια μετά τον πρόωρο θάνατό του για να αποδειχθούν.

Είχε την τύχη τα κακοδιατυπωμένα, ασύντακτα και συχνά ασυνάρτητα γραπτά του να πέσουν στα χέρια του Χάρντι, του κορυφαίου Βρετανού μαθηματικού της μεταβικτωριανής εποχής.  Έτσι, από τα χαμόσπιτα του Μαντράς ο Ραμανουτζάν βρέθηκε στα επιβλητικά κτίρια του Κέιμπριτζ.

Έζησε πέντε χρόνια στην Αγγλία, μέσα σ’ ένα ανοίκειο πολιτιστικό, κοινωνικό και επιστημονικό περιβάλλον. Σχεδόν μόνιμα άρρωστος, είχε περιόδους πλούσιας επιστημονικής παραγωγής που του εξασφάλισαν την ύψιστη τιμή για επιστήμονα, υπήκοο του βρετανικού Στέμματος:  τον τίτλο του Εταίρου της Βασιλικής Εταιρίας. Επέστρεψε στην πατρίδα του το 1919, για να πεθάνει ένα χρόνο αργότερα πριν καν συμπληρώσει το 33ο έτος της ηλικίας του.

Η ιδιότυπη προσωπικότητα και η πολυτάραχη ζωή του Ραμανούτζαν αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για κάθε μορφής καλλιτεχνικές δημιουργίες, θεατρικά έργα, μυθιστορήματα και τραγούδια.

Η ταινία «Ο Άνθρωπος που Γνώριζε το Άπειρο», με τον Ντεβ Πατέλ, τον Στίβεν Φράι και τον Τζέρεμι Άιρονς είναι βασισμένη στο βιβλίο του Ρόμπερτ Κάνιγκελ «Ραμανουτζάν, ο Ινδός Μαθηματικός», το οποίο κυκλοφορεί στα ελληνικά από τον εκδοτικό οίκο «Τραυλός».

H σκηνοθεσία του βιογραφικού αυτού δράματος είναι του Μάθιου Μπράουν.

Επιμέλεια - Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ο Τεύκρος Μιχαηλίδης.

Ο Τεύκρος Μιχαηλίδης.

Ο Τεύκρος Μιχαηλίδης.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture