Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Έκθεση λύρας από τον Πατρινό μουσικό και λυράρη Γιάννη Παναγιωτόπουλο

Έκθεση λύρας από τον Πατρινό μουσικό και...

Λειτουργεί στην "Ποικίλη Στοά"

Την περασμένη Δευτέρα 9/5 ξεκίνησε η έκθεση λύρας του Γιάννη Παναγιωτόπουλου, ο οποίος είναι Πατρινός μουσικός και κατασκευαστής λύρας, και παρουσιάζει την 2η του έκθεση λύρας στον χώρο της Ποικίλης Στοάς, στην Ρ. Φεραίου.

Η έκθεση που περιλαμβάνει καινούργιες κατασκευές που έγιναν μετά την πρώτη του έκθεση (Φιλαρμονική Εταιρία Ωδείο Πατρών, Οκτώβριος 2014) καθώς και παλαιότερες θα λειτουργεί έως και τις 26/5/2016.

Οι καινούργιες κατασκευές αποτελούνται κυρίως από πολίτικες λύρες αλλά και από πρωτότυπα μοντέλα όπως η Lyra d’ Amore, Lyra d’ Viola και λύρες σε πολλά μεγέθη.

Οι λύρες που παρουσιάζονται, είναι «αχλαδόσχημου» τύπου όπως λύρες της Κωνσταντινούπολης (πολίτικη λύρα), Κρήτης και Αιγαίου σε αντίθεση με άλλες λύρες (π.χ. φιαλόσχημη λύρα Πόντου), οι οποίες πέραν του σχήματος, διακρίνονται και για τον τρόπο παιξίματος.

Τα ξύλα που χρησιμοποιήθηκαν για τις λύρες είναι:

Για το σώμα, το οποίο είναι πάντα ένα μονοκόμματο ξύλο, χρησιμοποιήθηκε καρυδιά, κερασιά, σφένδαμος, μουριά, πόπλαρ, ιρόκο, κ.ά.

Για το καπάκι χρησιμοποιήθηκε κυπαρίσσι, κέδρος Λιβάνου, κατράνι (κέδρος Λιβάνου πεπαλαιωμένος που χρησιμοποιήθηκε για στέγες σπιτιών επί οθωμανικής αυτοκρατορίας στη Κρήτη), κέδρος Καναδά, κέδρος Γαλλίας, κυπαρίσσι ελληνικό και κυπαρίσσι από τη Μονή της Αγίας Αικατερίνης στο όρος Σινά.

Για τον βραχίονα, χρησιμοποιήθηκε έβενος, παλίσανδρος, μοβίνγκι, κ.ά.

Για τα κλειδιά χρησιμοποιήθηκαν έβενος, σφενδάμι, δαμασκηνιά,  βερυκοκιά, κ.ά.

Για τον καβαλάρη, ως επί το πλείστον το βασικό υλικό ήταν ο σφένδαμος.

Για την προστασία του ξύλου χρησιμοποιήθηκε η τεχνική της γομολάκας δηλαδή φυσικές ρητίνες από έκκριση ξύλων (σκούρο χρώμα) και περιττώματα εντόμων (λευκό χρώμα) με διαλύτη το καθαρό οινόπνευμα. Τέλος, η αρίθμηση των εκθεμάτων δηλώνει την σειρά κατασκευής.

Ο Γιάννης Σ. Παναγιωτόπουλος έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στην Πάτρα. Ξεκίνησε την ενασχόλησή του με τη μουσική μέσα από το ρεμπέτικο ρεπερτόριο (Σμυρναίικο, Πειραιώτικο). Έμαθε να παίζει ούτι και πολίτικη λύρα ενώ αργότερα, καταλυτική ήταν η συνάντηση του με τον Χρήστο Τσιαμούλη, όπου θα μαθητεύσει στο τμήμα Ελληνικής Παραδοσιακής Μουσικής και Λόγιας Μουσικής της Κωνσταντινούπολης, του Δημοτικού Ωδείου Πατρών για 7 έτη, την θεωρία των τροπικών μουσικών συστημάτων του Ελλαδικού χώρου και της Ανατολής

Τα επίσημα εγκαίνια θα γίνουν την Παρασκευή 13 Μαΐου 2016, στις 21:00 όπου ο Γ. Παναγιωτόπουλος (λύρες) μαζί με τον Γ. Τσεντούρο (κρουστά) θα παίξουν παραδοσιακούς σκοπούς.

Είσοδος ελεύθερη για το κοινό.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture