Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Οι «Αλληλένδετες Βιογραφίες» στον Πανηπειρωτικό Σύλλογο Πατρών

Οι «Αλληλένδετες Βιογραφίες» στον Πανηπε...

Το βράδυ της Δευτέρας 11 Απριλίου

Το βράδυ της Δευτέρας 11 Απριλίου 2016, οι εκδόσεις «Πικραμένος» παρουσίασαν στην αίθουσα «Μανόλης Μαγκλάρας» του Πανηπειρωτικού Συλλόγου Πατρών, τις «Αλληλένδετες Βιογραφίες» της Μίτσης Σκ. Πικραμένου. Αφορμή για την παρουσίαση υπήρξε η πρόσφατη έκδοση της Εργογραφίας της Πηνελόπης Δέλτα, στην οποία «βιογραφείται» το σύνολο του έργου της, σε συνάρτηση με το πνευματικό κλίμα της εποχής, τις ιστορικές συνθήκες, αλλά και τα προσωπικά βιώματα της Δέλτα. Η Εργογραφία, αποτελώντας τον πέμπτο τόμο της σειράς, ολοκληρώνει τον κύκλο των «Αλληλένδετων Βιογραφιών».

Δεδομένου ότι τη σειρά απαρτίζουν, εκτός από την εν λόγω «Εργογραφία», και τέσσερις βιογραφίες, αυτές των Πηνελόπη Δέλτα, Παύλου Μελά, Ίωνα Δραγούμη και Λουίζας Ριανκούρ, και δεδομένου ότι μέσα από αυτές προκύπτει εναργώς το κλίμα, οι αγώνες και οι αναζητήσεις μιας ολόκληρης εποχής  —αυτής των πρώτων δεκαετιών του ελληνικού 20ού αιώνα— τόσο οι ομιλητές, όσο και η συγγραφέας είχαν στη διάθεσή τους πλούτο θεμάτων προς συζήτηση.

Από πλευράς των εκδόσεων «Πικραμένος», η Νέλλη Βουτσινά παρουσίασε καταρχάς την ιστορία των «Αλληλένδετων Βιογραφιών» ως ένα συγγραφικό, αλλά και εκδοτικό εγχείρημα, και μάλιστα σε δύσκολους καιρούς και δυσχερές εκδοτικό περιβάλλον. Η επισήμανση, ωστόσο, ότι η σχέση με την Ιστορία, ειδικά στην παρούσα συγκυρία, αναδεικνύεται απολύτως επείγουσα και νευραλγική αναφορικά με την κατανόηση ζητημάτων που ακόμα απασχολούν και ταλανίζουν τη σύγχρονη Ελλάδα, δικαιολογεί και τα ρίσκα, αποζημιώνει και την προσπάθεια.

Η επισήμανση αυτή κυριάρχησε και στις εισηγήσεις των δύο ομιλητών. Η ιστορικός Ανδρονίκη Χρυσάφη επέμεινε ιδιαίτερα στην ανάδειξη του ιστορικού πλαισίου και στις ιστορικές καταβολές των τεσσάρων βιογραφούμενων προσώπων, σκιαγραφώντας την περίοδο από την Ελλάδα του Τρικούπη μέχρι και την Μικρασιατική Καταστροφή.

Ο διευθυντής σύνταξης της εφημερίδας «Πελοπόννησος», Κωνσταντίνος Μάγνης, προσέγγισε με ιδιαίτερη σπουδή και ευαισθησία τις ιδιαιτερότητες των βιογραφούμενων προσώπων, αλλά και τον τρόπο που η συγγραφέας Μίτση Σκ. Πικραμένου τα έχει μελετήσει και αποδώσει. Επέστησε ιδιαίτερα την προσοχή στον τρόπο που «διαβάζουμε» μέσα από τα δικά μας συμφραζόμενα συμπεριφορές, ιδεολογίες και στάσεις μιας παρελθούσας εποχής, καθώς και στο γεγονός ότι στις συγκεκριμένες αυτές πρώτες δεκαετίες του ελληνικού 20ού αιώνα μπορούμε να ανιχνεύσουμε πολλές από τις σημερινές παθογένειες.

Η συγγραφέας, Μίτση Σκ. Πικραμένου, έδωσε το παρών μέσω skype και με ιδιαίτερη  προθυμία απάντησε σε ερωτήσεις και των ομιλητών και του κοινού. Όσοι παρευρέθηκαν μίλησαν για μια μεστή και διαφωτιστική παρουσίαση που κράτησε ζωντανό το ενδιαφέρον των ακροατών μέχρι το τέλος.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture