Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Έρχεται στην Πάτρα με την συλλογή διηγημάτων του "Τ' όνειρα μου δέλουν" ο συγγραφέας Σωτήρης Δημητρίου

Έρχεται στην Πάτρα με την συλλογή διηγημ...

Το Σάββατο 16/4 στη 1 το μεσημέρι

Ένας από τους πιο γνωστούς συγγραφείς, πεζογράφους, ο 61χρονος Σωτήρης Δημητρίου με καταγωγή από την Θεσπρωτία, αναμένεται το ερχόμενο Σάββατο 16 Απριλίου 2016, στη 1 το μεσημέρι να βρίσκεται στην Πάτρα, στο Πολύεδρο, στην οδό Κανακάρη 147.

Αφορμή του ερχομού του είναι η παρουσίαση του νέου του αξιόλογου βιβλίου με τίτλο «Τ’ όνειρα μου δέλουν» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη. Ο Σωτήρης Δημητρίου που έχει ξαναέρθει στην Πάτρα, ζει μόνιμα και εργάζεται στην Αθήνα.

Το έργο του έχει τιμηθεί με το βραβείο διηγήματος της εφημερίδος "Τα Νέα" (1987), δύο φορές με το βραβείο διηγήματος του λογοτεχνικού περιοδικού "Διαβάζω" (η τελευταία το 2002 για το βιβλίο του "Η βραδυπορία του καλού"), ενώ άξιο αναφοράς είναι πως ο Σωτήρης Δημητρίου τιμήθηκε για σειρά διηγημάτων του και με το βραβείο του Ιδρύματος Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών το 2013.

Από τα πιο πολυδιαβασμένα και γνωστά έργα του, είναι το μυθιστόρημά του "Ν' ακούω καλά τ' όνομά σου" που ήταν υποψήφιο και για το Ευρωπαϊκό Αριστείο Λογοτεχνίας. Κείμενά του έχουν μεταφερθεί πολλές φορές στον κινηματογράφο, σε ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους ("Αμέρικα" του Σάββα Καρύδα, "Απ' το χιόνι" του Σωτήρη Γκορίτσα, "Τα οπωροφόρα της Αθήνας" του Νίκου Παναγιωτόπουλου, κ.α.).

Περιγραφή του νέου του βιβλίου

«Έβλεπα νερά· δεν τα ’χω σε καλό τα έρηµα.

Παρέκει ήταν η κοπέλα σου γελούµενη.

Τι να κάνει η Διαµαντούλα; τα µαύρο όνειρα µού δέλουν».

Στην αρχή κάθε ηµέρας στο χωριό µου —πριν ερηµώσει— οι γυναίκες εδιηγούντο τα όνειρά τους, ιδίως τα θεωρούµενα δυσοίωνα. Στόλιζαν δε τις διηγήσεις τους πάµπολλες οµηρικές λέξεις. Πριν από 27 αιώνες η λέξη «δέελος» σήµαινε ορατός, εµφανής. Αργότερα έγινε «δηλώ», δηλαδή ποιώ δήλον, φανερώνω, αποκαλύπτω.

Απ’ τα µονοπάτια του χρόνου έφθασε και παρέµεινε στο χωριό µου ο αρχικός τύπος «δέελος» και επειδή η λέξη µόνον οµιλήθηκε «δέλος». Ο δακτυλογράφος θεώρησε το «δέλουν» λάθος, το έκανε «δηλούν» και έτσι φανερώθηκε και σε µένα ο τίτλος του βιβλίου. Σ.Δ.

Στην εκδήλωση στο Πολύεδρο θα μιλήσουν εκτός από τον ίδιο τον συγγραφέα, οι Δανάη Σκεύη - καθηγήτρια αγγλικής φιλολογίας και ψυχολόγος και Γιάννα Σιβροπούλου - φιλόλογος.

Ο Σωτήρης Δημητρίου και η γραφή του έχουν δεχτεί εγκωμιαστικά σχόλια. Έχει χαρακτηριστεί απέριττος, λιτός και πηγαίος. Ακόμα έχει γραφτεί πως ο Σωτήρης Δημητρίου σαν διηγηματογράφος είναι σαν το παλιό καλό κρασί κι όσο παλιώνει, τόσο σπουδαιότερος γίνεται.

Βασικό θέμα στα διηγήματα – ιστορίες του νέου του βιβλίου είναι οι άνθρωποι και οι σχέσεις τους, το σεξ, η δύναμη του έρωτα και η ζωή και η σχέση και επικοινωνία με τους άλλους. Μάλιστα τρία τουλάχιστον διηγήματα ασχολούνται και με δύσκολα θέματα όπως η αιμομιξία.

«Η ηρωίδα αυτής της ιστορίας μύριζε τον θάνατο. Όταν ήταν κάποιος να πεθάνει κυριαρχούσε στα όνειρά της, Το επαλήθευσε πολλές φορές. Αυτό της συνέβαινε όχι μόνο με τα πρόσωπα του περιβάλλοντός της αλλά και με περιστασιακές γνωριμίες». Έτσι αρχίζει το διήγημα που δίνει τον τίτλο και στη συλλογή. «Δέλουν». 27 αιώνες η λέξη «δέελος» - όπως μας αποκαλύπτει ο συγγραφέας- που σήμαινε ορατός, εμφανής.

Σχεδόν αχειροποίητο. Στις 22 καινούργιες ιστορίες του για το επέκεινα και για το υπερφυσικό. Για την αγία καθημερινότητα που καταλύει χρόνο και χώρο, για ό,τι κρυφό που ο Σωτήρης Δημητρίου φροντίζει να κάνει φανερό. «Οι ιστορίες του δέλουν» σαν προφητικά όνειρα. Είναι κάτι μικρά κομμάτια από το Νόημα, αν τις αφουγκραστείς, μπορεί και να σου δώσουν φτερά. Το σίγουρο είναι ότι τουλάχιστον θα σε μάθουν να βλέπεις. Στη φασαρία, να ακούς το σημαντικό. «Η στιγμή φυλάει τη ζωή», αλλά σε μια χύμα ζωή εύκολο είναι εσύ να την συλλάβεις την στιγμή; Ελένη Γκίκα, , "Έθνος", 21.1.2016.

Η λογοτεχνική αυτή εκδήλωση εντάσσεται στο νέο θεματικό κύκλο εκδηλώσεων στο Πολύεδρο, με θέμα “Η μικρή φόρμα στον πεζό λόγο”.

Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη για το κοινό.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture