Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Από την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου στην Πάτρα η ταινία «Μacbeth» με τους Φασμπέντερ και Κοτιγιάρ

Από την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου στην Πάτρα η ...

Η Μαριόν Κοτιγιάρ που κέρδισε Όσκαρ ως Εντίθ Πιάφ, υποδύεται την Λαίδη Μάκβεθ

Αναμφίβολα από τις νέες ταινίες της περιόδου που έχουν μεγάλο ενδιαφέρον είναι το Σαιξπηρικό φιλμ «Μacbeth» του Τζάστιν Κερζέλ με πρωταγωνιστές τον Μάικλ Φασμπέντερ και την Γαλλίδα Μαριόν Κοτιγιάρ.

Η ταινία που συμμετείχε στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Κανών 2015, θα αρχίσει να προβάλλεται στην Ελλάδα από τις 8 Οκτωβρίου 2015, σε διανομή της Seven Films και της Σπέντζος και θα παιχθεί και στην Πάτρα, στα Ster Cinemas, στη Βέσο Μάρε. Διάρκεια: 113 λεπτά.

Η ιστορία ενός ατρόμητου πολεμιστή και ηγέτη που τον νίκησε η ίδια του η φιλοδοξία. Μία συναρπαστική απεικόνιση της πραγματικότητας της εποχής και μία αναπαράσταση του πολέμου για έναν από τους πιο διάσημους χαρακτήρες του Σαίξπηρ. Μία διαχρονική ιστορία πάθους και φιλοδοξίας στην τσακισμένη από τον πόλεμο Σκωτία, όπως αναφέρει το σχετικό δελτίο Τύπου.

ΣΥΝΟΨΗ

Σκωτία, 16ος αιώνας.

Έπειτα από μια σκληρή μάχη, ο Μάκβεθ, πιστός ακόλουθος και στρατηγός του Βασιλιά Ντάκαν, κατάφερε να καταστείλει την επανάσταση. Μαζί με το στρατηγό Μπάνκο, συναντούν τρεις γυναίκες που αναδύονται από τα πτώματα των πεσόντων στρατιωτών και προφητεύουν ότι ο Μάκβεθ θα γίνει Βασιλιάς της Σκωτίας ενώ ο Μπάνκο πατέρας μελλοντικών βασιλιάδων.

Τυφλωμένος από φιλοδοξία, ο Μάκβεθ στέλνει ένα γράμμα στη σύζυγο του λέγοντας της για την προφητεία. Εκείνη, χρόνια μακριά από το σύζυγο της και σε βαθύ πένθος για την απώλεια του μοναδικού τους παιδιού,  τον παρακινεί να δολοφονήσει το Βασιλιά για να πάρουν το θρόνο. Μετά τους εορτασμούς για τη νίκη, ο Βασιλιάς πέφτει για ύπνο, αγνοώντας ότι η Λαίδη Μάκβεθ έχει ναρκώσει τους φρουρούς του. Ενώ το Ινβερνές κοιμάται, ο Μάκβεθ σκοτώνει το Βασιλιά του. Μέσα στη σύγχυση και το πένθος, ο Μάκβεθ στέφεται Βασιλιάς.

Ο Μπάνκο ωστόσο υποψιάζεται το νέο του Βασιλιά - δεν έχει ξεχάσει την προφητεία. Ο Μάκβεθ διατάζει το θάνατο του Μπάνκο και του μοναχογιού του, Φλινς.  Η εντολή εκτελείται αλλά ο νεαρός Φλινς καταφέρνει να δραπετεύσει.

Ο τρόμος οδηγεί το Μάκβεθ να αναζητήσει ξανά μια νέα προφητεία. Οι τρεις μάγισσες του λένε ότι δε θα πεθάνει από το χέρι κανενός άντρα που βγήκε από τη μήτρα της μητέρας του. Η προφητεία του δίνει μία μικρή ανακούφιση, αλλά ανίκανος πια να εμπιστευτεί οποιονδήποτε, μετατρέπεται σε τύραννο που σκοτώνει όποιον του αντισταθεί.

Οι ενοχές πνίγουν τη Λαίδη Μάκβεθ και η σκέψη ότι χάνει το σύζυγο της από το σκοτάδι, την οδηγεί στην τρέλα. Ανίκανη να κάνει κάτι πια, πεθαίνει μέσα σε οράματα του νεκρού παιδιού τους.

Ο πρωτότοκος γιος του Βασιλιά Ντάνκαν, Μάλκολμ επιστρέφει να διεκδικήσει το θρόνο από το Μάκβεθ, μαζί με τον κόμη Μακντόφ. Ο Μάκβεθ ισχυρίζεται ότι δεν έχει τίποτα να φοβηθεί, όταν ο Μακντόφ του αποκαλύπτει ότι τον πήρανε από τη μήτρα της μητέρας του πρόωρα.  Ο Μάκβεθ παραδίδεται στον αναπόφευκτο θάνατο του.

Ένα μικρό παιδί βρίσκει το πτώμα του Μάκβεθ. Είναι ο Φλινς. Παίρνει το σπαθί του Βασιλιά στα χέρια του και χάνεται μέσα στην πόλη που φλέγεται ακόμα.

Απ’ όλα τα έργα του Σαίξπηρ, το Μάκβεθ είναι αναμφισβήτητα ανάμεσα στα πιο διάσημα. Έχουν περάσει περίπου 400 χρόνια από την πρώτη φορά που εκδόθηκε, ωστόσο διασκευάζεται συνεχώς στο θέατρο, την τηλεόραση, τον κινηματογράφο. Η τραγική ιστορία του στρατηγού στη Σκωτία που τον στοίχειωσε η ίδια του η φιλοδοξία και η προφητεία ότι μια μέρα θα γίνει Βασιλιάς, έχει μαγέψει δημιουργούς μέσα στους αιώνες και στη μεγάλη οθόνη έχει διασκευαστεί από τον Όρσον Γουέλς έως το Ρομάν Πολάνσκι.

Οι παραγωγοί Ίαν Κάννινγκ και Εμίλ Σέρμαν ( See-Saw Films) θεώρησαν ότι ήρθε η ώρα για μια νέα προσέγγιση στην κλασική ιστορία. Ο Τζακ Ρέινορ που υποδύεται το Μάλκολμ στην ταινία τονίζει «Η απληστία μπορεί να διαφθείρει κάποιον σε τρομακτικό βαθμό και να του καταστρέψει τη ζωή. Η ιστορία του Μάκβεθ είναι ιδιαίτερα διδακτική όταν αναλογίζεται κανείς την παγκόσμια οικονομική κατάσταση των τελευταίων ετών».

Η διατήρηση της πρωτότυπης γλώσσας ήταν πολύ σημαντική για τους δημιουργούς: «Θα είχαμε μια πολύ διαφορετική ταινία αν δεν ακολουθούσαμε τους κανόνες του στίχου και του διαλόγου», σημειώνει ο Κάννινγκ. «Η πρόκληση που θέσαμε στους εαυτούς μας, ήταν με την κατάλληλη κινηματογράφηση και τη σωστή ομάδα, να κάνουμε το κοινό να ξεχάσει ότι ακούει κάτι ασυνήθιστο ή κλασικό».

«Το προσεγγίσαμε με απλότητα. Δε προσπαθήσαμε ποτέ να πάμε κόντρα στο στίχο ή να τον απορρίψουμε, αλλά διατηρήσαμε τα πράγματα απλά κι απτά, και η ιδέα που είχε ο Τζάστιν εξαρχής ήταν το κείμενο να είναι πιο οικείο απ’ ότι ήταν στο παρελθόν, αλλά πάντα αληθινό. Όπως με κάθε σενάριο, δεν ξεκινάς με σκοπό να το σαμποτάρεις, αλλά δουλεύεις με αυτό και ζεις μέσα από αυτό», ανέφερε ο Μάικλ Φασμπέντερ.

«Δουλέψαμε σκληρά επάνω στο κείμενο, γιατί ο Σαίξπηρ είναι δύσκολος, ακόμη και για τους Άγγλους», ομολόγησε η Μαριόν Κοτιγιάρ. «Δημιούργησε όμως μια ενέργεια που μας παρέσυρε όλους».

Όσον αφορά στην επιλογή του Γερμανοιρλανδού Φασμπέντερ, ο εκ των παραγωγών Ίαν Κάνινγκ εξήγησε πως «όταν ολοκληρώσαμε το φιλμ Shame, θέλαμε πάρα πολύ να δουλέψουμε ξανά με το Μάικλ Φασμπέντερ. Δουλεύαμε σε αυτή τη διασκευή και σκεφτήκαμε να του στείλουμε το σενάριο, ωστόσο όσο περνούσε ο καιρός,  συνειδητοποιούσαμε ότι δε θέλαμε κάποιον άλλον στο ρόλο του Μάκβεθ».

Ο Φασμπέντερ προσδίδει στο χαρακτήρα του Μάκβεθ μία μεγάλη αλήθεια σύμφωνα με τον Κάννινγκ. «Δεν είναι θέμα θεατρικότητας, μπαίνεις πραγματικά στο μυαλό του ανθρώπου. Αυτό που το κάνει τόσο ιδιαίτερο είναι ότι βλέπεις τη μανία να ξεδιπλώνεται. Το παρακολουθείς γνωρίζοντας ότι δεν έχεις έλεγχο και δε μπορείς να τον βοηθήσεις, ωστόσο νιώθεις συνεχώς την αγωνία, κάτι που είναι εκπληκτικό για ένα έργο που γνωρίζουν όλοι. Υπάρχουν πολλές συναισθηματικές εκπλήξεις στην ταινία».

Μόλις συμφώνησε ο Φασμπέντερ, υπήρξε ζωηρό ενδιαφέρον από σκηνοθέτες. Μετά από μια προβολή του «Snowtown» του Τζάστιν Κερζέλ, οι παραγωγοί αποφάσισαν άμεσα να του στείλουν το σενάριο. «Είμαστε πολύ τυχεροί που αντέδρασε θετικά», λέει ο Κάννινγκ. «Για εμάς το Snowtown είναι κάτι σαν μοντέρνα εκδοχή του Μάκβεθ».

*Αξίζει να αναφέρουμε πως σύμφωνα με το BBC, τα εντυπωσικά και πιστά στην εποχή κοστούμια της ταινίας θα εκτεθούν το επόμενο διάστημα τόσο στο Ινβερνές της Σκωτίας όσο και στο Λονδίνο. Την ταινία όπου παίζουν ακόμα οι Paddy Considine, Sean Harris, Jack Reynor, Elizabeth Debicki και ο David Thewlis, έχει σκηνοθετήσει ο 41χρονος Αυστραλός δημιουργός Justin Kurzel που έγινε ιδιαίτερα γνωστός με την ταινία του Snowtown (2011). Η επόμενη ταινία του είναι το «Assassin's Creed» που βασίζεται στο ομώνυμο franchise.

Το φιλμ «Μάκβεθ» (το θεατρικό πρωτοπαρουσιάστηκε το μακρινό 1611) θα βγει στις ΗΠΑ στις 4 Δεκεμβρίου 2015.

Eπιμέλεια - ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture